Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Prababička mě pořád nutí k ukončení kariéry, říká kulturista Horák

Kyjov /ROZHOVOR/ – Životního úspěchu dosáhl na konci minulého roku třiadvacetiletý Tomáš Horák. Kyjovský rodák, který momentálně hájí barvy Best fitness klubu Žďár nad Sázavou, se stal v Maďarsku juniorským mistrem světa v klasické kulturistice. Strážník hlídkové služby u Městské policie Brno tak navázal v Budapešti na loňský výkon Milana Obořila a rovněž vybojoval zlatou medaili.

16.1.2013
SDÍLEJ:

Kyjovský rodák Tomáš Horák, který momentálně hájí barvy Best fitness klubu Žďár nad Sázavou, se stal v Maďarsku juniorským mistrem světa v klasické kulturistice.Foto: archiv Tomáše Horáka

„Když jsem se ke kulturistice dostal, chtěl jsem v ní být co nejlepší. Toužil jsem mít titul mistra České republiky, pak uspět ve světě a následně obhájit titul mistra světa. První dva cíle se mi již podařili, teď už mám před sebou poslední výzvu," uvedl v rozhovoru pro Hodonínský deník sympatický silák.

Tomáši, jak dlouho se kulturistice vůbec věnujete?

Ke zvedání železa jsem se dostal před pěti lety. Závodní kulturistice se věnuji asi čtyři roky. Takže po prvním roce cvičení jsem se šel postavit hned na závodní prkna.

Dělal jste předtím i jiné sporty?

Ano, v mládí jsem se věnoval celé řadě sportů. Hrával jsem fotbal, basketbal nebo hokejbal.

Vy sice pocházíte z Kyjova, ale momentálně bydlíte v Brně. Kdy jste opustil Slovácko a zamířil do krajského města?

V Kyjově jsem se narodil a žil v něm asi jednadvacet let, proto k němu mám i stále nejbližší vztah. Momentálně bydlím v Brně, kde i pracuji jako strážník hlídkové služby u Městské policie Brno.

Za jaký klub závodíte?

Momentálně závodím za Club Best fitness, který sídlí ve Žďáru nad Sázavou. Tento oddíl patří v České republice mezi nejlepší, protože jej vede skvělý trenér Vladimír Pajič.

V minulých letech jste zaznamenal řadu úspěchů. Poslední triumf jste si připsal na konci minulého roku v Maďarsku, kde jste ovládl juniorské mistrovství Světa v klasické kulturistice. Kam vítězství v Budapešti řadíte?

Když jsem se ke kulturistice dostal, chtěl jsem v ní být co nejlepší. Toužil jsem mít titul mistra České republiky, pak uspět ve světě a následně obhájit titul mistra světa. První dva cíle se mi již podařili, teď už mám před sebou poslední výzvu. Jinak co se týká šampionátu v Maďarsku, jde o můj největší úspěch, kterého jsem v kariéře zatím dosáhl.

Jaké jste měl pocity, když vás vyhlásili mistrem světa?

Když vás vyhlásí jako mistra světa, je to nepopsatelný pocit. Začne se vám honit hlavou tolik věcí, že nevíte pomalu kdo a čí jste. Ale po malém transu procitnete a zjistíte, že je to jeden z nejkrásnějších momentů v životě. Slzám se v té chvíli nejde ubránit, je to opravdu veliká smršť emocí. Navíc, když vidíte pyšné pohledy trenéra, přátel, rodiny a lidí, kteří vám fandí, do toho hraje národní hymna. Jsou to vážně nepopsatelné okamžiky. Navíc, kdo si může říct, že reprezentoval svoji vlast a vybojoval pro ní zlato.

Jaké byli reakce vašeho týmu krátce po zisku titulu?

Troufnu si říct, že reakce byly velmi pozitivní, emotivní, přející, radostné. No prostě takové, jaké se patří k tomu, když někdo z reprezentace získá cenný kov z vrcholového šampionátu.

Jak dlouho jste se na mistrovství světa připravoval?

Příprava byla celoroční, pokud počítám objemovou a dietní část. Objemová příprava trvala sedm měsíců a část, kde člověk hubne, má přísnou dietu a tvrdý tréninkový režim, byla přes čtyři měsíce.

Taky jste byl jenom na vařeném kuřeti a vodě jako váš kolega z Kyjova Miloš Růžička,, nebo jste měl pestřejší jídelníček?

Ano, trefil jste se velmi blízko. Strava kulturisty v období diety je velmi jednotvárná. Za den jsem například spořádal kilo kuřecího nebo hovězího masa, jeden až dva proteinové koktejly, dva až tři sáčky rýže a hromadu zeleniny. Tohle jsem jedl prakticky celou dietu.

Kdo vám pomáhá s přípravou a tréninkem?

Už dlouhodobě spolupracuji s Vladimírem Pajičem, což je juniorský reprezentační trenér. To on mi sestavuje tréninkové plány, diety a jídelníčky. Prakticky všechno s ním konzultuji. Za všechny rady a pokyny jsem mu nesmírně vděčný. Snažím se mu být dobrou vizitkou a nezklamat ho.

Jenom pro představu, jak vypadal váš běžný den v předsoutěžní di­etě?

Ráno jsem vstal, nasnídal se, šel na trénink, po němž jsem zařadil čtyřicet minut na stepru. Pak jsem si doma dal jídlo, uvařil si další jídlo a na hodinku si šel lehnout. Pak jsem se opět najedl a šel na další trénink, po němž opět následovala čtyřicetiminutovka na stepru. Pak zase jídlo, práce, a pořád dokola. Někdy jsem to měl malinko jinak, protože jsem měl noční nebo denní směny, ale z osmdesáti procent jsem to měl tak, jak uvádím.

Kolik kilogramů jste musel shazovat a jaká byla vaše soutěžní hmotnost?

Objemovou fázi přípravy jsem ukončil s mým maximem, které činilo šestadevadesát kilogramů. Mohu vám říct, že to nebyl žádný prasečí objem. Na závodech jsem pak navážil 73,3 kilogramu, takže jsem šel dolů o nějakých třiadvacet kilo.

Jak to na mistrovství světa v Maďarsku vůbec vypadalo?

Tohoto mistrovství se zúčastnilo kolem 350 závodníků z padesát zemí. Česká republika skončila v pořadí národů na skvělém třetím místě, což je slušný výsledek. Zájem o tyto závody byl poměrně velký. V hale byla spousta diváků, kteří vytvořili báječnou atmosféru. Na ní měl velký podíl i náš reprezentační vý­běr.

Byli v Budapešti všichni soupeři, nebo se někdo významné akce nezúčastnil?

Se soupeři jsem byl spokojený, protože jich bylo devatenáct, což je slušný počet. Dokonce jsme měli problém se vlézt na podium. Jinak to ale bylo super. I konkurence byla hodně dobrá. Opravdu to byla nejlepší akce, na které jsem zatím byl.

Jak moc je těžké sehnat na takovou významnou akci peníze?

Sehnat nějakého sponzora je vždy hodně složité, ale mně se podařilo pro tento rok sehnat Marca Zieglera ze sizeandsymmetry. Velmi vstříc mi vyšli i v Big 1 fitness, což je posilovna, kde jsem se připravoval. Pomohl mi i můj trenér Vladimír Pajič.

Jak jsi na tom se silovými výkony?

Silové výkony bych moc po dietě nekomentoval (smích). Ale v objemu jsem měl maximálně na dřepu 180 až 200 kilogramů, na mrtvý tah něco okolo 160 až 180 kilogramů a na bench-press těch 130 kilogramů. Nejsem moc silový typ. Snažím se jet víc technicky než tlačit nesmyslně na váhy.

Jak váš životní styl vnímá rodina a kolegové v práci?

Myslím si, že babička s maminkou už pochopili, že je to prostě můj životní styl a já se ho nevzdám. Jediný, kdo to z rodiny stále nechápe, a pořád mě nutí k ukončené kariéry, je moje prababička. Ale je prostě stará a já to chápu. I tak ji miluji. U přítelkyně jsme si to taky vyjasnili, tak tam problém taky není. A v práci? Tam cítím velkou podporu a moc jim za to děkuji.

Co vás letos čeká?

Jelikož jsem si z Maďarska přivezl zákeřnou mononukleózu, tak mým hlavním cílem je se co nejdřív vyléčit, a co nejdříve se zapojit do tréninkového režimu, protože mě čeká mužská kategorie a já bych chtěl startovat na listopadovém mistrovství světa mužů v klasické kulturistice.

Tomáš Horák

Datum narození: 26. února 1989, Kyjov

Povolání: strážník u Městské policie Brno

Klub: Best fitness Žďár nad Sázavou, trenér Vladimír Pajič

Největší úspěchy v kariéře: 2. místo na juniorském mistrovství ČR v kulturistice do 77 kg (2009), 3. místo na juniorském mistrovství ČR v kulturistice do 70 kg (2009), 1. místo na juniorském mistrovství Moravy a Slezska v kulturistice do 70kg + absolutní vítěz (2010), 1. místo na juniorském mistrovství ČR v kulturistice do 70kg + absolutní vítěz (2010), 4. místo na juniorském mistrovství Světa v klasické kulturistice (Turecko, 2010), 1. místo na juniorském mistrovství Světa v klasické kulturistice (Maďarsko, 2012).

Autor: Libor Kopl

16.1.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Celníci objevili na Boskovicku nelegální herny.
7

Celníci objevili dvě nelegální herny. Od začátku roku zabavili přes sto automatů

Více než dvě promile alkoholu nadýchal mladý řidič, který se v noci na pátek vyboural v Blatnici. Najel do úseku, kde se právě opravuje silnice.
4

Opilý řidič vjel na staveniště a narazil do středového silničního ostrůvku

V kůži archeologů. Lidé si vyzkouší práci s detektorem kovů

Jižní Morava /TIPY NA VÍKEND/ - Prohlédnout si naleziště i historické předměty mohou v sobotu lidé na jižní Moravě. Instituce v celém kraji oslaví Mezinárodní den archeologie.

Bardotka i bubny tajgy. Historické vlaky projedou v sobotu po Vlárské dráze

Brno /FOTOGALERIE/ - Šlechtična, Bardotka nebo Sergej v sobotu ovládnou železniční trať z Brna do Veselí nad Moravou. Historické lokomotivy s těmito jmény vyjedou u příležitosti výročí sto třiceti let existence Vlárské dráhy, tratě z Brna do Trenčianské Teplé.

Svatby v novém. Bývalý rajský dvůr ve Veselí ozdobí fontána i květinová stěna

Veselí nad Moravou – Své ano si zamilované páry ve Veselí nad Moravou řeknou v reprezentativně upraveném prostředí nádvoří tamního městského úřadu. Někdejší rajský dvůr kláštera servitů, v jehož části úřad sídlí, prodělává proměnu. „Prostor poslouží například pro svatby, komorní koncerty či menší kulturní akce,“ uvedl místostarosta Petr Kolář.

Teplý říjen na jihu Moravy. Na třech místech padnul více než padesátiletý rekord

Jižní Morava - Skutečně teplý podzim si v aktuálních dnech užívají Jihomoravané. Maximální denní teploty se budou až do neděle šplhat ke dvaceti stupňům Celsia. Meteorologové na jižní Moravě ve čtvrtek naměřili na třech místech nejvyšší teploty za posledních šestapadesát let.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení