„Tyto oddíly jsou systémově předurčeny k přípravě státních reprezentantů a jsou při nich zřízena dotovaná sportovní střediska. I přesto je bodový rozdíl mezi prvními třemi družstvy minimální, a pokud náš tým předvede stejně dobrý výkon i v následujících kolech ligy, bude bojovat o titul," říká organizační pracovník a trenér oddílu zápasu TJ Sokol Hodonín Jiří Baják.

První březnový den se v Chomutově nesl ve znamení dramatických sportovních výkonů.

Tamní sportovní hala totiž hostila mistrovství České republiky mužů a kadetů v zápase řecko-římském.

Národní šampionát byl zároveň prvním domácím turnajem, na kterém se zápasilo již podle nově upravených mezinárodních pravidel.

„Hlavní změna spočívá v znovuzavedení přísného trestání pasivního způsobu boje, čímž dochází k zatraktivnění jednotlivých soubojů. Dále došlo k úpravě a rozšíření váhových kategorií z šesti na osm. Úpravě neunikla ani doba trvání utkání a způsob počítání technických bodů. Nově se již nezápasí tři dvojminutové periody, z nichž se každá hodnotila zvlášť, a k vítězství na body bylo zapotřebí vyhrát dvě z nich, ale zápasí se pouze dvě tříminutové periody, ve kterých se body sčítají," informoval Baják.

Účast na tomto vrcholném klání celé národní zápasnické sezony si nenechali ujít ani borci Sokola Hodonín.

Prestiž turnaje byla navíc i letos umocněna faktem, že Svaz zápasu České republiky prohlásil tento šampionát prvním kolem nejvyšší zápasnické ligy.

„Toto prohlášení nutně aktivizovalo všechny zodpovědné členy úspěšného hodonínského družstva mužů, které v novém soutěžním ročníku čeká nesnadný úkol v podobě obhajoby stříbrných medailí," pravil Baják.

O týmový úspěch slováckého družstva na západě Čech se vynikajícími individuálními výkony v soutěži jednotlivců postaralo hned několik hodonínských zápasníků, z nichž dva vybojovali republikové medaile.

Byl to současný juniorský reprezentant Dominik Dobeš a nedávný kadetský reprezentant Michal Balák.

Dobeš znovu potvrdil vzrůstající formu a ve váze do osmadevadesáti kilogramů vybojoval stříbrnou medaili.

Ve vyřazovacích soubojích předvedl hodonínský mladík nejen svou fyzickou připravenost, ale také skvělou zápasnickou techniku a všechny své soupeře vyprovodil ze žíněnky s technickou převahou.

Svého přemožitele našel Dobeš až ve finále, ve kterém podlehl současnému nejlepšímu seniorskému reprezentantovi Arturu Omarovovi z Chomutova.

„Ziskem titulu vicemistr České republiky mužů se stal Dobeš nejúspěšnějším členem hodonínské výpravy," prohlásil Baják.

Velkým, ale zcela zaslouženým, překvapením byl výkon Michala Baláka. Ten ve váze do pětasedmdesáti kilo vybojoval bronzovou medaili.

„Michal, který je teprve druhým rokem v juniorské kategorii, si na nejprestižnějším tuzemském turnaji počínal velmi suverénně. Jedinou prohru v turnaji mu uštědřil současný seniorský reprezentant a pozdější vítěz této váhové kategorie Karel Hanák z Prahy," hlásil Baják.

Jen o vlásek unikla bronzová medaile hned třem hodonínským zápasníkům, kteří tak skončili na nepopulárním, ale po sportovní stránce velice hodnotném, čtvrtém místě. Byl to Luboš Horníček, Radomír Lišťák a Michal Ingr.

Cennými body do ligové soutěže pak přispěli pátým místem Jakub Martinec, Jaroslav Kocián, Zbyněk Vykoukal a Oldřich Kučera. Šestým místem bodoval veterán Lubomír Lačňák. Hodonínský oddíl zápasu se prosadil i v kadetské kategorii. Ve váze do padesáti kilogramů vybojoval bronzovou medaili Igor Stojaník.

„Igor, který je nováčkem v této věkové kategorii, předvedl na svůj věk vyspělou zápasnickou techniku, což dokládají i jeho dvě vítězství na technickou převahu," pronesl Baják.

Během analýzy, která přichází tradičně po každém turnaji, se hodonínští trenéři jednomyslně shodli na dvou hlavních činitelích dosaženého úspěchu.

„Prvním činitelem, bez kterého by se úspěch nikdy nedostavil, je tvrdá a poctivá sportovní příprava. Druhým pak nová úprava mezinárodních pravidel, neboť tato nahrává technicky šikovným závodníkům. A právě hodonínský zápasnický styl, který se nepřetržitě vyvíjí již devadesát let, staví na bohaté a dokonale zvládnuté technice boje v postoji i parteru," prohlásil Baják.

Členové oddílu dospělých věří, že dosažené výše popsané výsledky potěší všechny ty představitele města Hodonína, kteří dali členům Sokola i v roce 2014 důvěru a rozhodli o zařazení zápasníků do systému podpory sportu formou přímých dotací.

„Za tuto nenahraditelnou podporu, bez které by hodonínský oddíl nemohl brázdit prvoligové žíněnky, znovu a upřímně děkujeme," dodal Baják.