Rohatecká rodačka si na trati dlouhé patnáct set metrů volným způsobem o šest sekund vylepšila osobní rekord a časem 18:31,5 minuty si podmanila soutěž mladších dorostenek. V kategorie Open byla druhá. „Tento čas je vzhledem k nadcházejícímu dubnovému mistrovství České republiky na pět kilometrů velmi potěšující. Všichni věříme, že Lucka v silné konkurenci uspěje a skončí na předních místech,“ uvedla zástupkyně Oddílu sportovního plavání Hodonín a maminka talentované plavkyně Jaroslava Zubalíková.

Její dcera si s patnáctistovkou volným způsobem poradila výtečně. Hodonínská odchovankyně se hned po startu společně s dvacetiletou Terezou Polachovou ze Znojma a oddílovou kolegyní Petrou Šťastnou dostala do trháku. Zmiňovaná trojice v čele závodu vytvořila skupinu. „Po dvě stě metrech se do čela dostala Polachová. Lucka byla druhá, třetí příčku držela Šťastná. V tomto pořadí doplavaly také do cíle,“ informovala Zubalíková.

Její dcera plavala velmi vyrovnaně, každou stovku točila za 1:14 minuty. Šikovná závodnice se postupně vzdálila klubové parťačce a od poloviny závodu si držela stříbrnou pozici.

Kromě Zubalíkové se v Brně za Lužánkami představilo jen pět zástupkyň hodonínského oddílu. „Kluci se dlouhých tratí asi zalekli,“ poznamenala jedna z trenérek slováckého klubu.

První ročník přeborů Jihomoravského kraje byl vyhlášen na tratích osm set nebo patnáct set metrů. Menší vzdálenost v Brně absolvovalo dvaasedmdesát děvčat a osmapadesát chlapců, na delší distanci bojovalo osmadvacet děvčat a šestapadesát chlapců. „Účastníci byli rozděleni do rozplaveb tak, že na každé dráze plavali najednou dva plavci nebo plavkyně,“ hlásí Zubalíková.

Pro nejmladší hodonínskou reprezentantku Terezu Holíkovou to byl první závod na osm set metrů a zároveň i první v padesátimetrovém bazénu. „Terezka se s tratí poprala velmi dobře a v osobním rekordu 12:57,0 minuty si doplavala dojela pro šesté místo mezi jedenáctiletými děvčaty,“ uvedla Zubalíková.

V kategorii třináctiletých děvčat, které absolvovaly osm set metrů volným způsobem, se představily Anna Dvořáková, Monika Hasilová a Anna Kůrová. „Posledně jmenovaná na startu podklouzla a celý závod psychicky bojovala s tím, zda nebude diskvalifikována,“ řekla hodonínská trenérka.

Rozhodčí nakonec byli shovívavý a start mladé plavkyni neanulovali. Nešťastný moment se ale výkonu Kůrové podepsal. „I když Anička překonala v Brně osobní rekord, nakonec ve své kategorii obsadila časem 13:08,6 minuty až sedmé místo,“ informovala Zubalíková.

Monika Hasilová byla šestá, Anně Dvořákové patřila osmá příčka. Nejstarší hodonínskou plavkyní byla patnáctiletá Valentýna Menšíková, která si také vyzkoušela osmistovku volným způsobem. Šikovná závodnice předvedla za Lužánkami svůj standardní výkon a v osobním rekordu obsadila mezi mladšími dorostenkami celkově jedenáctou příčku.