Letošní sezona sportovního tance na českém parketu skončila slavnostním vyhlášením výsledků všech kategorií nejvyšší soutěže. Galavečer Taneční ligy se uskutečnil v rámci Kroměřížského tanečního festivalu před televizními kamerami a moderovala jej herečka Mahulena Bočanová s bývalým mistrem České republiky Markem Dvorníkem.

„Před zahájením poslední letošní akce bylo v kategoriích mladších, starších juniorů, mládeže a seniorů jasno o medailistech., v hlavních kategoriích dospělých standard a latina se ovšem celkové pořadí mohlo ještě změnit, a tak hlavně souboj o prvenství mezi latináři sliboval hodně zajímavou podívanou," uvedl předseda TK Classic při SVČ Hodonín Stanislav Chovančík.

O tu se svým dílem postaral i známý hodonínský pár. Václav Masaryk s Klárou Chovančíkovou naskočili do kolotoče soutěží Taneční ligy až po její první třetině. Členové slováckého oddílu tedy měli co dohánět. Třemi prvními, dvěma druhými a jedním třetím místem se však před závěrečným rozuzlením v Kroměříži vyhoupli na druhé místo s minimálním bodovou ztrátou na vedoucí pár. „V Kroměříži startovalo všech pět nejlepších párů žebříčku doplněné o mistra a vicemistra České republiky a dalších čtrnáct soupeřů, což dávalo tušit velmi kvalitní sportovní podívanou," pronesl Chovančík.

Do finále se prosadili podle očekávání všichni favorité. Masaryk s Chovančíkovou potvrdili své současné postavení třetího nejlepšího páru ČR. Bronzová pozice jim nakonec zajistila celkové prvenství v Taneční lize dospělých v latinskoame­rických tancích pro rok 2014. Stali se tak prvním hodonínským párem, kterému se to podařilo

Klub TK Classic ovšem měl na vyhlášení hned dva zástupce. Nejprve si za třetí místo v kategorii mládeže přišli pro ocenění z rukou viceprezidenta ČSTS Leoše Siegla svěřenci trenérské Masaryka s Chovančíkovou a Jaroslava Kučery, Nikolas Novák s Klárou Adamovou. „Tito mladí tanečníci mají za sebou mnoho úspěchů. V loňském roce to byl třeba titul mistrů České republiky a vítězství v Taneční lize. Letos, hned v prvním roce ve vyšší věkové kategorii, z toho bylo krásné třetí místo. To je hodně výrazný výsledek," upozornil Chovančík.

Jedním z vrcholů slavnostního večera bylo vyhlášení výsledků v kategorii dospělých, kde se soupeřilo o prvenství až do poslední minuty závěrečné části Taneční ligy. Pro nejvyšší ocenění si přišli Václav Masaryk s Klárou Chovančíkovou, kteří se mohli radovat z celkového prvního místa. „Po loňském druhém místě tedy další velký úspěch," radoval se šéf jihomoravského oddílu.

Podobný rok hodonínský taneční klub nepamatuje. „Jde o jeden z největších výsledků pro hodonínský pár startující v prestižní Taneční lize v kategorii dospělých," prohlásil Chovančík. Počátek tohoto mimořádného úspěchu však začal již na lednovém národním šampionátu, kde se Masaryk s Chovančíkovou probojovali do finále a získali pro sebe páté místo. „Tento výsledek naznačil, že jejich forma šla strmě nahoru," uvedl předseda TK Classic.

Poté následovala finálová a medailová umístnění na mezinárodních soutěžích, která vyvrcholila třetím místem na International Open latina v Ostravě nebo na Austrian Open v kategorii Rising Stars latina, což byl současně historicky nejlepší výsledek českého páru na jedné z nevýznamnějších soutěží ve sportovním tanci. „To všechno dávalo tušit, že se forma, přístup a dřina při trénincích musejí zákonitě projevit i na domácí scéně, což se nakonec dokonale povedlo," radoval se Chovančík.

Krůza se Zemanovou získali v Kroměříži bronz

Hodonín – V Kroměříži se v nižších kategoriích představily i další hodonínské páry, kterým se dařilo se střídavými úspěchy. Mezi dětmi kategorie II. si velmi dobře vedli Adam Krůza se Sárou Zemanovou. Sehraná dvojice získala bronz a slušným bodovým přísunem se opět o kousek posunula k zisku vyšší výkonnostní třídy a možnosti startu na mistrovství České republiky 2015.

V kategoriích dospělých D- LAT sbírali Ondřej Seďa s Ivetou Kolaříkovou především zkušenosti, přesto je jejich šesté místo spíše zklamáním.

Mezi dospělými kategorie B-LAT si na lepší příčku určitě mysleli Miroslav Havlát s Barborou Tomíkovou. Konečné patnácté místo určitě neodpovídá jejich možnostem.

Naopak spokojení mohou být se svým šestnáctým místem při svém druhém startu mezi nejlepšími v rámci Taneční ligy latina Rudolf Jelínek s Monikou Maňáskovou.