Svěřenkyně trenéra Antonína Střelce stvrdily svůj triumf proti Bohunicím, když jihomoravského rivala v předposledním kole přehrály jasně 26:14 a po závěrečném klaksonu šampaňským zapíjely vytoužený postup do první ligy. „Jsem šťastná, že nám to vyšlo, protože kdyby nám to i tento rok postup unikl, tak nevím, co by se tady stalo," usmívala se se slovenská spojka Simona Višňovská, kterou při rozhovoru do médií spoluhráčky pokropily šampaňským.

Bublinkám z šumivého vína neunikly ani šéf domácího klubu Radek Bičan a trenér Antonín Střelec. „Pro Hodonín je to úžasný úspěch, který má na svědomí skvělá parta," prohlásil známý kouč.

Hodonínský házenkářský klub si v březnu připomněl výročí deseti let od založení, když spolupořádal kvalifikační turnaj juniorek o postup na světový šampionát do Ruska.

Hlavní dárek si ale sám nadělil až o dvě měsíce později. „Tento výsledek je příjemným završením celé etapy, kterou jsme si od prvního družstva žákyň až do dnešního stavu, prošly," řekl Bičan.

Slovácký celek v cestě za postupem nezastavili tradiční soupeři ani nečekaná kontumační porážka s Olomoucí. Podle svazových předpisů neoprávněný start dorostenecké reprezentantky Nikoly Kalinové však hráčky Hodonína ještě více stmelil. Parta kouče Střelce svoji druholigovou dominanci stvrdila proti Bohunicím, které i bez zraněné kanonýrky Birkušové přehrála rozdílem třídy.

Domácí hráčky sice herně nijak nezářily, přesto si už v prvním poločase vypracovaly rozhodující čtyřbrankový náskok. „Zápas byl pouze věcí hlav hráček. Na holkách bylo v prvním poločase vidět napětí. Strašně moc chtěly, zodpovědnost je ale svazovala," všiml si Střelec.

Lídr druhé ligy i po změně stran více než s nepříjemným protivníkem bojoval s vlastní nervozitou, přesto důležité utkání bez vážnějších komplikací zvládl.

Rozhodující chvíle zřejmě přišly ve 40. minutě za stavu 14:11. Domácí tým hrál po vyloučení pivotky Pospíšilové v oslabení, ale v pěti hráčkách dvakrát udeřil a dostal se do rozhodujícího trháku. Hodonín nakonec Bohunice jasně přehrál 26:14 a před závěrečným kolem si pojistil postup do první ligy. „Ocenit musím kolektivní výkon a především práci vynikající Kováčikové. Dobře však zahrála i obrana a zachytaly gólmanky," pronesl Střelec.

Proti Tatranu střelecky nejvíce zářila Višňovská, který se blýskla osmi góly. „Bylo důležité, že k nám 
v létě přišly zkušené hráčky. Společně s nimi jsme vytvořily skvělou partu, která táhla za jeden provaz," řekla házenkářka. Rodačka z Vranova nad Topľou byla jednou z hlavních hodonínských postav sezony, stranou rozhodně nezůstane ani při oslavách. „Ty hlavní ale přijdou až na konci ročníku," přiznala.

Představitelé klubu ale budou příští sezonu řešit až po návratu z Holandska, kam odjíždějí společně se staršími žákyněmi a dorostenkami na kvalitně obsazený mezinárodní turnaj.

HK Hodonín – Tatran Bohunice 26:14 (11:7)

Nejvíce branek: Višňovská 8, Budayová 6 – Stará 5/5. Rozhodčí: Berger, Douda. Vyloučení: 2/2. Sedmimetrové hody: 3/3 – 5/5. Diváci: 150.

Hodonín: Blažková, R. Krajčová, Čižmářová – Kováčiková 3, T. Krajčová, Jastrábová, Pospíšilová 2, Kalinová 3, Birkušová 3/3, Višňovská 8, Bydžovská 1, Budayová 6.

Bohunice: Machová – Baumová 3, Solařová 2, Malá 3, Prokopová, Novotná, Vorlíčková 1, Stará 5/5.

Bičan: Je to završení desetileté etapy

"Klub jsme na zelené louce založili v roce 2006. Letos v březnu při kvalifikačním turnaji juniorek o postup na mistrovství světa jsme oslavili výročí deseti let od založení oddílu.

Máme za sebou deset sezon, poslední tři roky hrají i ženy. Tento výsledek je příjemným završením celé etapy, kterou jsme si od prvního družstva žákyň až do dnešního stavu, prošly.

Před sezonou jsme poskládali zajímavý tým. I když jsme získaly zkušené hráčky, chtěly jsme ve druhé ženské lize dát příležitost i mladým děvčatům a našim odchovankyním, aby ve dvaceti letech nemusely vysedávat po interligových lavičkách. Jsem rád, že se nám společně podařilo vybudovat konkurenceschopný tým. Holky nasály atmosféry, všechno spolu prožily a dokázaly soutěž vyhrát.

I když jsme byli favoritem a některé zápasy byly jednodušší, opravdu nám sezona hodně ukázala a dala. Není totiž umění vyšší soutěž koupit nebo přijít někam, kde už to funguje.

Myslím, že za posledních deset let jsme v Hodoníně něco vybudovali a něčeho dosáhli. Práce na klubové nebo mezinárodní úrovni mluví za nás. Věnujeme se mládeži, pořádáme turnaje a akce, kterých se pravidelně účastní přední evropské týmy.

Samozřejmě podáme přihlášku do první ligy. Soutěž chceme hrát. Teď začneme pracovat na osvěžení kádru. Jsme si vědomí toho, že soutěž je náročnější, delší, intenzivnější. Určitě budeme hledat hráčky, které by nám v příští sezoně pomohly. Tým by měl zůstat pohromadě, protože co jsme se s holkami bavili, nevím o nikom, kdo by nechtěl hrát v Hodoníně."

Předseda HK Hodonín Radek Bičan