Birkušová, která na palubovce strávila asi polovinu hrací doby, zaznamenala ve svátečním duelu šestnáct branek. „A to ještě půlku zápasu byla na střídačce, protože byla nachlazená a před zápasem se potýkala s virózou. Hrála však stejně jako zbytek družstva skvěle," chválil rozdílovou hráčku posledních kol hodonínský trenér Antonín Střelec.

Známý kouč měl z duelu v Pardubicích obavy, nakonec však opouštěl východočeskou sportovní baštu jako vítěz. „Nepatřím zrovna k trenérům, kteří rádi chválí, ale s výkonem a výsledkem jsem maximálně spokojený," přiznal Střelec. „Tak, jak jsem holky chválil po zápase s Velkou Bystřicí, tak teď to bylo ještě o stupínek lepší. Každá z hráček dala do utkání srdce, každá měla radost z každého gólu," přidal bývalý kormidelník Kunovic, Veselí nad Moravou či Slavie Praha.

Slovácký celek opravdu hrál v osmém kole skvěle. Dobře zachytaly gólmany, dařilo se obraně, navíc hostující hráčky dokázaly proměňovat šance a střílet branky za všech pozic. Pardubice si s protivníkem nevěděly rady a za šedesát minut nenašly na rozjetou mašinu účinnou protizbraň. „Byl to asi náš nejzodpovědnější a nejdisciplino­vanější výkon. Holky si uvědomovaly důležitosti střetnutí a k zápasu přistoupily se vší vážností. Od začátku jsme na soupeře vletěli. Pardubice jsme předčili rychlostí, agresivitou, proměňováním šancí," řekl Střelec.

Hostující tým si zásluhou kanonýrek Birkušové, Budayové a Višňovské hned v úvodu vypracoval mírný náskok, který postupem času ještě navýšil. Soupeř na nepříznivý vývoj rychle reagoval oddechovým časem a výměnou hráček, ani to mu však nestačilo. „I když bouřlivé prostředí a tamní bubeníci, kteří vytvořili skvělou kulisu, spíše nahrávalo domácím, nikdo z nás si nepřipouštěl, že bychom z východních Čech odjeli s prázdnou," prohlásil Střelec.

Podle něj bylo důležité, že se o branky podělila většina hráček. „Nikdo z děvčat nebyl hladový a nechtěl zápas rozhodnout sám. Hráli jsme jako jeden tým," pochvaloval si hodonínský kouč.

Jihomoravanky po prvním poločase vedly již o deset branek. Hostující házenkářky dokázaly náskok ještě navýšit, když Pardubice nakonec přehrály 45:28. „Dali jsme další patro na postupový dortík, ale ještě samozřejmě vyhráno nemáme. První liga je stále daleko. Družstvo však ukázalo svoje možnosti," pravil Střelec.

Ten své družstvo na těžkou sváteční šichtu pečlivě připravoval. „Ještě v úterý jsme měli důkladné rozbory. Holky věděly o každé hráče soupeře, což se určitě promítlo i do výsledku, který je až senzační," řekl náročný kouč.

Hlavní zbraně hodonínského celku byla taktika, disciplína a obětavost. Tedy vlastnosti, které ambicióznímu týmu scházely hlavně v nepovedeném domácím duelu s Ivančicemi. „Některá děvčata nebyla zdravotně stoprocentně v pořádku. Holky trápilo nachlazení, nemoci, nikdo ale nechtěl z placu. Každý dřel do úmoru," řekl Střelec.

Pardubice, které spolupracují především s prvoligovým Havlíčkovým Brodem, si po výhře nad Ivančicemi věřily i na dalšího jihomoravského protivníka. Na rozjetý Hodonín ovšem neměly. „Měnili jsme obranné taktiky. Neustále jsme střídali a točili sestavu. Soupeř si s tím nevěděl rady. Pokaždé, když se nadechl, tak jsme na to zareagovali a s tím už se nevyrovnal," dodal trenér Hodonína. Střelcovu partu nyní čeká v dohrávce třetího kola Zubří.

Házená, 2. liga žen, 6. kolo

DHK Pardubice – HK Hodonín 28:45 (13:23)

Nejvíce branek: Stejskalová 7/2, Řeháková 7/1 – Birkušová 16/2, Višňovská a Budayová 8

Rozhodčí: Beránek, Halíř. Vyloučení: 3/2

Branky ze sedmimetrových hodů: 3/2

Diváci: 50

Pardubice: Zdarsová, Lišková – Lévaiová 2, Talacková 3, Stejskalová 7/2, Jirásková 1, Peřinová 2, Uhlířová 1, Novotná 2, Pekárková, Březovjáková, Hainzová, Phanová 1, Řeháková 7/1.

Hodonín: Blažková, Čižmářová – Kováčiková 4, T. Krajčová 1, Jastrábová 3, Pospíšilová, Kalinová 4, Birkušová 16/2, Ivičičová 1, Višňovská 8, Budayová 8.