Pořádající plavecký oddíl vyslal do bojů o cenné kovy pětapadesát závodníků. V domácím prostředí se dařilo především Lucii Zubalíkové, která stejně jako Adéla Benešová a Martin Šivel potvrdila svoji výkonnost a získala pro svůj klub další medaile. Tomáš Kasík, další velká naděje hodonínského plaveckého klubu OSP, se kvůli soustředění v Nymburku nemohl víkendových závodů zúčastnit.

Do sbírky cenných kovů, která čítala téměř dvacet medailí, však přispěli i další hodonínští závodnici. Nejúspěšnějším klubem byl Krokodýl Brno.

Celkem se Svatomartinských sprintů zúčastnilo 235 plavců z deseti moravských oddílů. „Závody určitě splnily svůj účel. Byla to příprava na nadcházející krajské přebory, které jsou zároveň kvalifikací na mistrovství republiky. U nás závodily děti ve věku od devíti do šestnácti let," uvedl Beneš.

Hodonínský klub v minulosti pořádal Mikulášské sprinty, ale kvůli termínové kolizi museli zástupci slováckého celku závod přesunout na polovinu listopadu. „Závody hodnotím především díky rekordní účasti pozitivně. K vidění byla spoustu výborných výkonů i dramatických soubojů," pravil Beneš.

Hodonínský plavecký klub má v současnosti kolem 160 plavců a plavkyň. Většinu tvoří děti, kterým se pod odborným dohledem věnuje osm trenérů. „S nimi máme ale největší problémy. Potřebovali bychom je víc. Kvůli nedostatku trenérů musíme další zájemce o plavání odmítat," říká Beneš.

Tréninky probíhají v krytém plaveckém bazénu Teza Hodonín dvakrát týdně, vždy v pondělí a středu, kdy má klub pronajatý celý bazén.

Přestože patří Hodonín mezi menší plavecké oddíly, může se slovácký celek pochlubit velmi slušnými výsledky. V roce 2011 se členové OSP Hodonín zúčastnili šestadvaceti plaveckých závodů, ve kterých získali 131 medailí, včetně cenných kovů z mistrovství České republiky.

V letošním roce 2012 došlo k osamostatnění klubu založením občanského sdružení Oddíl sportovního plavání Hodonín. „Posláním našeho oddílu je rozvíjení obecné fyzické zdatnosti dětí a mládeže skrze plavání, čímž přispíváme k tvorbě moderní, kulturní a zdravé občanské společnosti. Jádrem činnosti je poskytování odborného vedení dětí a mládeže od pěti do osmnácti let ve velmi širokém spektru výkonnosti. Smyslem je zajištění přístupu k různým výkonnostním úrovním co největšímu počtu dětí," pronesl Beneš.

Ten chce společně s dalšími členy hodonínského klubu vytvořit nabídku jak pro děti, kteří si chtějí zaplavat jednou týdně jednu hodinu a jinak preferují jiné volnočasové aktivity, tak i těm mládežníkům, kteří se rozhodli pro závodní plavání a téměř každodenní dřinu v bazénu. „Hlavními hodnotami jimiž se řídíme je smysl pro fair-play, zdraví našich plavců a touhy něco dokázat," říká Beneš.

„Pro zajištění naplňování výše uvedených cílů má velký podíl také vedení plaveckého bazénu, které nám vychází maximálně vstříc. Bez jejich podpory a také podpory města Hodonín a jejich grantového systému a dalších sponzorů, zejména rodičů, by náš plavecký tým nemohl v dnešní době prakticky fungovat," dodal šéf OSP Hodonín.