Vrchol sezony pro všechny mladé veslaře hostil vyhlášený račický kanál. „Sice nešlo o závody dospělých, nicméně souboje mladších žáků, starších žáků a dorostenců jsou pro kluby a jejich existenci zásadními kategoriemi. Naštěstí počasí přálo, a i když bylo celkem proměnlivé, obešlo bez blesků a vlnobití, a tak měly naše mladé naděje takřka ideální podmínky," uvedl Švrček.

Ten ocenil nejen výkon pořadatelů, ale především závodníků, kteří skvěle zvládli už páteční rozjížďky. „Naše posádky ve velké konkurenci obstály. Ostatním soupeřům svými výkony vyslaly jasný vzkaz jsme tady a jdeme něco vyhrát," pronesl Švrček.

Velice dobře rozjely finále na dvojskifu Bára Mlýnkova s parťačkou Adélou Poláškovou z Břeclavi. Mladším žákyním ve finiši stačily síly pouze na páté místo. Chvíli po nich absolvovali finále C také starší žáci na čtyřce s kormidelníkem. „Chlapci stejně jako dorostenecká dvojka ve finále B podali dobrý výkon," řekl Švrček.

Šikovná veslařka Bára Mlýnková si zopakovala finále A i na skifu, kde skončila těsně šestá. O medaili pro rodinu Mlýnkovou se tak postaral její bratr, dvojče Filip Mlýnek s Radimem Slabým, kteří vybojovali stříbro. Mlýnek navíc s Radimem Slabým, Šimonem Hýbnerem, Šimonem Foltýnem a Vojtěchem Paulusem na párové čtyřce s kormidelníkem v kategorii mladších žáků urvali cenný bronz. „Poslední medaili se čekala od tradičně úspěšné Ley Hybnerové na skifu starších žaček. Lea bojovala do poslední chvíle a ve velmi kvalitně obsazeném finále obsadila skvělé třetí místo," uvedla kapitánka hodonínského týmu Lenka Bernátková.

O obrovské překvapení letošního mistrovství se postarala párová čtyřka dorostenců ve složeni Radek Sviták, Michal Hvorecký, Václav Baldrián a Tomaš Hujňák. Hodonínské kvarteto o sobě dalo vědět už před třemi týdny jasným vítězstvím na oblastním přeboru Moravy. „Loni bojovali na úrovni dvanáctého místa a i letos byli tabulkově odhadováni do finále B," zmínila Bernátková.

Hodonínská čtveřice ovšem od pátečního rozjezdu, přes sobotní semifinále až po nedělní finále předvedla neuvěřitelnou spanilou jízdu a v Račicích nakonec nedali nikomu šanci. Vysloužili si tím obrovský respekt soupeřů a hrdost trenérů Pavly Svitákové a Jaroslava Švrčka, kteří úžasnému výsledku a skvělému úspěchu nemohli uvěřit. Také trenéři žáků Stanislav Běloch a Jaroslava Tauferová spokojeně nastupovali do autobusu směr Hodonín. „První část sezony se nám povedla a mistrovství dopadlo nad očekávání," těší kapitánku Bernátkovou.

Ta závěrem vyzdvihla dobré výkony dorostenek Veroniky Brovjakové, Kláry Caletkové a Hany Klímové a dorostenců Ondřeje Bolebrucha a Patrika Hačundy. Stejně dobře si vedli také starší žáci ve složení Samir Hameed, Patrik Madaras, Juraj Kříž a Vojtěch Paulus. „Všem bych ráda poděkovala, jak trenérům, tak hlavně našim svěřencům a popřála jim hezké a pohodové prázdniny," dodala Bernátková.