Juniorská reprezentace se seznámí s hodonínskou halou, kde se v březnu popere o účast na mistrovství Evropy ve Slovinsku. Právě pořadatel letošního mládežnického šampionátu bude soupeřem českého výběru do devatenácti let. „Chceme dobře poznat místo. Ve dvojzápase zase chceme otestovat naší obrany a schopnost zastavit rychlé a dobře pracující hráčky v souboji jedna na jednu," říká trenér juniorského výběru Ondřej Václavek, který chce na dvou trénincích v rychlosti zopakovat zásady z posledních srazů i hry v početní nerovnováze. „Počítáme také s rozbory tréninků a pochopitelně i utkání. V plánu máme i dvě aktivity, kterými chceme nastartovat spolupráci v družstvu, která nám v období dorostenek trochu chyběla," uvedl na oficiálním svazovém webu Václavek.

Čtyřdenní soustředění narušila nejvyšší ženská soutěž WHIL. Zatímco většina povolaných hráček se sešla už v neděli, házenkářky Zlína, Poruby a Veselí nad Moravou se k týmu připojily až po odehrání víkendových zápasů. „Je to pro nás nová situace, kdy je třeba se domlouvat s oddíly, aby reprezentace co nejméně zasahovala do jejich přípravy na interligu, v případě Poruby i na Challenge Cup," připomněl zásadní komplikace pro reprezentační výběr Václavek, který teď ale vyhlíží především k přípravnému dvojzápasu se Slovinkami. „Chceme zjistit, jaké hráčky mohou vedle sebe hrát v obraně, a také si chceme uzavřít debatu o tom, kdo bude hrát na střední spojce, protože se nám do kvalifikace neuzdraví hráčky, které jako dorostenky nastupovaly v mezinárodních utkáních," zmínil trenér i absence, které juniorský tým trápí. „Dlouhodobě je mimo Mizerová a Brožová, Žáčková, dočasně je mimo Hauserová a Svobodová, pomalu se bude vracet Buchnerová, Eksteinová, Jungová a Mučková," jmenoval Václavek.

Absencí ovšem napočítal dost. „Každopádně nyní máme vhodnou příležitost objevit dosud skryté talenty, které například svým somatotypem odpovídají koncepci reprezentačního družstva žen. Dá se říct, že jsme kompletní a možnost hrát se Slovinkami musíme brát jako jednu z posledních možností, jak se společně sejít a sehrát utkání a kvalitním soupeřem," dodává kouč českých juniorek.

Ve výběru trenéra Václavka nechybí ani házenkářky z regionu. V domácím prostředí se představí hodonínská spojka Nikola Kalinová i opory Veselí nad Moravou Jana Šustková s brankářkou Janou Vašulkovou.

Premiéru v reprezentačním dresu naopak čeká mladou gólmanku Hodonína Barboru Zichovou. Dcera bývalého rohateckého fotbalisty byla společně se spoluhráčkou Valerií Smetkovou povolána do dorosteneckého výběru.

I české reprezentantky do sedmnácti let se v pondělí a úterý představí ve sportovní hale TEZA, kde se stejně jako juniorky utkají se Slovinkami. „Před prvním pondělním utkáním bychom rádi stihli tři tréninky. Zaměříme se na opakování našich herních systémů a variant. Další náplní našeho soustředění bude i rozbor našich odehraných podzimních utkání," nastínil program mladšího z českých výběrů trenér Michal Červenka.

České dorostenecké družstvo se oproti juniorskému výběru přirozeně ještě výrazně proměňuje. „Stále jsme ještě ve fázi hledání dalších talentů. Proto bude našim hlavním úkolem pro dvojutkání se Slovinskem vidět hráčky v akci. Zjistit, jak se adaptují na mezinárodní házenou. A samozřejmě budeme chtít vyhrát. V listopadu nám vítězství v obou utkáních s Rakouskem uniklo v samotném závěru," připomněl kouč.

Do nominačních plánů podstatně zasáhla rozsáhlá marodka, která realizačnímu týmu zkomplikovala přípravu akce. „Zraněným hráčkám chceme dát šanci nejen na samotné vyřešení jejich zdravotních problémů, ale hlavně na kvalitní a pořádnou regeneraci. Vzhledem k tomu, že dorostenecké soutěže, odkud čerpáme drtivou část kádru, začínají až za měsíc, kdy jindy by na to měl být čas. V nominaci chybí dále hráčky ze studijních důvodů i z důvodů vysokého zatížení," vysvětlil Červenka, který i přesto věří v úspěšnou přípravu. „Necítím, že by náš výběr byl oslabený. Věřím, že děvčata, která jsme nyní vybrali a dorazí, budou chtít o reprezentační dres v pozitivním slova smyslu zabojovat a vydají ze sebe maximum," dodává český kouč.

Příprava juniorek a dorostenek České republiky v Hodoníně

Nominace juniorek České republiky: Preslová Lucie (TJ Sokol Písek), Sedláková Jarmila (HC Zlín), Vašulková Jana (SHK Veselí n.M.), Svobodová Eva (DHC Slavia Praha), Baumbachová Adéla (HC Zlín), Šustková Jana (SHK Veselí n.M.), Vilímová Anna (Sokol Kobylisy II), Hauserová Michaela (Jindřichův Hradec), Konečná Michaela (DHK Sokol Poruba), Večeřová Barbora (DHC Slavia Praha), Polomíková Lucie (HC Zlín), Novotná Adéla (DHC Slavia Praha), Galušková Veronika (DHC Slavia Praha), Kovářová Sára (DHK Baník Most), Polášková Silva (Tatran Bohunice), Kalinová Nikola (HK Hodonín)

Zápasy juniorek: Česká republika – Slovinsko, pondělí 16. ledna 2017 v 19.00

Česká republika – Slovinsko, úterý 17. ledna 2017 ve 12.30

Nominace dorostenek České republiky: Rezáčová Karin (DHC Slavia Praha), Zichová Barbora (HK Hodonín), Vavroušková Barbora (HK Ivančice), Protivánková Adéla (DHK Zora Olomouc), Dvořáková Veronika (DHK Baník Most), Issová Josefína (DHC Slavia Praha), Šmrhová Anna (DHC Plzeň), Svobodová Natálie (Tatran Bohunice), Oravcová Věra (DHC Plzeň), Ševčíková Karolína (HC Zlín), Mahďáková Natálie (HC Zlín), Smetková Valerie (HK Hodonín), Olšová Barbora (HK Ivančice), Franková Julie (DHC Plzeň), Hubová Vendula (HC Zlín), Mikulášková Veronika (DHK Baník Most), Polášková Michaela (Lesana Zubří)

Zápasy dorostenek: Česká republika – Slovinsko, pondělí 16. ledna 2017 v 17.00

Česká republika – Slovinsko, úterý 17. ledna 2017 v 10.30