Lukáš Kučera rozhodl o svém zaslouženém triumfu hned na fotbalovém stadionu, kde se startovalo. Po dvou okruzích měl člen Univerzity Brno stometrový náskok, který podél alejí směrem do centra obce pouze navyšoval. Na otočce u hasičské zbrojnice už bylo jasné, že Kučeru jeho pronásledovatelé nedoženou. Brněnský běžec se navíc snažil zaútočit na traťový rekord, ale kvůli těžkému terénu a únavě na něj nedosáhl.

„Taktika byla taková, že mě brácha zaúkoloval, abych se pokusil o traťový rekord. Útočil jsem na něj, ale na cestě zpět na stadion jsem o něj přišel. V hlubokém písku jsem ztratil právě těch deset patnáct vteřin," uvedl v cíli vítěz dvanáctého závodu společného Moravsko-Slovenského běžeckého poháru 2013.

Kučeru jen marně naháněl Luděk Durďák. Rohatecký závodník si nakonec v klidu pohlídal druhé místo. „Byl to těžký závod. Po noční jsem trochu unavený, navíc v tom horku to není ideální, ale jsem spokojený. I kdyby se mi běželo špatně, tak druhé místo musím brát. Lukáš Kučera je totiž jiná kategorie," pravil Durďák.

Hlavní ženský závod si podmanila Slovenka Erika Farkašová. Ta stejně jako Durďák zvítězila před dvěma týdny v Plaveckém Štvrtku. Teď Farkašová ovládla další slušně obsazený závod. „Běželo se mi dobře. Na začátku jsem si vytvořila rozhodující náskok, který jsem si ve zbytku závodu pouze udržovala. Občas jsem se za sebe ohlédla, abych věděla, jak na tom jsem, ale raději jsem se soustředila na sebe a běžela vlastním tempem," pronesla Farkašová, které trať v Moravském Písku celkem vyhovuje. „Hodně času ztrácím pouze v hlubokém písku. Minulý týden mě zase v Šaraticích potrápilo bahno," řekla Farkašová.

Na závodnici Grafobalu Skalica v sobotu dopoledne neměla mladá Adriana Slaníková ani nejlepší veteránka nad pětačtyřicet let Marta Durnová. „Byla jsem překvapená, protože na začátku sezony mě Adriana vždy o pás vteřin porážela. Teď se situace obrátila, jelikož se připravovala na maturitu. Těší mě, že jsem na tom tak dobře," usmívala se slovenská běžkyně. Na start hlavního závodu se postavilo osmdesát mužů a žen. Celkem se jedenáctého ročníku Memoriálu Zdeňka Damborského, po kterém byl Běh Moravským Pískem pojmenován, zúčastnilo rekordních 225 startujících v pětadvaceti kategoriích.

Spokojený s účastní byl i starosta Moravského Písku Miroslav Dula. „Počet se od předchozích ročníků příliš neliší, i když u těch nejmenších kategorií jsme zaznamenali menší nárůst. To mě těší, protože v obci atletický klub nemáme. Významnou roli sehrála základní škola, kde se snaží přimět děti ke sportování," řekl Dula. Podle něj Moravskému Písku schází sportovně založený člověk, jakým byl právě Zdeněk Damborský.

„Chybí nám osobnost, která by děti k atletice vedla. Na druhé straně ale někteří rodiče své děti ke sportu vedou, což je jenom dobře," pravil Dula, který se závodu nikdy nezúčastnil. „Takovou odvahu nemám," usmál se starosta.

Pozitivně hodnotí dosavadní průběh letošního ročníku Moravsko-Slovenského běžeckého poháru 2013 ředitel Pavel Bíla. Podle něj závodům nijak zvlášť neublížilo ani nepříznivé počasí.

„Pouze v úvodním závodě v Prusinovicích, kde se běželo ve sněhových závějích při minus patnácti stupních, byla menší účast závodníků než vloni. Pak už jsme v každém dalším závodě zaznamenali nárůst, přestože teprve v Moravském Písku nám přeje počasí. V předchozích závodech buď pršelo nebo byla zima," pravil Bíla.

Ten chválí i pořadatele a organizátory běžeckých akcí. „Ti jsou ale vysmátí, protože na černou práci mají nás. Všechny důležité věci zvládají lidé z běžeckého klubu Hodonín a pořadatelé si chystají pouze předání cen a takové základní věci," dodal Bíla.