Osmnáctiletá závodnice naposledy ovládla halové mistrovství České republiky dorostenců, dorostenek, juniorů a juniorek. Rodačka z Rohatce si v pražské hale Otakara Jandery, kde se národní šampionát na konci února uskutečnil, podmanila sprint na šedesát metrů. Svěřenkyně trenéra Zdeňka Lípa triumfovala v čase 7,55 sekundy, když druhou Zdeňku Seidlovou porazila o jedinou setinu.

„Jsem moc ráda, že jsem vyhrála. Byl to pro mě hodně důležité," uvedla Veronika Paličková., která poslední titul brala jako odměnu za předcházející dřinu. Republikové zlato ovšem věnovala i trenéru Lípovi a rodině. „Mají to za to, čím vším jsme si spolu minulý rok prošly. Tímto bych jim chtěla poděkovat za podporu a nejlepší zázemí," prohlásila Paličková.

Hodonínský atletický klub vyslal na halové mistrovství republiky šest svých členů. Největší pozornost ale byla upřena právě na sprinterku, která po loňských zdravotních lapáliích prožívá opět vydařenou sezonu. „Jsem moc ráda, že jsem se z toho konečně dostala a mohu zase naplno trénovat a závodit," říká sympatická sportovkyně.

Díky skvělým výsledkům a časům byla nadaná závodnice také hlavní favoritkou na zisk mistrovského titulu v běhu na šedesát metrů. A svoji roli také hodonínská juniorka od začátku potvrzovala.

Svěřenkyně trenéra Zdeňka Lípy v rozběhu pohodlně zvítězila časem 7,60 sekundy. „Byl to nejrychlejší rozběhový čas," hlásil sekretář slováckého klubu Lukáš Lípa. Kromě Paličkové měly šanci na zlato ještě Barbora Dvořáková se Zdeňkou Seidlovou.

Vše vygradovalo v napínavém finále. Atraktivní souboj nakonec opanovala právě Paličková. Ta zaběhla nejrychlejších šedesát metrů v hale mezi českými juniorkami. Výkon 7,55 katapultoval hodonínskou závodnici na první místo. Druhá Zdeňka Seidlová ovšem byla horší pouze o jedinou setinu sekundy. Třetí příčku obsadila Barbora Dvořáková. „Asi rozhodla touha po vítězství. Závod jsem nemela moc dobře rozběhnutý. S jednou soupeřkou jsme se přetahovaly od začátku až do konce. Důležité bylo, že jsem to nepustila hlavou a padla jsem až do cíle," řekla Paličková. „O setinu už jsem jednou vyhrála. Bylo to před čtyřmi lety také na republice," připomněla svůj triumf mezi žákyněmi.

Podobná dramata hodonínská sprinterka umí. Bez bolesti se to ovšem občas neobejde, což byl i případ pražského šampionátu.

Osmnáctiletá bojovnice nestačila ani zvednout ruce nad hlavu, když v závěru neukočírovala svoji rychlost a po doběhu se rozplácla na tartanový ovál. „Bylo to poměrně nepříjemné, ale když jsem ležela na zemi a oklepávala se z pádu, tak jsem si říkala, že pokud jsem nevyhrála, tak mě organizátoři nemusejí ani zvedat. Soupeřky a pořadatelé však byli moc hodní a pomohli mi," usmívala se Paličková.

Po třiceti vteřinách mohla jásat. Pohled na světelnou tabuli byl jasný. „Se soupeřkami jsme kamarádky, takže jsme si vzájemně poblahopřály a šly jsme na stupně vítězů," řekla.

Dekorování si právem užívala, s časem už však tolik spokojená nebyla. „Měla jsem na to běžet ještě rychleji, ale týden předtím jsem kvůli viróze celý proležela, takže nemoc nás trochu přibrzdila v přípravě. Na to se ale vymlouvat nemohu, to se občas stává," pronesla Paličková.

Druhou medaili v Praze přidal Filip Dvořák, který na čtyřstovce ze sobotního rozběhu postoupil čtvrtým nejlepším časem. V nedělním finále pak zmobilizoval všechny síly a v novém okresním rekordu 49,70 sekundy vybojoval bronz. „V sobotním programu přitom dokázal časem 7,06 vteřiny vylepšit osobní maximum na šedesát metrů. Ve finále se již nezlepšil a obsadil konečné osmé místo," informoval Lukáš Lípa.

Do finále se v běhu na osm set metrů probojoval také junior Patrik Sasínek. Ten se z rozběhu kvalifikoval časem 1:58,65 minuty. Ve finále skončil pátý.

V juniorském závodě na patnáct set metrů skončil Martin Rebenda, který si připsal nový osobní rekord 4:09,77 minuty, šes­tý.

Hodonínský atlet měl přitom v nohách již sobotní běh na tři kilometry, kde výkonem 9:03,35 minuty vybojoval sedmou příčku. Nový osobní rekord na osm set metrů vynesl Jakuba Škojce na celkové třinácté místo mezi dorostenci. Adéla Sedlářová skončila mezi juniorkami v závodě na čtyři sta metrů čtrnáctá.

Atlety nyní čeká republikový šampionát dospělých, kde by se měl představit i Filip Sasínek, David Kákona či juniorská mistryně Veronika Paličková.