„Bylo to poprvé v životě, kdy jsem Renátu Štrbíkovou porazila. Vloni jsem nad ní vedla už 2:0, ale prohrála. I letos jsme jednou svedly pětisetový souboj. Ale tohle vítězství bylo moc důležité a pro mne moc cenné," zářila štěstím Karin Adámková.

Hrdinka napínavého střetnutí také vybojovala rozhodující bod. „Byla jsem hodně nervózní. Pořád jsem sledovala vedlejší stůl, kde Vivien hrála s Partykaovou a doufala jsem, že to rozhodne už ona. Ale celé to zůstalo na mně. Bojovnost a touha vyhrát byly naštěstí silnější, než nervozita. Věděla jsem, že musím," smála se Adámková.

Společně s ní se radovaly i ostatní spoluhráčky, nejvíce ovšem její parťačka z deblu Aneta Kučerová. „Moc jsme si před turnajem nevěřily. Vždyť jsme mohly v semifinále dostat Moravský Krumlov a třeba se do finále ani nepodívat. Jestli jsme vloni byly překvapivými vítězkami, tak letos je to ještě větší pecka. Hodonín má velmi silný mančaft a moc utkání v sezoně neprohraje. Jsme rády, že jsme ho porazily zrovna teď, ve finále poháru," kroutila nevěřícně hlavou rodačka z Hluku.

Účastník prestižní Ligy mistryň má ve sbírce deset mistrovských titulů, ale Český pohár vyhrává jednou za deset let. Slovácký celek klubovou soutěž opanoval v letech 2003 a 2013, ostatní ročníky si podmanili soupeři. „Vypadá to, že je to pro nás zakleté. Asi si dáme chvíli pauzu a přihlásíme se zase v roce 2013," vtipkuje předseda hodonínského klubu Richard Brhel.

Stolní tenistky Hodonína loni neuspěly v domácím prostředí, o víkendu zase smutnily v Havířově. „I když naší prioritou je extraliga, chtěli jsme pohár vyhrát. Po jednoznačném semifinále jsme si mysleli, že zvládneme i duel s Břeclaví. Ale v rozhodujících chvílích jsme nehráli tak dobře jako s Moravským Krumlovem. Soupeř cítil šanci a bojoval až do konce. V koncovce byl šťastnější," říká Brhel. Známý stolně-tenisový činovník ohodnotil výkon hráček jako chvalitebný.

Finálový souboj přitom začaly lépe hráčky Hodonína, když Polka Partykaová bez problémů porazila Adámkovou. Pak sice Kučerová proti Harabaszové srovnala krok, jenže další dva zápasy pro sebe získaly hráčky Hodonína.

Slovácký celek vedl už 3:1 a směřoval k triumfu. Pak ale Adámková nečekaně porazila Štrbíkovou a Břeclavanky začaly výsledek otáčet. „Na výkonu Renáty se projevil náročný program. Pět utkání v jednom dnu na ni bylo asi už moc," tvrdí Brhel.

Nadšeně bojující hráčky MSK postupně vyrovnaly skóre, v závěrečných dvouhrách pak byly přesnější a nakonec se radovaly z nečekaného vítězství. „Je to škoda, ale tragédii z porážky neděláme. O tom, zda sezona bude či nebude úspěšná, se stejně rozhoduje až na jaře," připomíná Brhel.

Úřadující české mistryně si před druhou polovinu sezony zvedly sebevědomí alespoň proti Moravskému Krumlovu. Hodonín totiž vedoucí tým extraligové soutěže v semifinále zdolal překvapivě hladce 5:0. „Semifinále nám vyšlo skvěle," hlásí Brhel.

Hned v úvodu nestačila krumlovská jednička Dana Čechová na Lenku Harabaszovou, pak už šly hodonínské hráčky důrazně za svým cílem. Podobně přesvědčivě vyhrála také Břeclav nad Ostravou.

V boji o třetí místo Moravský Krumlov i bez Čechové porazil družstvo Ostravy 5:1. Za zelenými stoly se objevila také Marie Hrachová. Legendární stolní tenistka ovšem obě své dvouhry prohrála.

Finále Českého poháru žen v Havířově

Finále: MSK Gumotex Břeclav – SKST Mart Hodonín 5:4

Zápasy: Adámková – Partykaová 0:3 (-11,–4,–1), Kučerová – Harabaszová 3:2 (5,–9,5,–9,4), Ellöová – Štrbíková 0:3 (-8,–9,–8), Kučerová – Partykaová 0:3 (-8,–11,–2), Adámková – Štrbíková 3:0 (5,8,6), Ellöová – Harabaszová 3:0 (6,6,3), Kučerová – Štrbíková 3:2 (6,–7,5,–8,7), Ellöová – Partykaová 2:3 (-8,9,4,–9,–9), Adámková – Harabazsová 3:1 (-9,–5,8,6).

O 3. místo: TT Moravský Krumlov – CDU Sport ST Ostrava 5:1

Semifinále: SKST Mart Hodonín – TT Moravský Krumlov 5:0, Partykaová – Mikulcová 3:0 (7,7,4), Harabaszová – Čechová 3:0 (8,6,5), Štrbíková – Ertlová 3:1 (10,5,–10,7), Partyková – Čechová 3:2 (-6,–6,5,6,7), Štrbíková – Mikulcová 3:0 (9,3,10)

MSK Gumotex Břeclav – CDU Sport ST Ostrava 5:1

Přehled vítězů2004 – Start Horní Suchá, 2005 – Ferrum Frýdlant nad Ostravicí, 2006 – SK Frýdlant nad Ostravicí, 2007 a 2008 – MSK Břeclav Gumotex, 2009 – Ferrum Frýdlant nad Ostravicí, 2010, 2011 a 2012 – MSK Břeclav Gumotex, 2013 – SKST Mart Hodonín, 2014, 2015 a 2016 MSK Břeclav Gumotex