„Chtěly jsme vyhrát i kvůli Peťce Varjassiové, které měla v den utkání narozeniny. Bohužel se nám to nepovedlo," smutnila brankářka Vanda Nejezchlebová. Slovenská házenkářka oslavila v pátek jednadvacetiny. Domácí marlenka, kterou servírovala svým spoluhráčkám v autobuse, panenkám tolik jako po vítězném utkání nechutnala.

„Z naší strany bylo znát, že tým si prošel v minulých dnech chřipkovou epidemií. Do zápasu nastoupila řada hráček po nemoci. Nebylo to takové, jaké bychom si to sami představovali," uvedl vedoucí veselského družstva Ivo Sádlo.
Podle něj měla na výsledek značný vliv i šířka domácího kádru. „Zátěž rozkládáme na šest hráček, Poruba měla větší výběr i fyzickou sílu," řekl Sádlo.

První poločas nabídl zajímavou podívanou, když se ve vedení střídaly oba celky. Domácím hráčkám vyšel lépe vstup do utkání, když rychle získaly vedení 3:0 a hostující kouč Jan Packa, který měl poprvé k dispozici zkušenou spojku Júlii Dolečkovou z Otrokovic, si musel vzít oddechový čas.

Krátká přestávce jeho svěřenkyním pomohla. Veselanky se rychle probraly a díky přesným zásahům Jandáskové a Slovákové byly zpět v zápase. Střelecky se začalo dařit hlavně spojkám Gajdošíkové s Vargovou. Hlavně díky přesným zásahům slovenských střelkyň dokázaly Jihomoravanky skóre otočit na 9.7.

Poruba ovšem v závěru úvodní části přidala na důrazu a ještě před přestávkou se ji podařilo skóre strhnout na svoji stranu. „Začátek zápasu byl zcela v režii domácích házenkářek. My jsme se pak dokázali do zápasu vrátit a výsledek otočit, ale o náskok jsme ještě před koncem první půle přišli," řekl Sádlo.

Vyrovnaný zápas byl k vidění i po pauze. S přibývajícími minutami měl ale navrch ostravský celek, který si udržoval mírný náskok. Poruba však neodskočila bojovnému protivníkovi na více než tři branky.

Panenky ještě deset minut před koncem živily šanci na bodový zisk, když prohrávali 19:22. V dramatické koncovce se však dopustily několika laciných chyb a zbytečných ztát, které Poruba dokázala využít a potrestat. Hráčky Sokola prokázaly v závěru větší kvalitu, fyzickou připravenost i zkušenosti, když v poslední desetiminutovce zajímavé střetnutí definitivně rozhodly. „Ve druhém poločase si Poruba vedení v klidu hlídala. Soupeř vyhrál zaslouženě, když dokázal každou naši individuální chybu potrestat trhákem. V závěru už nebylo o co hrát," prohlásil Sádlo.

Domácí kouč Ján Beňadik si skalpu mladého týmu Veselí považoval. „Za výhru jsem moc rád, protože tyhle zápasy nebývají jednoduché. Těší mě, že jsme těžký přechod z pohárového souboje do interligy zvládli a získali důležité dva body," uvedl trenér Sokola, který ocenil zejména přístup svěřenkyň. Výkon celku z Ostravy totiž zůstal trochu za očekáváním. „Z naší strany vyloženě špatný nebyl, ale hlavně v prvním poločase jsme se trápili. Především pak v jedné pasáži prvního poločasu, kdy jsme devět minut nedali gól. Holky se ale z toho vyhrabaly, což je nesmírně důležité," pronesl Beňadik.

Ten už si před utkáním všiml, že házenkářky Poruby nejsou po osmifinálových pohárových duelech, které ostravský tým sehrál na hřišti portugalského Colégio de Gaia, v optimální pohodě. „Kdo viděl naši rozcvičku, tak zjistil, že holky jsou ještě unavené. Pohyb nebyl takový, jako by měl být," řekl Beňadik. „Proto jsme rádi, že se nám podařilo zápas rozhodnou až v závěru utkání, což je potvrzení i toho, že tým je na tom dobře fyzicky. Během zimní přípravy jsme právě na kondici zapracovali a věřím, že se nám to bude vracet i nadále," pokračoval. „Utkání s Veselím jsme rozhodli spíše dobrou obranou, než z útoku. Ale o tom prostě některé duely jsou. Holky mají nyní volný víkend a já se už těším na příští týden, který prožijeme v klasickém tréninkovém režimu," dodal kouč Poruby.

Naopak Veselanky mají před sebou mimořádně nabitý program. Ve středu čeká panenky dohrávka v Michalovcích, v pátek se v předehrávce 19. kola představí v Písku a netradičně v neděli pak doma přivítají poslední Bratislavu.

Interliga žen, 15. kolo

DHC Sokol Poruba – HC Veselí nad Moravou 28:22 (12:11)

Nejvíce branek: Marčíková 7, Šviráková 6, Adámková a Mýlková 4 – Vargová 7, Jandásková 6, Gajdošíková 5.

Rozhodčí: Králíček, Letev.

Vyloučení: 3:2.

Sedmičky: 4/4:2/2.

Diváci: 200.

Poruba: Doláková, Bártová – Varmužová, Mýlková 4, Lešková, Šviráková 6/1, Tomašechová, Adámková, Rechtorisová 3, Chovancová, Minarčíková 1, Marčíková 7/3, Bělohoubková 1, Revajová, Kostelná 2.
Veselí n. M.: Stojarová, Nejezchlebová, Lekešová – Jašková, Dolečková, Varjassiová, Vysloužilová, Jandásková 6, Lukšíková 1, Slováková 2, Gajdošíková 5, Vargová 7/2, Štětáková 1.