Členka ŠK Jablonica zvládla 6,4 kilometru za 27:02 minuty a suverénně opanovala nejen veteránskou kategorii nad pětačtyřicet let, ale stala se i absolutní vítězkou mezi ženami.

Celkově druhá skončila Erika Farkašová. Skalická vytrvalkyně na Kocúrikovou ztratila dvaačtyřicet vteřin. Bronz brala nestárnoucí Veselanka Marta Durnová. „Děvčata sice každý rok slaví narozeniny, ale běžecky jsou stále lepší než mladé holky,“ tvrdí ředitel Moravsko-slovenského běžeckého poháru 2017 Pavel Bíla. „Sem tam sice tuto nadvládu starších běžkyň někde naruší mladší Irena Pospíšilová, ale i ta se za pár měsíců přesune do kategorie žen nad pětatřicet let,“ přidává známý atletický funkcionář a komentátor.

Mužům letos dominuje Lukáš Soural. Brněnský vytrvalec zaznamenal další triumf a míří za absolutním vítězstvím. Na Slovensku si na trati dlouhé 10,2 kilometru připsal čas 36:12 minuty a získal dalších sedm set bodů. „Díky nim se začíná prodírat mezi nejlepší boce v bodování běžeckého seriálu,“ říká Bíla.

Jenom čtyři sekundy za Souralem doběhl Slovák Ján Matúš, který znovu dokázal, že mu závod ve Gbelích náramně sedí. Třetí místo a vítězství mezi muži nad čtyřicet let v dramatickém finiši připadlo Luďkovi Durďákovi. Rohatecký běžec si tak spravil náladu po nepříliš vydařeném závodě v Holíči.

Mezi veterány se v pátek radovali Pavel Kratochvíl z Třebíče, Miroslav Mikula z Radošovcí, hodonínský Lubomír Bartál a Ferdinand Husár z Trenčína.

Téměř 300 běžců

Celkem pořadatelé Medlenova chodníčku, jak organizátoři závod pojmenovali, zaznamenali ve všech kategoriích účast 294 běžců, což je těsně pod účastnickým rekordem z loňského roku. „Byl to velmi podařený závod. Kromě velkého počtu závodníků organizátory potěšilo také ideální běžecké počasí,“ říká Bíla.

Ten společně s kolegy rozhodčími znovu bojoval s počítači. „Asi nám jsou letos ty problémy souzeny,“ povzdechl si známý činovník. „Vše až do závěrečné fáze fungovalo perfektně. Ale tenisovou terminologií řečeno, mečbol se nedařilo jedním kliknutím proměnit v konečnou výsledkovou listinu. Již tak má šedivá hlava dostala další šok a improvizované vyhlašování bylo opět tady. Tak se opět omlouváme a snad je to již do konce roku vybrané,“ věří Bíla.

Moravsko-slovenský běžecký pohár 20147 se vrací znovu na Moravu. Další závod je na programu v neděli 24. září v Dolních Bojanovicích, kde se koná už dvacátý ročník populární Burčákové šestky.

Medlenov chodníček 2017, 11. ročník -
Muži: 1. Lukáš Soural (VSK Uni Brno) – 36:12, 2. Ján Matúš (Holíč), 3. Petr Buček (Těmice)

Muži nad 40 let: 1. Luděk Durďák (SDH Rohatec) – 36:18, 2. Andrej Psota (Skalica), 3. Dušan Tomčal (Lipov)
Muži nad 50 let: 1. Pavel Kratochvíl (Třebíč) – 38:57, 2. Vladimír Cích (behame.sk), 3. Josef Korvas (AK Hodonín)
Muži nad 60 let: 1. Miroslav Mikula (Radošovce) – 42:02, 2. Josef Chrenka (Skalica), 3. Ferdinand Kocák (Gbely)
Muži nad 65 let: 1. Lubomír Bartál (BK Hodonín) – 43:57, 2. Karel Navara (Uherský Ostroh), 3. Vladimír Varmuža (BK Hodonín)
Muži nad 70 let: 1. Ferdinand Husár (Trenčín) – 29:34, 2. Viliam Novák (Železná studnička), 3. Karel Karas (BK Hodonín)

Ženy: 1. Aneta Hollá (Záhorácký Fénix) – 29:04, 2. Iveta Kluknavská (Gelnica), 3. Michala Martišová (Jablonica) 

Ženy nad 35 let: 1. Erika Farkašová (Skalica) – 27:44, 2. Jana Kubíčková (Záhorácký frišký tým), 3. Ivana Kudláčová (Radošovce)
Ženy nad 45 let: 1. Blažena Kocúriková (Jablonica) – 27:02, 2. Marta Durnová (ANTALIS Branopac), 3. Anna Portášiková (Skalica)