Členka vítězného družstva z Londýna se přidala k zástupu gratulantů a společně s ostatními pozvanými hosty popřála trenérce ratíškovické gymnastiky Ludmile Kouřilové do dalších let hodně zdraví a elánu. Zároveň zakladatelce oddílu předala fotografii závěrečného salta olympijské sestavy a jako odměnu za dlouholetou práci i fotku zlaté medaile. „Nesmírně si toho vážím,“ prohlásila dojatá Kuřilová.

Věra Růžičková se společně s manželem před lety ujali talentované ratíškovické gymnastky Anny Kratochvílové, kterou trénovali ve Středisku vrcholového sportu v Brně. „Paní Růžičková, mi z vás pro dnešní den uděláme takovou milou a vzácnou kmotřenkou, tetičkou. Moc děkujeme, že jste si našla čas, a že jste tady s námi,“ uvedla moderátorka Vladimíra Motlová, která slavnostním odpolednem provázela.

Brněnská rodačka získala na olympiádě v roce 1948 zlatou medaili v družstvech. Do týmu se dostala poté, co onemocněla Eliška Misáková. Ta na následky dětské obrny v noci po závodě zemřela. Po ukončení závodní kariéry Růžičková trénovala a po roce 1990 se zapojila do obnovení činnosti Sokola. V něm je aktivní i v nynějších osmaosmdesáti letech. Významná je také její činnost v Českém klubu olympioniků. „Ani jsem nevěděla, že jste pořád tak vitální,“ podivovala se Kouřilová.

Právě ona byla hlavní postavou sobotních oslav. Známá gymnastická trenérka od manažerky Okresního sdružení České unie sportu Hodonín Jany Kavanové obdržela čestné uznání za významný a výjimečný přínos pro rozvoj sportu. „Blahopřeji ratíškovické gymnastice k jejímu výročí. Do dalších let vám všem přeji hodně úspěchů, co nejvíc šikovných dětí a hlavně radost ze sportu, který děláte,“ uvedla Kavanová.

Senátorka a starostka obce Anna Hubáčková zase Kouřilové předala šek na dvacet tisíc korun. „Občas slyším vaše stezky a nářky, ale nejde vyhovět všem. Některým však ano, takže jsme rozhodli, že klubu věnujeme příspěvek na nové nářadí, koberec či jinou věc,“ prohlásila Hubáčková, která zároveň poděkovala všem lidem, kteří se ve volném čase věnují dětem. „Děláte to za dobrý pocit, s děvčaty i kluky máte trpělivost a ke gymnastce pořád vřelý vztah. Ať se vám i nadále daří,“ řekla Hubáčková.

Oslavy si nenechal ujít ani její předchůdce a současný Poslanec Parlamentu České republiky Josef Uhlík. Známý politik přiznal, že jako chlapec do gymnastiky občas chodil. „Skákal jsem na trampolíně a užíval si to. V pozdějším pubertálním věku jsem se pak sledoval nejenom výkony nadaných gymnastek, ale i jejich krásku. Jedna byla hezčí než druhá. A jak se na ně dívám po těch letech, tak jsou ještě krásnější,“ prohlásil Uhlík.

Také on vyzvedl práci Ludmily Kouřilové. „Nemá to obdoby v Ratíškovicích, v okrese, v kraji ani celé české republice, aby někdo vedl sportovní oddíl padesát let v kuse. Právě lidé, jako je moje sestra, by měli také dostávat olympijské medaile. Za to, že se dlouhodobě starají o děti, mládež a sportu věnují to nejcennější, co mají. Tedy svůj čas. Klobouk dolů,“ pronesl Uhlík.

Kouřilová, která 28. září oslaví sedmdesáté narozeniny, se stále udržuje ve skvělé formě. Tréninky se začínajícími děvčaty si užívá stejně jako v době, kdy vychovávala jejich maminky. „Gymnastika i životní styl mi pomohly úplně ve všem,“ přiznává Kouřilová, která ve čtyřtisícové obci vychovala spoustu závodnic i několik reprezentantek. „Vzpomenout musím Danku Buřinskou a Aničku Kratochvílovou. Obě byly ve stejné době v reprezentaci. S nimi jsem jezdila na okresní, krajské a přebory ČSR. Anička vyhrála přebor Moravy v juniorkách, Danka zase ve vyspělých žákyních, což byl velký úspěch. Hodně jsme závodily v Brně, kde Věra Růžičková si i s manželem vzala pod křídla právě Aničku Kratochvílovou. Danka byla o tři roky mladší, do Brna šla později. Dokonce se připravovala na olympijské hry v Moskvě. Měla velkou šanci, ale nakonec dostaly přednost jiné závodnice,“ vybavuje si Kouřilová.

Vedoucí FIT studia a propagátorka zdravého životního stylu si oslavy výročí padesáti let od založení oddílu stejně jako další členové klubu, hosté i další návštěvní akci náramně užila. „Zdá se mi, že to uteklo neskutečně rychle. Jako kdyby někdo mávl proutkem a bylo to pryč. Na druhé straně jsem nesmírně ráda, že pořád tady jsem a že mě gymnastika stále baví, naplňuje a pomáhá mi. Těší mě i zájem mladších děvčat. Není to však pouze sportovní gymnastika, ale také FIT Studio, do kterého patří jóga, power jóga, cvičení s overballem, pilates nebo cvičení Tai-či,“ uvedla Kouřilová.

Ratíškovický oddíl sportovní gymnastiky si významné jubileum připomněl v sobotu. Bývalé i současné závodnice si společné chvíle i největší úspěchy připomněly v tělocvičně základní školy.

Součástí oslav byla i výstava fotek, kronik a významných klubových trofejí. Parádní odpoledne svým vystoupením zpestřili ratíškovické gymnastické naděje nebo šikovná kyjovská baletka Laura Brázdová.