Kampaň Českého olympijského výboru se vrátila do míst, kde byla před rokem slavnostně zahájena – na jih Moravy. Od středy 6. června zavítala do Hodonína výstava unikátních olympijských fotografií. Do Jihomoravského kraje současně zamířil také originální londýnský doubledecker, který se představil v Kyjově, Břeclavi a Moravském Krumlově.

„Kampaň Žijeme Londýnem propaguje blížící se Hry třicáté olympiády v Londýně a motivuje sportovní příznivce k podpoře Českého olympijského týmu. Postupně už navštívila všechny regiony České republiky a počet fanoušků, kteří navštívili některou z jejích aktivit, se blíží jednomu milionu. Tak vysoký zájem nás samozřejmě těší a věříme, že nás podpoří také příznivci ze Slovácka," říká místopředseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval.

Výstava sedmadvaceti olympijských fotografií Pod pěti kruhy byla instalována na Masarykově náměstí. Akce potrvá od středy 6. do úterý 12. června. Právě v den zahájení expozice se tam uskutečnilo společné setkání významných sportovních osobností spojených s regionem se žáky hodonínských základních škol. Žáci šestých a sedmých tříd si užili v kině Svět besedu s Kateřinou Neumannovou a karatistkou Veroniku Miškovou. Mistryně České republiky se akce zúčastnila společně se svým trenérem Pavlem Letochou.a hodonínským veslařem Milanem Viktorou.

„Hodně mě mrzí, že karate nepatří mezi olympijské sporty. Na olympiádu bych se chtěla jednou podívat," řekla devatenáctiletá Veronika Mišková.

Do Londýna se letos nepodívá ani Milan Vikora. Závodník VK Hodonín se na světovou akci neprobojoval. „Věřím, že za čtyři roky se mi podaří postoupit," pravil Viktora. Ten bude olympiádu sledovat doma u televize. „Budu se připravovat na mistrovství světa," řekl Viktora, který nejlepším českým veslařům v boji o medaile věří. „Synek i s Knapkovou vyhrají," je přesvědčený Viktora.

Do Anglie se nechystá ani Miroslav Kadlec. „Do Londýna se nechystám, protože těch akcí je v létě docela dost. Pokud nebudu někde na cestách, budu olympiádu sledovat v televizi. Na olympiádě se těším na české medailové disciplíny – oštěpaře Špotákovou a Veselého, skifaře Synka, bikera Kulhavého a také na tenisty. Myslím, že čtyřhra Berdych-Štěpánek má velké šance," uvedl internacionál a rodák z Uherského Hradiště Miroslav Kadlec. Ten na olympiádě nikdy nestartoval. „Samozřejmě mě to mrzí. Odehrál jsem dvě kvalifikace. Bohužel jednou nám to povolili a podruhé jsme nepostoupili," řekl bývalý zadák německého Kaiseslauternu, který před šestnácti lety rozhodl o postupu Česka do finále mistrovství Evropy. Stejný úspěch by Kadlec přál i synovi Michalovi, který bude hájí barvy České republiky na evropském šampionátu v Polsku a na Ukrajině. „Nejdůležitější je postup ze skupiny. Pak už je všechno možné," řekl Kadlec.

Vítěze letošního Eura tipovat nechtěl. „Je to čím dál vyrovnanější. Každý dnes může porazit každého," pronesl Kadlec, který se v mládí věnoval hokeji a také atletice. "Běhal jsem sprinty na padesát nebo šedesát metrů, házel kriketovým míčkem a později granátem. V hodech jsem vyhrával, granátem jsem zvládl i sedmdesát metrů a jednou jsem dokonce na střední škole přehodil celé hřiště," pochlubil se Kadlec.

Prostor dostali v Hodoníně i další významní hosté. „Příprava na Londýn probíhá podle plánu, zranění se mi vyhýbají a časy jdou postupně nahoru. Zatím jsme se zaměřili na vysoké tréninkové dávky, které však už postupně budeme snižovat. Formu definitivně vyladíme při závěrečných soustředěních v Německu a Nizozemsku. Na olympiádě je mým cílem umístění v desítce nejlepších. Myslím, že je to reálné, neboť zde startuje z každé země jeden závodník, zatímco třeba na světovém šampionátu tři," pronesl Adam Ptáčník.

Toho na Slovácku zastínila sympatická akvabela Alžbeta Dufková. Ta stejně jako Ptáčník startovala i na olympiádě v Pekingu. „Londýn je blíž, takže věřím, že budu mít v hledišti spoustu známých, kamarádů a příbuzných. Na minulých hrách jsme skončili na osmnáctém místě, teď chceme dopadnout lépe. Pro nejlepší výsledek uděláme maximum," slíbila fanouškům Dufková. Jednadvacetiletá akvabela se společně se svou partnerkou z Tesly Brno, trojnásobnou účastnicí olympijských her Soňou Bernardovou, kvalifikovaly na olympiádu podruhé za sebou.

Jen z povzdálí bude české sportovce sledovat v Londýně Kateřina Neumannová. „Do Londýna se těším. Věřím, že si hry užiji," řekla bývalá česká běžkyně na lyžích. V roce 1996 se Neumannová na letní olympiádě v Atlantě zúčastnila soutěže na horských kolech. V závodě na 31,9 kilometru skončila osmnáctá.

Nedílnou součástí kampaně Žijeme Londýnem je i originální londýnský doubledecker z roku 1959, který brázdí celou Českou republiku a do Jihomoravského kraje se vrací již potřetí. Patrový autobus je vybaven multimediální technikou a představuje komplexní informační základnu o všem, co souvisí s Českým olympijským týmem a olympiádou v Londýně. Ve středu 6. června se doubledecker zastavil v Kyjově, ve čtvrtek se přesunul do Břeclavi a svou regionální pouť zakončil autobus v Moravském Krumlově.

„V jeho prostorách se fanoušci dozvědí vše o kampani Žijeme Londýnem, aktuální novinky o Českém olympijském týmu, připomenou si slavné olympijské momenty nebo mohou poslat vzkaz svému oblíbenému sportovci. V těsném sousedství bude opět připraven veslařský trenažer RWE a zájemci si na něm změří svůj výkon na jednu minutu s rekordním časem veslaře Václava Chalupy. Ti nejlepší se mohou těšit na drobné suvenýry," informoval Kejval.

Součástí programu, kterým provázel moderátor Petr Svěcený, byly filmové sestřihy významných okamžiků z československé a české olympijské historie a interaktivní program se znalostními kvízy a soutěžemi z oblasti sportu, zeměpisu, historie, ekologie a zdravého životního stylu.