Filipe, v minulosti jste získal spoustu cen, ale letos poprvé jste triumfoval mezi muži. Byl jste hodně překvapený, že jste zvítězil v hlavní kategorii?

Musím se přiznat, že jsem to vůbec nečekal. Nesmírně si toho ocenění vážím. Je to pro mě určitě velká věc.

Byl loňský rok 2014 pro vás mimořádný?

Určitě se dá považovat za mimořádný, ale na druhé straně mohl být ještě lepší, protože třeba na mistrovství světa jsem pomýšlel na vyšší příčky. Bohužel se mi šampionát úplně nepovedl.

Šestnácté místo ale není v tak obrovské konkurenci špatné, ne?

Není, ale na postup do finále mi scházelo půl vteřiny, takže to byla velká škoda. Dost mě to mrzelo. Snad se poučím z chyb a příště to bude ještě lepší.

Letos je na programu juniorské mistrovství Evropy. S jakými ambicemi do Švédska pojedete?

S těmi nejvyššími (úsměv). V první řadě se tam musím kvalifikovat, což by ale neměl být až takový problém, protože jsem loni běžel o patnáct vteřin rychleji, než byl limit. Pokusím se tam urvat co nejlepší výsledek.

Na jakých tratích budete na severu Evropy startovat?

Patnáctistovku letos asi vynechám, protože se chci soustředit na moji hlavní disciplínu, což jsou tři kilometry překážek. Na ní půjdu pro co nejlepší umístění

Máte za sebou zimní přípravu. Jak se po náročném období cítíte?

I když jsem byl o Vánocích dva týdny nemocný, tak si myslím, že natrénováno mám. Dnes (ve středu – pozn. red.) jsem do Hodonína přijel na otočku z Prahy, kde trénuji ve Stromovce v hale. Společně s parťákem Matúšem Talánem plníme tréninkový plán, který nám napsal trenér Slezák.

Kdo vás na vyhlášení přivezl?

Do Prahy pro mě přijel taťka, večer se vracím vlakem.

Jak jste si vůbec slavnostní večer užil? Vy patříte na těchto akcích mezi stálice…

Byl to příjemný večer. Líbilo se mi to. Hlavně mě zaujala cimbálová muzika.

Za chvíli začíná halová sezona. Už znáte nejbližší program?

Jednatřicátého ledna startuji na závodě ve Vídni, kde se osmistovka poběží asi hodně rychle. O týden později pojedu do Lince. Tam se představím na patnáctistovce. O dalších akcích jsme se s trenérem ještě nebavili.

Vrcholem letošní sezony je pro vás tedy již zmiňovaný mládežnický šampionát ve Švédsku?

Určitě. Bude to velký závod. Kromě mistrovství Evropy mě ale čeká i národní šampionát, který ale nepovažuji za vrchol. V Praze se navíc koná halové mistrovství Evropy. Jsou tam docela dost ostré limity, ale určitě se o ně budu pokoušet. Že bych s tím počítal, říct nemohu, ale bylo by to skvělé.

Jak málo vám ke splnění limitu schází?

Jsem kousek. Na osmistovce mi chybí z letní sezony čtyřicet setin a na patnáctistovce jsou to dvě vteřiny.