Momentálně je v kádru interligového týmu pouze jedna hráčka národního týmu. Možná i proto se rozhodlo vedení celku z Hodonínska založit družstvo minižákyň, který od začátku října vede úspěšná mládežnická trenérka Renata Motalová.

Bývalá reprezentantka, která dlouho působila i v Německu, se zatím věnuje desítce dětí. Osm děvčat a dva chlapci se každé pondělí a čtvrtek učí házenkářským základům. V tělocvičně veselské obchodní akademie, která se nachází hned vedle haly Peklo, trénují i potomci bývalých vynikajících házenkářek.

„Je tady dcera Dariny Zvoničové, Petry Zalubilové, syn Gábiny Zvoničové nebo neteř Marcely Handlové a Simony Roubínkové," hlásil jednatel HC Veselí nad Moravou Vlastimil Procházka.

Právě interligový klub nově vzniklé družstvo zaštiťuje. „Začali jsme pracovat na výchově nových talentů, protože děti mají stejně jako jejich maminky motivaci v házené něco dokázat," říká Procházka.

S myšlenkou ale nepřišel zkušený funkcionář, nýbrž bývalé a současné hráčky Veselí. „Dříve u nás probíhal nábor, který zastřešoval Dům dětí a mládeže. Proto jsme si řekli, proč to zase nezkusit. Vstříc nám vyšla i nová ředitelka Lenka Šlosárová. S ní jsme se domluvili, že bychom kroužek opět zavedli," pronesl Procházka.

Ten upozornil, že trojnásobný mistr České republiky úzce spolupracuje i s Velkou nad Veličkou, kde se rovněž práce s mládeží rovněž daří.

Veselané dali během září tým dohromady a v říjnu se začalo trénovat. „Pokud má někdo z rodičů zájem, může přijít se svojí ratolestí za námi. Trénuje vždy v pondělí a čtvrtek od čtyř do půl šesté v tělocvičně," informuje Procházka.

Začínající házenkářky a házenkáři se za devadesát minut pořádně vydovádí. „Překvapilo mě, jak jsou děti pohyblivé. Mnohem radši běhají než si přihrávají nebo střílí," usmívá se Renata Motalová.

Ta má pro své mladé svěřenkyně připraveno několik cvičení a her. I když musí devětatřicetiletá trenérka kluky i holky několikrát napomínat, respekt si získává jednoduše svými pokyny a radami. „Hlavně je musím zabavit. Je nutné, aby holky i kluky trénink bavil. Aby mě poslouchali a vnímali, co po nich chci," uvědomuje si Motalová.

Z házená jsou zatím nadšené všechny děti. Po mamince zřejmě bude i Vanesa Hudecová. „Baví mě všechno. Běhat a střílet," usmívá se dcera gólmanky Zvoničové.

Dobrá nálada ji vydržela až do konce tréninku. Stejně jako ostatním děvčatům. „Některé by vydržely ještě dvě hodiny," dodala Motalová.

Družstvo minižákyň je otevřeno pro další zájemce

Máte dítě ve věku šest až deseti let a cítíte, že má vlohy pro sport? Neváhejte a přijďte se podívat na trénink minižákyň HC Veselí nad Moravou. Kdo ví, třeba máte doma budoucí házenkářskou hvězdu. Tréninky se konají každé pondělí a čtvrtek od 15.45 do 17.30 v tělocvičně Obchodní akademie Veselí nad Moravou.

Více informací poskytne trenérka Renata Motalová na telefonním čísle 605 826 803.