„Naučila jsem se ho hrát jenom proto, abych věděla, proč Lukáš prohraje, když to umí. Přemýšlela jsem, co v tom je. Teď už vím, že tenis je hlavně o hlavě," říká maminka známého tenisty Lukáše Rosola, která pravidelně trápí své tělo na antuce v Rybářích nebo v hale WESTPRA.

Během zápasů často používá suvenýry od syna Lukáše. „Občas mi přiveze míčky nebo ručník s logem turnaje," prozradila Rosolová. Ta syna, který se sice narodil v brněnské nemocnici, ale jinak celé dětství strávil v rodném Hodoníně, k bílému sportu nenutila.

Pokroky dělal talentovaný mladík pod vedením trenérů Černého, Švarce, Hrdiny a dalších.

„Lukáš začal s tenisem v sedmi letech. Už od začátku byla u něj vidět obrovská vůle. Šel si za sým cílem a my jsme ho pouze podporovali. Nikdy jsme ho k ničemu nenutili," tvrdí Rosolová, která často plnila roli tréninkového sparingpartnera. „Ve volných chvílích chodil běhat a já za ním jezdila na kole a stopovala mu čas. Takhle nás do jeho světa zaváděl," vzpomíná.

Dana Rosolová žádné problémy se synem neměla. „Lukáš byl hodný kluk. Takový šprýmař, uměl i popíchnout," ří­ká.

V polovině deváté třídy odešel nadějný tenista do Přerova. Na Hané dokončil devítiletku, absolvoval střední školu a odmaturoval. Přednost před školou měl ale sport. Sedmadvacetiletý tenista vstoupil na okruh v roce 2004. V rámci okruhu ATP World Tour získal jeden titul ve čtyřhře.

Na challengerech ATP a okruhu Futures získal do července 2012 dvanáct titulů ve dvouhře a jednadvacet ve čtyřhře. Nejvyššího postavení pro dvouhru dosud zaznamenal v únoru, kdy byl klasifikován na jednašedesátém místě žebříčku ATP. Rodák z Hodonína všechnu dřinu zúročil v loňském roce, kdy byl součástí týmu, který vyhrál Davisův pohár.

„Bylo to úžasné. Vydržela jsem se na to dívat sedm hodin v kuse," pronesla Rosolová. Ta sleduje zápasy svého syna v klidu doma. „V hledišti nebývám. Nerada cestuji, navíc už mám nějaké roky. Pro mě je pohodlnější televize," usmívá se sympatická paní.

Rosol šokoval svět hlavně ve druhém kole Wimbledonu 2012, když na londýnské trávě senzačně zdolal jako stý hráč žebříčku světovou dvojku a dvojnásobného vítěze turnaje Španěla Rafaela Nadala v pěti setech. Jednalo se o jeho druhou výhru nad hráčem elitní dvacítky žebříčku. Televizní stanice Eurosport uvedla, že se jednalo o jedno z nejpřekvapi­vějších vítězství v historii tenisu.

„Byla jsem zrovna u dcery. Ty pocity se nedají popsat. Krátce po zápase jsem se šla projít a najednou mně volá Lukáš. V reportáži se ho ptali, co dělal v šatně těsně po vyhraném zápase a on jim řekl, že volal mámě. To mě hodně potěšilo," přiblížila památné okamžiky Rosolová.

Doma třikrát za rok

Podle ní je právě kvůli takovým zážitkům správné vést ratolesti ke sportu. „Přála bych to zažít všem rodičům. Jsou to úžasné pocity. Je to pro nás velké povzbuzení do života, dává nám to energii," říká.

Svěřenec bývalého českého daviscupového reprezentanta Ctislava Doseděla, jehož domovským klubem je I. ČLTK Praha, vstoupil do historie i na začátku letošního roku, kdy odehrál nejdelší zápas tenisové čtyřhry na okruhu ATP.

Společně s Tomášem Berdychem porazil švýcarské hráče Stanislase Wawrinku a Marca Chiudinelliho v prvním kole Davisova poháru po sedmi hodinách a dvou minutách. „To byl neuvěřitelný maraton," usmívá se Rosolová, které výsledky svého syna sleduje přes internet nebo teletext. „Pokud se Lukášovi daří a postoupí do druhého či třetího kola, tak mi napíšu sms. On mi vždy odepíše," uvedla Rosolová.

I díky mobilu český tenista ví, že byl ve středu oceněn společně s dalšími sedmi sportovci Krajánkem roku. „Lukášovi jsem to psala. Plaketu mu dám do pokoje k dalším trofejím," pravila Rosolová.

Na bratra je pyšný i David Bauer. Sportovní manažer SHK Hodonín se naposledy viděl s Lukášem v Dubaji, kam bývalý hokejista odletěl za sourozencem na krátkou dovolenou. „Kluci spolu mají pěkný vztah," uvedla Rosolová.

Hodonínský rodák se domů vrací třikrát ročně. Naposledy navštívil Rosol rodinu a kamarády na Vánoce. Od té doby je známý tenista na cestách. „Letadlo, hotel a kurt. To je momentálně Lukášův svět," říká Rosolová.