Mladý běžec se na národním šampionátu ujal tempa a ve druhé polovině se odpoutal od jediného průvodce prvních metrů Jana Kubisty. Třetí příčku obsadil českolipský Ondřej Chour.

V Třinci se ukázal také David Kákona. Hodonínský vytrvalec se na národním šampionátu představil v sobotním závodě na pět kilometrů. Mladý běžec od začátku plnil pokyny kouče Slezáka a po startu se držel v čele skupiny.

Kákona si neskutečně věřil. Navíc běžci hodně taktizovali, což Jihomoravanovi vyhovovalo. „Bylo to pro něj ideální tempo,“ souhlasil kouč AK Hodonín Antonín Slezák. Jeho svěřenec se usadil v popředí celého balíku, dlouho běžel kolem čtvrté, páté pozice. „První kilometr zvládl v čase v 2:55 minuty,“ hlásil zástupce hodonínského klubu Robert Džuba.

Na čtvrtém kilometru se balík roztrhal. Část závodníků odpadla a v čele se vytvořila šestičlenná skupina, ve které se držel fantastický Kákona, který bojoval s elitní českou špičkou.

V závěru nasadil k trháku mílař Jakuba Holuša. Člen pražské Dukly nastoupil při náběhu do závěrečného okruhu, a jediný kdo jakž takž stíhal, byl jeho oddílový kolega Jakub Friš. Nakonec ale i on podlehl a Holuša zvítězil v čase 14:36.99 minuty. Druhý Friš si o vteřinu a půl zpět vylepšil osobní rekord. Bronz k titulu z dopoledního stýplu přidal Lukáš Olejníček.

Kákona bojoval o čtvrté místo, v dramatickém finiši ale nestačil na další dva soupeře a ve fantastickém čase 14:49,61 minuty nakonec skončil šestý. Kákona si vylepšil osobní rekord o neuvěřitelných dvacet vteřin. „Podal neskutečný výkon. Poslední kilometr dokázal běžet za 2:49,5 minuty,“ chválil závodníka Džuba.

Ten přitom Davida Kákonu minulý týden kritizoval za jeho předvedený výkon, když v Bratislavě zaběhl patnáctistovku pouze v průměrném čase 4:06,77 minuty. „Byl to sice po zranění teprve jeho druhý start, ale všichni jsme věděli, že má natrénováno na daleko lepší čas. To, co však předvedl na mistrovství České republiky mužů a žen na dráze v Třinci, byla doslova pastva pro oči," prohlásil Džuba.

Kákona opravdu v Třinci absolvoval životní závod. Hodonínský vytrvalec se skvělým časem v průběžných republikových tabulkách na trati pět tisíc metrů zařadil již na třetí místo v kategorii mužů do dvaadvaceti let.

V sobotu ještě nastoupil do závodu na osm set metrů Patrik Sasínek. Člen AK Hodonín byl nasazený hned do prvního rozběhu. „Dalo se očekávat, že borci poběží nadoraz, protože se do finále postupovalo i časem," upozornil Džuba. Opak byl ale pravdou. „Závod neměl zájem nikdo tahat, tempo bylo naprosto pomalé a tak po dvou set metrech Patrik nastoupil do čela a diktoval tempo," řelů Džuba.

Patrik Sasínek nakonec zvládl trať za 1:58,09 minuty. Tento čas mu na postup do finále nestačil.