Na start osmadvacátého závodu společného Moravsko-Slovenského běžeckého poháru se postavilo 194 mužů a žen. Favoritem však byl Filip Sasínek. Známý hodonínský vytrvalec v Dolních Bojanovicích obhajoval loňské prvenství a hned po startu se společně s tréninkovými parťáky Martinem Rebendou a Davidem Kákonou lehce odpoutal od zbytku startovního pole.

Zatímco v prvním tříkilometrovém okruhu se svěřenci trenéra Antonína Slezáka drželi spolu, lehce běžící Filip Sasínek ve druhém kole viditelně zrychlil a slušným časem 18:30 obhájil loňské prvenství. „Samozřejmě každé vítězství mi vždycky udělá radost. Závod v Dolních Bojanovicích jsem bral spíše jako příjemné zpestření, takový lepší trénink. Určitě jsem neběžel úplně naplno," řekl v cíli dvacetiletý atlet.

K radosti domácích diváků patřilo druhé místo domácímu borci Martinu Rebendovi. Člen AK Hodonín porazil ve finiši oddílového kolegu Davida Kákonu, který měl ze třetího místa velkou radost. „David totiž více než tři měsíce kvůli zranění třísla neběhal, a tak bral umístění všemi deseti," uvedl ředitel Moravsko-Slovenského běžeckého poháru 2016 Pavel Bíla.

Čtvrté místo patřilo unavenému Luďkovi Durďákovi. Rohatecký vytrvalec ovládl předcházející dva podniky, v Dolních Bojanovicích ale na stupně vítězů nedosáhl. „Na mladé hodonínské kluky nemám. Je to jako kdyby Škodovka závodila s Ferrari. Dnes to bylo na krev," řekl Durďák.

Mezi ženami se radovala favorizovaná Irena Pospíšilová. Ta v obci na Hodonínsku běžela svůj závod a i přes zpomalení ve druhém kole jasně zvítězila v čase 22:39 minuty. Druhá skončila nejlepší veteránka nad pětatřicet let Erika Farkašová, pro třetí místo si doběhla Alice Zachariášová.

Celkem se devatenáctého ročníku Burčákové šestky zúčastnilo 365 běžeckých nadšenců, kteří se představili v pětadvaceti kategoriích. „Chlapci a dívky nebojovali pouze o body do dětského poháru, ale i Orel měl soutěžil o body do vlastního poháru," řekl Bíla.

Ten si nepochvaloval pouze účast, ale také příjemné podzimní počasí. „Pro všechny to byl velice náročný víkend. Většina závodníků absolvovala během tří dnů dva závody a někteří dokonce tři. V pátek se totiž běželo ve Gbelích, v sobotu v Myjavě a v neděli v Dolních Bojanovicích," upozornil Bíla.

Durďák si připsal další triumf. Ve Gbelách ovládl závod na deset kilometrů

Luděk Durďák prožívá nadmíru povedené období. Rohatecký vytrvalec ovládl druhý závod Moravsko-Slovenského běžeckého poháru 2016 v řadě. Devětatřicetiletý běžec po podniku v Holíči triumfoval i ve Gbelách, kde si časem 35:12 minuty podmanil Medlenův chodník. Druhý skončil Ĺubomír Rehuš, třetí byl Ondrej Marenčík.

Durďák v pátečním závodě na deset kilometrů zvítězil rozdílem třiačtyřiceti vteřin. Třetí Marenčík zaostal za vytrvalcem z Rohatce o více než minutu.

Ženský souboj o první místo byl vyrovnanější. Do cíle jako první nakonec doběhla Eva Tulejová. Členka klubu AKV Bratislava zvládla šestikilometrovou trať za 26:29, druhá Erika Farkašová na vítězku ztratila pouhých dvanáct vteřin. Bronz ve Gbelích brala Mária Truissárd.

Jubilejního desátého ročníku Medlenova chodníku se zúčastnilo 301 mužů, žen a dětí. „Pořadatelům závod vyšel tak, jak si ho přáli," uvedl ředitel Moravsko-Slovenského běžeckého poháru 2016 Pael Bíla.

Na start hlavního závodu se postavilo154 běžeckých nadšenců, v dětských kategoriích se představilo 122 chlapců a dívek a mezi juniory a dorostenci startovalo pětadvacet běžců. V domácím prostředí si to o medaile rozdala i téměř třicítka nadějí z Gbelů. Příjemné počasí a perfektní organizaci Gbelskích strýců nenarušil ani pokus zmařit závod změnou směru označení trasy v lese. „Pořadatelé na to naštěstí přišli v čas a zmatek, který byl v Plaveckém Mikuláši při manipulaci se značením trati se naštěstí neopakoval," oddechl si kromě organizátorů také Bíla.

Hlavní závod společně odstartovali primátor města Gbely Jozef Hazlinger s primátorem města Holíč Zdenko Čambalem. „Starší část pořadatelské skupiny Gbelskí strýci doběhla až na konci běžeckého pole s cílem užít si podnik co nejdéle. Mohli být spokojení, neboť v cíli slyšeli jenom pochvalu a uznání od samotných běžců," dodal Bíla.