Loni si Sasínek zaběhl osobní rekord na 800 metrů, 1000 metrů, 5 kilometrů i na jeho hlavní trati 1500 metrů. Tam se časem 3:35,02 ze Zlaté tretry přiblížil na dvě setinky olympijskému limitu pro Tokio. „Možná je dobře, že se limit nemůže plnit letos, protože v Ostravě jsem za ním zaostal o pouhé dvě setinky, což by určitě mrzelo. Po tomto výkonu si ale věřím, že by to mohlo příští rok vyjít," řekl tehdy hned po závodě.

Martin Holek (vpravo) by měl být velkou posilou pro hodonínskou ofenzivu.
Mohl hrát v Anderlechtu. Teď bude Holek pomáhat Hodonínu k postupu z divize

Jenže letos se zatím tomuto výkonu ani nepřiblížil. Jeho letošní maximum je opět ze Zlaté tretry, ale tentokrát „jen“ 3:37,21. Naposledy běžel v úterý při mezinárodním mítinku v Kladně, kde skončil šestý v čase 3:38,69. „Tento závod jsem moc neřešil, jak dopadne. Trápí mě achillovka, kvůli které jsem si dal dva týdny volno. Teď týden běhám, začínám pomalu i dvoufázově. Z tohoto pohledu můžu být nakonec s časem z Kladna celkem spokojený. Hlavně, že noha zatím nebolí,“ poznamenal Sasínek.

Pětadvacetiletý atlet AK Hodonín by se mohl na olympiádu kvalifikovat i díky postavení na světovém žebříčku. Na tom je aktuálně 39., což je celkem slibná pozice vzhledem k tomu, že v Tokiu by mělo startovat 45 mílařů. Systém je ale složitější, protože se splněným limitem automaticky postupují někteří běžci, kteří jsou v žebříčku za Sasínkem, na druhou stranu žebříček bude redukovaný, protože každou zemi mohou reprezentovat jen tři závodníci. Každopádně nejjistější variantou je splnění limitu 3:35,00. „Před sezonou jsem si byl jistý, že limit splním. Teď ale moc nevím, co bude dál,“ přiznal Filip Sasínek. Asi poslední možnost bude mít při mistrovství republiky, které proběhne ve Zlíně 26.-27. června.