Dvě stě padesát diváků po dvouhodinové bitvě odměnilo domácí hráčky zaslouženým potleskem. I když desetinásobné české mistryně prohrály všechny tři duely, ostudu proti zvučnému protivníkovi neudělaly. Družstvo za sympatický výkon pochválil i šéf hodonínského klubu Richard Brhel. „Děvčata v žádném případě nezklamala, nebyli jsme úplně bez šance. Měli jsme na to, abychom Méty potrápili ještě víc," míní předseda slováckého celku. „Kvalita soupeře se ukázala hlavně v koncovkách setů. Výsledek je sice hrozivý, ale tak jednoznačné to nebylo," přidal Brhel.

Nejblíže bodu byla v úvodním zápase pátečního večera Renáta Štrbíková. Česká reprezentantka vedla nad favorizovanou Rumunkou Elisabetou Samarovou 2:0 na sety, navíc měla mečbol, ale dobře rozehraný duel nedotáhla a po pětisetové bitvě padla. „Mečbol jsem nezahrála úplně špatně, ale chtělo to dát trochu výš. Jinak to byl oboustranně hrozný ping-pong. Nejdříve soupeřka netrefovala nic, pak to zase dva sety nešlo mně. Poslední sada byla nejlepší, k vidění byly slušné výměny, padalo nám to tam," řekla po utkání zkušená hráčka, které k nečekanému triumfu scházelo pouze pár míčků. „Je to škoda, ale bylo těžké to ukočírovat," pravila Štrbíková. „ Kdo lépe přijal servis nějak nakrátko, dostal se první do spinu, měl to víc pod kontrolou, což se od třetího setu více dařilo soupeřce," rozebírala utkání sedmatřicetiletá stolní tenistka.

Nejen jí v hledišti fandila současná česká jednička Iveta Vacenovská nebo další známá hodonínská odchovankyně Ivana Weberová.

V dalších zápasech čtyřnásobná paralympijská vítězka Partykaová podlehla portugalské vicemistryni Evropy Yu Fu 1:3 na sety a mladá Ukrajinka Brateyková, jež nastoupila místo zraněné Harabaszové, nestačila na Francouzsku Chasselinovou. „Lenka by stoprocentně měla větší šanci na úspěch, ale ani Brateyková nezklamala. Hrála výborně," pochválil Brhel ukrajinskou naději, která v české ženské extralize nastupuje za hodonínské béčko.

Výkon mladé hráčky se zamlouval i trenérovi Jaroslavu Mikeskovi. Šestadvacetiletý kouč však litoval především porážek Štrbíkové a Partykaové. „Je to škoda. Méty byly těžký soupeř, ale pokud bychom jeden z prvních dvou zápasů vyhráli, byl by duel vyrovnanější," míní Mikeska.

Podle něj je ženská Liga mistryň mnohem kvalitnější než v roce 2012, kdy Hodonín evropskou soutěž naposledy hrál. „Tehdy v ní nebyla tak silná družstva jako teď," je přesvědčený Mikeska. „Pro holky i diváky to však byl super zážitek. Jsem rád, že přišlo celkem dost lidí," těšilo hodonínského trenéra.

Šance na postup ze základní skupiny D je ovšem po dvou porážkách mizivá. „I když bychom dvakrát vyhráli, což je nereálné, bylo by těžké jít dál. Na druhé straně nás na jaře čeká Pohár ETTU, takže nemáme proč smutnit," dodal Mikeska.

Hodonínské stolní tenistky se doma v Lize mistryň představí zase v pátek 25. listopadu, kdy v Mart aréně přivítají polský Tarnobrzeg. Skupinu pak zakončí ve Francii.

Liga mistryň žen ve stolním tenisu, skupina D –

SKST Mart Hodonín Stavoimpex – Méty TT 0:3

Výsledky: Renáta Štrbíková – Elizabeta Samarová 2:3 (6,9,–11,–4,9), Natalia Partykaová – Yu Fu 1:3 (2,–8,–9,–6), Solomiya Brateyková – Pauline Chasellinová 1:3 (-7,7,–6,–9).

Diváci: 250