Rozhodnutí padlo v čase 46:06. Martin Miklík napálil míček tak šikovně, že skončil po dvou odrazech až za zády bezmocného gólmana Lindnera. „Byl to typický gól play-off. Ve vyřazovací části žádné krásné branky nepadají, všechny góly jsou hlavně po odrazech. Byla to náhoda," řekl lídr Gladiátorů Petr Uřičář. „Do takové střely se hokejka nestrká. Míček letěl do rohu," zlobil se na spoluhráče útočník Rigumu Michal Tóth.

Ani jedno z ofenzivních es se v prvním finále střelecky neprosadilo. Tótha s Uřičářem nahradili v sobotu jiní. První finálovou branku dal Tomáš Hübl, který se parádně trefil do šibenice.

Gladiátoři se vyrovnání dočkali ve 20. minutě, kdy se po Vyrubalíkově přihrávce prosadil přesnou ranou Milan Krakovec.

Béčko Rigumu si vedení rychle vzalo zpět, když gólmana Vodrážku prostřelil po vyhraném Helešicově buly obránce David Hanuš. V té době navíc hrál vítěz základní části pouze ve čtyřech.

Gladiátoři, za které nastoupili hokejisté Vyrůbalík, Miklík, Peš, Sajdl nebo Tomi, ovšem i podruhé dokázali na gól rivala odpovědět. Sérii faulů Rigumu potrestal ve dvojnásobné početní výhodě Jakub Sajdl, který dorazil za bezmocného Lidnera míček po střele Hozáka.

A byl to právě zkušený bek Gladiátorů, který na začátku závěrečné části poslal svůj tým poprvé v utkání do vedení.

Uřičář a spol. ale těsný náskok neudrželi, i když v přesilové hře mohli svůj náskok ještě navýšit. Paradoxně při hře pět proti čtyřem inkasovali Gladiátoři i třetí gól. Rapantovu přihrávku zužitkoval výtečně hrající Hübl.

„Ve vlastní přesilovce jsme si dali dva vlastní góly, což se nesmí proti tak silnému soupeři stávat. Hráči Rigumu mají zkušenosti z první ligy, což je na hřišti vidět," řekl Uřičář.

Dramatický a značně vypjatý duel dospěl až do prodloužení. V něm měli více štěstí Gladiátoři, kteří se díky Miklíkově trefě přiblížili vytouženému titulu.

„Podle očekávání to byl stejně jako v předchozích letech naprosto vyrovnaný a hodně vyhecovaný zápas. V play-off rozhoduje štěstí , která dneska stálo při nás. Příště může být všechno jinak," uvědomuje si Uřičář.

Podle něj bude i v příštích zápasech k vidění spousta soubojů a ostrých zákroků. „Bude se hrát zezadu a opatrně. Bude se čekat na chyby, které byly v prvním zápase oboustranně potrestány," uvedl Uřičář.

Hráči Rigumu po těsné porážce neskládali zbraně. „Sérii otočíme. Z toho obavy nemám," zůstal pozitivní Tóth. Ten litoval hlavně nedovolených zákroků. „Gladiátoři lepší určitě nebyli. Měli pouze více štěstí. Pokud bychom nebyli vylučovaní, tak bychom asi vyhráli. Bohužel jsme se nevyvarovali zbytečných faulů, kterém soupeř potrestal. Nám k výhře nepomohly ani dva góly v oslabení," posteskl si Tóth.

V sobotním utkání nechyběly slovní přestřelky, krev v obličeji ani úsměvy při vzájemném pošťuchování. „Zápas byl zbytečně tvrdý, ale jinak to bylo dobré," dodal Tóth.

Finále okresní hokejbalové ligy

1. zápas: Rigum Hodonín B – Gladiators Hodonín 3:4 po prodloužení (1:0, 1:2, 1:1 – 0:1)

Branky: Tomáš Hübl 2, David Hanuš – Milan Krakovec, Jakub Sajdl, Jiří Hozák, Martin Miklík

Diváci: 120