Mladé Veselanky sice v letošním házenkářském ročníku na medaili nedosáhnou, ale i tak se nemá slovácký celek za co stydět. Svoji slušnou výkonnost potvrdily Jihomoravanky i proti střediskovému klubu, který porazily podruhé během dvou měsíců. „Jsem spokojený s výkonem gólmanky i všech hráček. Holky podaly kvalitní výkon. Dařily se nám kombinace, které trénujeme. Je vidět, že naše práce má smysl," prohlásil domácí trenér Miroslav Slovák.

Ten měl před dohrávaným utkáním jedenáctého kola obavy, protože několik hráček Veselí má zdravotní problémy. Zcela fit nejsou ani klíčové hráčky. „Závěr sezony je hodně náročný, protože utkání se Slavií jsme po turnaji v Praze museli kvůli početné marodce přeložit. Máme úzký kádr, některé holky pořád nejsou zcela fit. Hrají se sebezapřením," řekl Slovák.

Začátek utkání byl vyrovnaný. Slovácký celek poslala do vedení kanonýrka Balážová, ale Slavia výsledek dvěma přesnými zásahy otočila. Pražanky sice vedly 6:4, ale domácí hráčky si brzy vzaly vedení zpět.

Přetahovaná pokračovala v hodonínské sportovní hala TEZA i nadále. Ve 20. minutě byl stav 9:10 a domácí kouč Slovák si vzal oddechový čas. Mladým Veselankám krátká přestávka a klidná domluva pomohly.

Jihomoravanky se třemi góly v řadě dostaly do rozhodujícího trháku. Pak na nepříznivý vývoj zareagovala i hostující střídačka. Trenérka Papežová se snažila svým svěřenkyním domluvit, ale závěr prvního poločasu patřil starším dorostenkám Veselí, které vedly po úvodní části 15:10. „Na začátku se výsledek hodně tahal. Pak jsme však soupeři odskočili a vytvořili si pětibrankový náskok, který jsme si udrželi až do konce utkání," uvedl Slovák.

Velmi dobře hrající domácí tým i po přestávce střelecky táhly reprezentační spojky Balážová s Lukšíkovou a přesně zakončující pivotka Kožuchová. Veselanky si i ve druhém poločase udržovaly několikabrankový náskok.

Domácí hráčky ale v závěrečné čtvrthodině za rozhodnutého stavu polevily, čehož bojující Slavia využila ke snížení náskoku. Pražanky se snažily výsledek zvrátit, ale poslední minuty naprosto nezvládly.

Nervózní hostující tým dohrával bez vyloučené Klégrové. Domácí hráčky i příznivce však svými nešetrnými zákroky a nevhodným chováním deptala hlavně Anna Franková. Nejlepší střelkyně čtvrtečního duelu mohla být ráda, že dohrávaný duel vůbec dohrála. „Závěr už byl vyhrocený. Jedna hráčka Slavie byla herně sice šikovná, ale psychicky to neunesla. Zbytečné fauly hraničily se zraněním. Takové zákroky do hry nepatří," zlobil se veselský kouč.

V posledních dvou minutách hrály dorostenky Veselí přesilovku šest na tři. Místo navýšení náskoku ale slovácký celek dvakrát inkasoval a nakonec vyhrál rozdílem tří branek, 34:31. „Byl to dobrý zápas. Dařilo se nám, vycházely nám signály, střílely jsme po pěkných kombinacích krásné branky. Škoda toho závěru, ale celkově to ušlo," usmívala se domácí kapitánka Dagmar Lukšíková.

Ta se svými spoluhráčkami pomýšlela na zisk medaile. Starší dorostenky Veselí nakonec skončí v lize páté. „Chceme se pořádně připravit na příští rok. Do žen odchází pouze brankářka Lukešová, jinak kádr zůstává pohromadě. V jednání je příchod dvou hráček. Budeme mít znovu silný tým. Pokusíme se získat medaili, která nám letos utekla," pronesl Slovák.

1. liga starších dorostenek: HK Veselí nad Moravou – DHC Slavia Praha 34:31 (15:10)

Nejvíce branek: Kožuchová a Lukšíková 10, Balážová 8 – Franková 10, Pešková 5. Rozhodčí: Dalajka, Směja. Vyloučení: 1/3. Červená karta: Klára Klégrová (Slavia Praha). Diváci: 60. HK Veselí n.M.: Lekešová, Mikesková – Bystřická, Balážová 8/1, Kožuchová 10/1, Lukšíková 10/3, Trlidová, Klempířová 1, Řezáčová 1, Soldánová 4/1.

Další výsledek: Sokol Kobylisy II – HK Veselí nad Moravou 23:35 (11:18), Matoušková 6, Bursíková a Šalounová 5 – Kožuchová 9, Balážová a Lukšíková 7. Rozhodčí: Lorenc, Štrebl. Vyloučení: 2/2. Diváci: 15.