Horňácká osmička se o víkendu poběží teprve pošesté. „Samozřejmě, že hlavním závodem je Horňácká pětadvacítka, která povede na osvědčeném okruhu z Velké nad Veličkou do Javorníku, přes Velkou do Hrubé Vrbky, Lipova, Louky zpět na velické náměstí, kde bude start i cíl. Kratší závod odstartujeme ve stejný čas na menší okruh Velká-Javorník-Velká,“ vysvětluje hlavní pořadatel této oblíbené sportovní akce Antonín Vrba.

Známý organizátor společně s Běžeckým klubem Hodonín připravil tratě i pro mládež. Na Horňácku se představí všechny věkové kategorie od přípravky až po juniory na tratích od čtyři sta metrů do jednoho kilometru.

Doprovodné závody začnou v centru Velké nad Veličkou v 15.20 hodin. „Z vlastní zkušenosti, jako bývalý účastník Horňácké pětadvacítky vím, jak těžké je běh zdárně absolvovat. K náročnosti k tomu napomáhá i ne zrovna lehký profil trati a také největší nepřítel v podobě tropického počasí. Proto žádám obyvatele obcí, kde se závod poběží a možnost osvěžování běžců v podobě nabízení vody,“ vyzývá sportovní příznivce ke spolupráci velický organizátor.

Závod je zařazen do celoroční soutěže Moravsko-slovenského běžeckého poháru 2017.