„Bylo tam dobře vyhrané buly zahrané na obranu a nečekaná střela. Míček přes skrumáž hráčů propadl až do sítě. Byl to šťastný, ale důležitý gól. Dobrému štěstí přeje," uvedl jeden z hrdinů sobotního utkání.

Liška překonal hostujícího gólmana Heczka parádní střelou pod víko. Třinecký brankář neměl proti přesilovkové ráně nárok. Bojující Sudoměřice si už těsné vedení nenechaly vzít. Naopak, ve 41. minutě pečetil výhru Jihomoravanů Jakub Sajdl. Hodonínský hokejista pláchl soupeřovým zadákům a přesnou střelou nad Haczkovu vyrážečku uklidnil sebe, spoluhráče i fanoušky.

„Sice jsme po hrubé chybě prohrávali, ale jinak jsme celý zápas dobře bránili a soupeře do vážnějších příležitostí nepouštěli. Snažili jsme se útočit, a i když jsem měli hodně šancí a střel, nakonec jsme další dvě branky přidali až v závěrečné části," uvedl Liška.

Úvod utkání ale patřil hostům. Třinec poslal do vedení Barnošák, jenž v 10. minutě využil nedůslednost domácí obrany a zblízka překonal gólmana Ternu.

Sudoměřice se po obdržené brance rychle probraly. Za dalších devětatřicet vteřin srovnal kapitán Kaluža na 1:1.

Hujsa se stěhuje do Francie
Slovenský hokejista Martin Hujsa se po třech letech v Kazachstánu stěhuje do Francie, kde bude hrát nejvyšší soutěž za Brest. Pětatřicetiletý útočník získal s týmem Ertis Pavlodar i v letošním ročníku kazašské ligy mistrovský titul. Pavlodar porazil ve finále Kokshetau 4:1 na zápasy a bývalý hráč Skalice, Slovanu Bratislava či Litvínova potřetí v řadě zvedl nad hlavu pohár pro mistra ligy. „Sezonu hodnotním pozitivně. Kvůli zranění jsem sice odehrál méně zápasů než v předcházejících ročnících, ale play-off mi vyšlo, což bylo hlavní," řekl Martin Hujsa. Ten bude v nadcházející sezoně hrát ve Francii za Brest, jenž skončil ve čtrnáctičlenné tabulce až dvanáctý a v osmifinále vypadl 2:3 na zápasy s Brianconem.

Domácí se dál snažili, ale ofenzivní výpady brzdila zbytečné vyloučení. Ve druhé třetině hráli borci ve žlutých dresech hned čtyřikrát v oslabení. Dvouminutovým trestem byli postupně potrestáni Helešic, Rapant, Terna a Skyba. Sudoměřičtí hokejbalisté ale v několika oslabeních neinkasovali. Naopak, sami mohli několikrát skórovat, ale Jurásek, Michal Tóth ani Martin Hujsa své příležitosti nevyužili.

Ve 35. minutě byl blízko gólu Milan Hujsa. Zkušený forvard ale v obrovské šanci na výtečného Heczka nevyzrál. Třinecký brankář podruhé kapituloval až o chvíli později. Po vyhraném buly Martina Hujsy a přihrávce Sajdla se parádně trefil obránce Liška.

Sudoměřice už si v hektickém závěru těsný náskok nenechaly vzít. Naopak, ve 41. minutě zvýšil Sajdl na 3:1. Hosté se nevzdali a bojovali až do konce, ale o poslední naději přišli po faulu Podešvy. Bývalý hokejista Hodonína nešťastně zasáhl holí Michala Tótha a musel za katr.

Domácí závěr zvládli skvěle a za potlesku věrných fanoušků si užívali další důležitou výhru. „Byl to vyrovnaný zápas s lepším koncem pro nás," pravil Liška.

Podle pětatřicetiletého zadáka mužstvu pomohl Martin Hujsa. Zkušený útočník se domů vrátil po sezoně v Kazachstánu a proti Třinci byl pořádně vidět. „Martin nemusí dát gól. Mužstvo pozvedl jenom tím, že přišel. Kluci si vedle něj začali víc věřit, nebáli se hrát. Martin je kluk, který má respekt a hokejbal umí hrát i o půlnoci. Je pro nás velkou posilou," chválil lídra Liška.

Bývalý hokejista Skalice, Slovanu Bratislava či Litvínova si návrat užil. V prvním letošním extraligovém zápase však musel pořádně hrábnout. „Po roce jsem zase běhal po betonu, takže to bylo těžké. Hlavní je, že jsem se nezranil a vyhrálo se," uvedl Martin Hujsa, které své osobné statistiky po sobotním duelu vůbec neřešil. „O gól mi vůbec nešlo. Doufám, že jsem svým výkonem mužstvu trochu pomohl.. Morální podpora tam snad byla," řekl Hujsa.

Bývalý slovenský reprezentant spoluhráče chválil především za přístup, ke kterému měl v minulosti vedoucí mužstva Jan Kaluža starší několikrát výhrady. „ Chlapci si uvědomili, že musí zabojovat. Udělali jsme další krok k záchraně. Snad se nám podaří extraliga udržet," pronesl Martin Hujsa.

Sudoměřice mají před sebou poslední dva zápasy. Pokud v sobotu doma porazí Hradec Králové a Kovo Praha prohraje v Třinci, mají jistou účast v extralize o pro příští ročník. V opačném případě se o účastníkovi baráže rozhodne až v nedělním střetnutí, kdy slovácký celek doma hostí právě pražské Kovo. „Myslím si, že v sobotu vyhrajeme a všechno bude vyřešeno. Já myslím, že se to dohraje v klidu," dodal Liška.

SK Sudoměřice – HBC Enviform Třinec 3:1 (1:1, 0:0, 2:0).

Branky: 11. Jan Kaluža (M. Rapant), 37. Jozef Liška (Mil. Hujsa, Sajdl), 41. Jakub Sajdl (Skyba) – 10. Dominik Barnošák (M. Věchet, Říman). Rozhodčí: Popelka, Černý. Vyloučení: 6:5. Využití: 1:0. Diváci: 140. Střely na branku: 28:15.

Sudoměřice: Terna (Krýsa) – Liška, Mišík, Gajda, Kudláč, Ivánek – Martin Hujsa, Kaluža, Milan Hujsa, Jurásek, M. Tóth, Sajdl, Chovanec, Skyby, D. Tóth, Rapant, Helešic.

Třinec: Heczko – Konvička, Turoň, Samek, Malík, O. Podešva, Pail, Tomis, M. Říman, Barnošák, D. Říman, Cieslar, Szotkowski, M. Věchet, Filipek.

Další výsledek: KOVO Praha – Hradec Králové 0:2 (0:1, 0:1, 0:0).