Pouze osm běžců běželo v Mikulčicích pod třicet minut. Martin Kučera zatím do elitní skupiny nepatří. I když závodníkům počasí při jubilejním čtyřicátém ročníku přálo, rekordy opět odolaly.

Kučera se společně s mladším bratrem Lukášem a Tomášem Steinerem odpoutali po několika stovkách metrů od zbytku startovního pole a až do cíle svůj náskok v klidu navyšovali.

Zatímco třetí Steiner na vedoucí duo postupem času ztrácel čím dál víc, Martin Kučera si v klidu běžel pro své další vítězství.

Brněnského závodníka zastavil až před obecním úřadem potlesk diváků a pomyslná cílová páska.

„Je to můj první závod po půl roce. V Mikulčicích vždycky začínám sezonu, proto je těžké se po tak dlouhé pauze pořádně rozběhnout. Naběháno mám dost, ale na doladění formy potřebuji měsíc," řekl Martin Kučera.

Ten se na třetí triumf v řadě ani pořádně nenadřel. „Trať je stejná jako každý rok, ale bylo dobré, že tolik nefoukalo. Oproti minulým ročníkům jsem dostal od počasí vítězství zadarmo," prohlásil.

Kučera znovu neměl v Mikulčicích soupeře. Pokud by ale přijeli afričtí vytrvalci, měl by to zkušený závodník o poznání složitější.

„Neodstoupil bych. Zkusil bych si to s nimi rozdat," řekl Kučera, který se před závodem domlouval s mladším bratrem Lukášem.

„Brácha si posledních čtrnáct dní stěžoval na únavu. Radil jsem mu, ať se mě drží alespoň první tři kilometry. Na druhém kilometru jsme ale Steinerovi utekli a pak jsme svůj náskok pouze zvyšovali. Bráchu jsem setřásl až na posledním kilometru," pravil vítěz. Lukáš Kučera druhé místo bral, protože v minulém týdnu prodělal nemoc a navíc má za sebou značně hektické období.

„Mám takový záhul, že nevím, co mám dřív dělat. Z práce jdu na trénink a pak večer rovnou do postele. V týdnu mám volný pouze jeden den," řekl Kučera mladší, který byl na začátku závodu hodně unavený.

„Naběháno mám docela dost, ale byl jsem takový ztuhlý. Pořádně jsem se nemohl rozběhnout," posteskl si Lukáš Kučera, který skončil na stupních vítězů potřetí za poslední čtyři roky.

Mezi ženami byl souboj mnohem dramatičtější. Irena Pospíšilová sice po celý závod vedla, ale nakonec zvítězila o pouhých jedenáct vteřin před druhou Lenkou Jančaříkovou. Třetí doběhla do cíle se ztrátou šestatřicet vteřin Lucie Kadlecová.

„Na vítězství jsem si moc nevěřila. Byla jsem překvapená z toho, že od začátku jdu jako první," uvedla Pospíšilová, která letos sbírala především druhá místa. „Od sedmého kilometru se mi ve skupince běželo suprově. Pak mi ale chlapi začali utíkat a já jsem to měla složitější," řekla Pospíšilová, která si až do cíle kontrolovala náskok.

„Na otočce jsem věděla, jak je soupeřka daleko. Měla jsem strach, abych o vedení nepřišla, protože dva kilometry do cíle na mě dolehla krize, ale vydržela jsem to," pronesla vítězka.

Cenu pro nejlepšího domácího běžce opět po roce získal Miroslav Kaňa.

Vytrvalec z Mikulčic si vylepšil na desetikilometrové trati osobní rekord a mezi muži nad čtyřicet let doběhl osmnáctý. „Jsem spokojený. Běželo se mi dobře, Poprvé jsem to zaběhl pod devětatřicet minut," řekl Kaňa, který startoval na Velké Moravě potřetí v řadě. V roce 2012 skončil Kaňa 147., loni byl čtyřicátý a letos doběhl v absolutním pořadí na pětatřicátém místě. Mezi veterány se v sobotu radovali Petr Kotyza, Josef Veverka, Jaroslav Topor, Anton Dobroděnka, Vincent Bašista, Lenka Jančaříková a Ivana Martincová.

Jubilejního čtyřicátého ročníku se zúčastnilo 581 běžců a běžkyň všech věkových kategorií.

Na trať dlouhou deset kilometrů vyběhlo 230 vytrvalců, 317 chlapců a dívek startovalo v dětských kategoriích a dalších čtyřiatřicet mezi juniory a dorostenci. „Letošní Velká Morava se velmi vydařila. Byla parádní atmosféra, nádherné počasí bez tradičního silného větru a po závodě výborný guláš," pronesl ředitel společného Moravsko-Slovenského běžeckého poháru 2014 Pavel Bíla. Do Mikulčic opět po roce dorazila početná skupinka bývalých olympioniků. Hlavní závod již tradičně odstartovala Dana Zátopková. Ta stejně jako hokejista František Pospíšil a další známí sportovci navštívila i tradiční košt vína.

Velká Morava 2014, 40. ročník 

Muži: 1. Martin Kučera, 2. Lukáš Kučera, 3. Tomáš Steiner (všichni Univerzita Brno).

Muži nad 40 let: 1. Petr Kotyza (Univerzita Brno), 2. Martin Kleibl (Podlesí), 3. Dušan Tomčal (Lipov).

Muži nad 50 let: 1. Josef Veverka (Čejkovice), 2. Václav Guliš (Dolní Bojanovice), 3. Miroslav Mikula (Radošovce).

Muži nad 60 let: 1. Jaroslav Topor (Holíč), 2. Vladimír Varmuža, 3. Lubomír Bartál (oba BK Hodonín).

Muži nad 65 let: 1. Anton Dobroděnka (Dubnica nad Váhom), 2. Miroslav Kresánek (Bratislava), 3. Jan Vodička (Radoslavice).

Muži nad 70 let: 1. Vincent Bašista (Demjata), 2. František Joch (Strážnice), 3. Jan Haberland (Brno).

Ženy: 1. Irena Pospíšilová (Vyškov), 2. Lucie Kadlecová (Brno), 3. Veronika Kusyová (HýzlSportIng).

Ženy nad 35 let: 1. Lenka Jančaříková (Brno), 2. Silvie Divišová (Moravský Krumlov), 3. Dorota Anderlová (MS Brno).

Ženy nad 45 let: 1. Ivana Martincová (MS Brno), 2. Jaromíra Hlaváčová (Brno), 3. Blažena Kocúriková (Jablonica).

Více informací ze závodu najdete v úterním vydání Týdeníku Slovácko.