O ještě lepší výsledky a výkony člena německé profesionální stáje Bora-Hansgrohe připravila borelióza. Infekční onemocnění lékaři odhalili až na konci září, takže rodák z Milotic větší část sezony absolvoval nemocný. „Nedá se nic dělat, člověk to musí brát tak, jak to je a dívat se dopředu," zůstává Bárta pozitivní.

Už jaro ale neměl velký dříč a zarputilý bojovník ideální. Špičkového časovkáře, jenž je vhodný pro každý únik, opakovaně trápilo nachlazení. Do formy se dostával pomaleji než v předcházejících letech. Zlepšení přinesl až červnový etapový závod Kolem Slovinska, kde obsadil třetí místo.

Slušnou formu pak prokázal na domácím šampionátu. V časovce sice po velkém boji prohrál s Leopoldem Königem, přesto si skvělým výkonem řekl o účast na olympijských hrách v Riu. „Olympiáda je vždycky krásná. Ta letošní by se ale asi neměla srovnávat s Londýnem, protože tam bylo všechno na trošku větší úrovni. Pro pořadatele to ovšem dopadlo dobře. A pro mě to byl super zážitek," říká Bárta, který v časovce jednotlivců skončil na patnáctém místě a závod s hromadným startem nedokončil.

Druhou polovinu sezony poznamenala zmiňovaná borelióza. Nepříjemná nemoc připravila odchovance jihomoravského klubu Sokol Dacom Pharma Kyjov i o světový šampionát v Kataru. „Lidé ze svazu chtěli, abych tam jel. To však nešlo," říká Bárta. „Potřeboval jsem být v rytmu a v závodním tempu. Jet na světový šampionát jenom z tréninku je trochu mimo," přidává.

Absolvent Masarykovy univerzity si nyní s partnerkou Šárkou a půlročním synem Tomášem užívá zasloužené volno. V pátek večer se profesionální silniční cyklista, mezi jehož největší sportovní úspěchy patří účast na proslulém etapovém závodě Giro d'Italia v roce 2012, kde ve čtrnácté etapě z Cherasca do Cervinie skončil druhý, objevil ve sportovní hale TEZA.

V Mart aréně zhlédl duel stolně-tenisové Ligy mistryň mezi domácím Hodonínem a polským Tarnobrzegem. „Pozvali mě přátelé. Nebyl jsem ale tady poprvé," upozorňuje Bárta, který má u německé stáje Bora-Hansgrohe smlouvu ještě na příští rok.

Nejen Bártu ale čeká mimořádná sezona. V dresu Bory totiž bude nově jezdit také slovenský mistr světa Peter Sagan, český reprezentant Leopold König, jenž přestoupil ze Sky, nebo polský jezdec Rafael Majka. „Těžko odhadovat, jak to bude vypadat. Vedení nakoupilo super závodníky, kteří pravidelně vozí z Tour dresy," připomíná Bárta hlavně Saganovy úspěchy.

Se slovenskou hvězdou ale problémy nemá. „V balíku se poznáme a pozdravíme. Asi je to tím, že Češi a Slováci k sobě pořád máme blízko," vycítil.

O tom, že Sagan bude hlavní postavou německé stáje, nikdo nepochybuje. Bárta to vidí stejně. „Asi to bude hodně o Saganovi," přemítá. „Moje pozice v týmu bude asi o něco horší, ale nechci spekulovat. Uvidím, jak to všechno bude," zůstává v klidu jednatřicetiletý jezdec.

Přípravu na novou sezonu zahájí 6. prosince, kdy odjíždí za pracovními povinnostmi do Německa. Odtud se Bárta přesune na první soustředění do Španělska. Před Vánocemi se sice vrací domů, v lednu už si ale znovu sbalí věci a poletí na Mallorku.

Přesný kalendář závodů však stále nezná. „V lednu začínáme Španělsku a Portugalsku, pak se uvidí," říká.

Blížící se vánoční svátky stráví Bárta s rodinou v Sobůlkách u rodičů. „Se Šárkou jsme se domluvili, že to budeme střídat. Loni jsme poprvé byli v Brně, kde bydlíme, teď jsou na řadě Sobůlky," přiznává. Dárek od partnerky ale dostal již v květnu, kdy mu přítelkyně porodila syna Tomáše. „Vánoce budou asi jiné, ale určitě zase hezké," ví Bárta.