V dresu anglického týmu Wolverhampton Wanderers FC na trávníku vacenovického stadionu, kde se patnáctý ročník tradičního letního klání opět po roce uskutečnil, křepčil také Tomáš Mareš. Devatenáctiletý mladík v sobotu dopoledne absolvoval trénink s třetiligovým Hodonínem. Pak se přesunul do Vacenovic, kde společně s kamarády ze Skalice a okolí ovládl oblíbený turnaj v malé kopané. „Vítězství je pěkné. Škoda, že se celý turnaj nemohl odehrát na hlavním hřišti. Tréninkové plocha byla horší. I tak jsme si to ale užili. Soupeři hlavně ve vyřazovacích bojích byli kvalitní,“ uvedl Mareš.

Slovenský mladík se na Letocha Cupu představil vůbec poprvé a hned dokráčel až na vrchol. „Na turnaje nemám tolik času, ale tady se mi to líbilo,“ usmíval se Mareš.

Mlátičky byly letos opravdu nejlepší. Slovenský tým ovládl skupinu B, když jedinou porážku utrpěl s Kanonýry. Těm ale výsledek vrátily v semifinále. V boji o zlato už nedaly šanci Hyjenám, které zdolaly přesvědčivě 3:0. „Bylo to kvalitní finále. Bohužel jsme neproměnili vyložené šance. Porážka nás mrzí. Soupeři ale gratulujeme,“ uvedl jeden z poražených, David Mráz.

Bývalý hráč Dubňan s kamarády z Brodského opět po roce mířil vysoko. Hyjeny s přehledem vyhrály základní skupinu a dva duely ve vyřazovací části, poslední krok ale neudělaly. „Bylo to podobné jako loni. Bylo to náročné, ale přijeli jsme připravení. Škoda porážky ve finále. Obhajoba byla blízko,“ ví Mráz, jenž stále působí v Tvrdonicích.

Třetí místo překvapivě patří jednomu z domácích týmů. Tour de…, jak si vacenovická parta říká, ve čtvrtfinále zvládlo penaltovou loterii s pořádajícím All stars, v semifinále sice těsně podlehlo Hyjenám, ale díky dalším vyhraným pokutovým kopům slavilo cenný bronz. „Jsem úplně nadšený. Je to historický úspěch našeho týmu. Byli jsme černým koněm nejen naší základní skupiny, ale celého turnaje. Nikdo s námi moc nepočítal. Nakonec jsme došli až do semifinále,“ radoval se obránce Ondřej Špaček.

Známý fotbalista, který v minulosti hrál za Hodonín či Bzenec, patřil k tahounům Tour de…Právě Špačkovy góly pomohly týmu hrajícího v nepřehlédnutelných oranžových dresech až na stupně vítězů. „Minule jsme na penalty ve čtvrtfinále prohráli, teď jsme je dvakrát zvládli. Oslavy budou veliké,“ prohlásil Špaček.

Na Kanonýry, kteří ve čtvrtfinále senzačně z 0:2 na 5:2 otočili duel s favorizovaným Hodonínem 91, zbylo nepopulární čtvrté místo. „I to je však pro nás úspěch,“ tvrdí brankář Miroslav Foltýn. Ten mužstvo několikrát podržel, v rozhodující chvíli zneškodnil dvě penalty, ale spoluhráči Vařák, Petr Koplík a Petr Kotásek selhali. „Poprvé v životě chytnu dvě penalty a oni to takto zahodí,“ kroutí hlavou Foltýn.

Celkem se patnáctého ročníku, který byl pouze jednodenní, zúčastnilo šestnáct týmů. Ty byly pořadateli rozděleny do dvou osmičlenných skupin. Hrálo se systémem každý s každým. Osmička nejlepších se pak utkala ve vyřazovacích bojích.

Finále se poprvé odehrálo na hlavním vacenovické hřišti. Právě hrací povrch ale další celky od účasti odradil. „Dvanáct týmů nám volalo a ptalo se, kde se bude letos hrát. Když jsme jim řekli, že na tréninkové ploše, tak odmítli přijet,“ přiznal jeden z hlavních organizátorů, Miroslav Sladký.

Nakonec se ovšem ve Vacenovicích sešla slušná sestava. „Turnaj i přes menší účast byl kvalitní. Tradiční týmy doplnilo několik nových. Určitě se bylo na co dívat. Snad se všichni pobavili,“ dodal Sladký.

Nejlepším hráčem Letocha Cup se stal Lukáš Koplík. Mutěnický fotbalista dotáhl ratíškovické Kanonýry až do semifinále. „Jeho přínos pro tým je mimořádný,“ ocenil výkony parťáka Tomáš Vařák. Cenu pro nejlepšího brankáře se stal Jaroslav Kouřil z pořádajícího týmu All Stars. Nejlepším střelcem byl Slovák Martin Bartal. Hráč Hyen v deseti zápasech nastřílel šestnáct branek. Doprovodný program ovládla FC Lesná. Jan Školař nejrychleji vypil tuplák a byl i členem vítězné pivní štafety.

Letocha Cup 2017, 15. ročník

Finále: Hyjeny – FC Mlátičky 0:3

O 3. místo: Tour de … - Kanonýři 3:2 na penalty

Semifinále: Hyjeny – Tour de… 1:0, FC Mlátičky – Kanonýři 3:2

Čtvrtfinále: Hyjeny – III. třída 5:1, Tour de … - All stars 0:0, 6:5 na penalty, Hodonín 91 – Kanonýři 2:5, Bufet Podvysoká – FC Mlátičky 2:6

Nejlepší hráč: Lukáš Koplík (Kanonýři)

Nejlepší brankář: Jaroslav Kouřil (All Stars)

Nejlepší střelec: Martin Bartal (Hyeny) - 16 branek

Pivní štafeta: FC Lesná

Nejrychleji vypitý tuplák: Jan Školař (FC Lesná)