Právě dvojice z AC Malacky si ihned v prvním okruhu vytvořila náskok. Sto metrů za Valachovičem a Kopiarem běžel třetí Soural. „Čekalo se, že v posledním třetím okruhu Soural zaútočí a pokusí se opět tuto dvojici porazit,“ říká ředitel Moravsko-slovenského běžeckého poháru Pavel Bíla.

Tentokrát však Jakub Valachovič na trati dlouhé necelých deset kilometrů uhájil, když po výborném výkonu zvítězil v novém traťovém rekordu 32:42 minuty. Druhý Lukáš Soural doběhl se ztrátou jednadvaceti sekund. Třetí skončil vyčerpaný mladík Jakub Kopiar.

Ženské kategorie běžely v Borském Svätém Juru dva okruhy a roli favoritky na trati dlouhé 6,6 kilometru potvrdila domácí Zuzana Švejdová. Věkem ještě starší žákyně v letošní sezoně válcuje celé ženské startovní pole, v domácím prostředí vyhrála časem 26:29 minuty. Druhá byla nestárnoucí a stále výborně běhající Blažena Kocúriková, třetí doběhla vítězka kategorie žen nad pětatřicet let, Erika Fakašová.

Mezi veterány se radovali také lipovský vytrvalec Dušan Tomčal, Lubomír Bartál z Hodonína, Pavel Kratochvíl, Miroslav Mikula nebo Viliam Novák. Celkem se na start hlavního závodu Běhu Jurský parkem postavilo 124 mužů a žen. „Dětské kategorie se běhaly za tropického počasí. Chvílemi se zdálo, že nás bouřka z horka nemine, ale nakonec bylo všechno v pohodě. Na hlavní závod se příjemně ochladilo,“ informoval Bíla.

Známého funkcionáře rekordní účast potěšila. „Prázdniny, dovolené a tropické počasí sice lákají k jiným aktivitám než k běhání, přesto se hodně běžců do Borského Svätého Juru těší,“ říká Bíla. „Třeba pro dětské kategorie je to možnost ihned po závodě se ochladit v tamní kašně, která je dvacet metrů za cílem,“ dodává.

Moravsko-slovenský běžecký pohár 2017 pokračuje v sobotu v Plaveckém Mikuláši, kde se koná Malokarpatský kros.

Běh Jurským parkem 2017, 6. ročník -
Muži: 1. Jakub Valachovič (AC Malacky) – 32:42, 2. Lukáš Soural (VSK Uni Brno), 3. Jakub Kopiar (AC Malacky)

Muži nad 40 let: 1. Dušan Tomčal (Lipov) – 35:17, 2. Andrej Psota (Skalica), 3. Jiří Daněk (Uherské Hradiště)
Muži nad 50 let: 1. Pavel Kratochvíl (Třebíč) – 36:50, 2. Jozef Zváč (Šaštín), 3. Peter Portášik (Skalica)
Muži nad 60 let: 1. Miroslav Mikula (Radošovce) – 39:49, 2. Josef Chrenka (Skalica), 3. Dušan Sitek (Bratislava)
Muži nad 65 let: 1. Lubomír Bartál BK Hodonín) – 41:27, 2. Vladimír Varmuža (BK Hodonín), 3. Miroslav Mikuš (Radošovce)
Muži nad 70 let: 1. Viliam Novák (Železná studnička) – 30:51, 2. Karel Karas (BK Hodonín), 3. František Kubíček (Dobré Pole)

Ženy: 1. Zuzana Švejdová (Borský Svätý Jur) – 26:59, 2. Iveta Kluknavská (Gelnica), 3. Aneta Hollá (Záhorácký Fénix) 

Ženy nad 35 let: 1. Erika Farkašová (Skalica) – 27:41, 2. Andrea Borovská (Brezová pod Bradlom), 3. Miroslava Zíšková (Jablonica)
Ženy nad 45 let: 1. Blažena Kocúriková (Jablonica) – 27:17, 2. Marta Durnová (Veselí nad Moravou), 3. Anna Portášiková (Skalica)