Časem 3:36,32 minuty si osobní rekord z letošní halové sezony vylepšil o více než propastných pět sekund a dostal se na třetí místo české historie. Jen dvanáct setin mu chybělo k tomu, aby si splnil sen a dostal se na olympijské hry.

Jeho jméno dosud znali jen lidé pohybující se kolem atletiky. Za sebou má starty na mistrovství světa dorostenců i juniorů, kde ale nezanechal nijak velkou stopu. Už loni však na domácích závodech vystrkoval růžky a dnes jako by v něm „bouchly saze". „Stala se šílená věc. Neuvěřitelné, jsem z toho v šoku," prohlásil Sasínek.

Jeho cílem pro dnešní závod byl limit na mistrovství Evropy do Amsterodamu. Jeho hodnota je 3:40,25 minuty a znamenalo by to zlepšení osobního rekordu. „To bych plakal štěstím," uvedl Sasínek.

To, co na dráze v Ostravě předvedl, se moc často nevidí. Držel se za vodiči jako mazák, schovaný v chumlu, v posledním kole zrychlil a v cílové rovince všechny předběhl. „Cítil jsem šanci, musel jsem. Ale nečekal jsem, že budu mít tak silný finiš," pravil.

Před favority nemá slitování, českou jedničku a halového vicemistra světa Jakuba Holušu porazil podruhé v kariéře. Platí za zdravě drzého mládence. „No, uzavřený rozhodně nejsem," pousmál se. „Ale snažím se být s každým zadobře, zasrandovat si se všemi," prozradil.

I proto je v Hodoníně spokojený. Má tam dobrou partu a trenéra, který ho vede od začátku kariéry, ke které se dostal od hokeje. „Rozhodně nehodlám nikam odcházet," měl jasno. Bude to mít ale těžké, protože po tomto výkonu o něj bude zájem. „Podmínky mám v Hodoníně dobré, otázka je, co by mi jinde nabídli. Mám výborného trenéra, zatím mi nic nechybí," řekl.

Hned po závodu mu ale nabídl spolupráci sám Holuša, kterému první závod roku nevyšel. „Konečně jsme dva," prohlásil vicemistr světa.

„Nečekal jsem, že udělá takové zlepšení. Je to super. Kdyby měl zájem a mohli jsme jet společně na soustředění před mistrovstvím Evropy, to by bylo super. Je to o vzájemné komunikaci a dohodě. Nebráním se ničemu. Byl bych rád. Ve dvou a více lidech se běhání dělá líp," řekl český rekordman.

Ani Sasínek by v zásadě nebyl proti. „Soustředění je něco jiného, to bych byl rád i já. Rozhodně si pomoct takovým kalibrem, to by stálo za to," řekl.

„Jakub (Holuša) je pro mě neskutečný pojem, takový vzor. Pro český běh udělal strašně moc, konečně se o českém běhu mluví, takže moc si ho cením a snažím se mu vyrovnat," uvedl mladík.

Kdysi si vysnil, že pojede na olympijské hry. V pátek mu chyběl kousek. „Pro každého sportovce je to sen. Takže teď mě to štve. Asi mi to ale taky ještě pořádně nedochází. To mě ještě bude mrzet," glosoval chybějících dvanáct setin.

Jednou by chtěl podle svých slov konkurovat i běžcům tmavé pleti, ale dává si postupné cíle. Tím prvním je zatím kvalifikace na olympiádu. „Bude na mě teď upřená asi dost pozornost, jestli to dokážu. Ale udělám pro to všechno," slíbil běžec, který kombinuje závody na osm set a patnáct set metrů a jednou by chtěl zkusit i delší tratě.

Na maraton si ale zatím netroufá. Další pokus dostat se na olympiádu tedy bude mít kdy? „Prvního června dělám maturitu, takže až potom," pousmál se student grafického designu.