I když mu na pořadí vůbec nezáleželo, měl rodák z Radějova velkou motivaci. „Chtěl jsem si zlepšit osobní rekord na této trati. Tak snad se mi to povedlo," usmíval se před hodonínskou radnicí a s šálkem teplého čaje v ruce Helísek.

Bývalý hráč Mutěnic, Dunajské Stredy nebo Jihlavy se na závod připravoval. „Dovolenou jsem si kvůli závodu o týden posunul," řekl Helísek. Ten neměl na trati žádné výrazné problémy a nakonec doběhl stý. „Závodu jsem se zúčastnil podruhé. Musím říct, že teď to bylo mnohem lepší než před dvěma lety. Žádnou krizi jsem neměl. Snad tomu bude odpovídat i čas," pronesl.

Jednatřicetiletý fotbalista přiznal, že třináctikilometrový běh je náročnější než běžný ligový duel. „Na trati nemohu zastavit, protože pak už bych se nerozběhl, kdežto během utkání si mohu i odpočinout," uvedl záložník Znojma, který hodnotí podzimní část pozitivně. Nováček soutěže totiž po nevydařeném začátku probral, díky několika výhrám se odpoutal od posledního místa a nakonec přezimuje desátý. „Poslední půlrok hodnotím dobře. Na to, jak jsme začali, je to dobré umístění," řekl Helísek.

Ten ale moc dobře ví, že celek z jihu Moravy čeká těžké jaro. „Záchranu jistou nemáme. Tříbodový náskok před posledním je hodně malý. Ale v době, kdy nás všichni odepisovali, jsme se zvedli. Soupeři s námi musí počítat," prohlásil.

Znojmo navíc odehrálo všechny domácí zápasy kvůli rekonstrukci domácího stadionu v brněnském exilu. „Je fakt, že jsme všechno hráli venku. Ve Znojmě by to bylo jistě lepší než v Brně, kde moc lidí nechodilo, ale nakonec jsme si i tam celkem zvykli a uhráli docela dost bodů," pronesl Helísek.

Toho těší důvěra trenéra Kalvody. Na trávníku se radějovský odchovanec, který v mládí oblékal i dres sousední Strážnice, objevil ve všech šestnácti ligových duelech. „Pouze třikrát jsem nehrál od začátku. Některé výkony sice mohly být lepší, ale celkově to ušlo," řekl skromný fotbalista, který bydlí s přítelkyní v Brně, kde stráví i Štědrý den. „Hned po něm jedeme domů do Radějova. Takže na svátky budu mít dost času na rodinu a kamarády," dodal Helísek.