Hodonín proti Spartě ukázal jinou herní tvář. Zatímco s Českou Lípou a Hradcem Králové hráči Tanga především útočili, s Pražany se zaměřili hlavně na defenzivu. A sázka na obranu slováckému celku náramně vyšla. „Nějaké chyby tam byly, ale hráče musím za bojovnost pochválit. Sparta má kvalitní tým, který hraje futsal. Kvůli tomu jsme změnili taktiku. Byli jsme důraznější než v předcházejících zápasech, což soupeři nevyhovovalo. Z tvrdých soubojů jsme těžili," pochvaloval si domácí trenér Marian Berky.

Zatímco první poločas byl oboustranně takticky svázaný a nic mimořádného natěšeným divákům nenabídl, druhá půle byla i díky brankám mnohem záživnější. „Bylo to o tom, kdo dá první gól," míní Berky. „Druhý tým pak musel otevřít hru. Naštěstí jsme šli do vedení my. Pak jsme pozorně bránili a dobře řešili brejkové situace," přidal slovenský stratég.

Na druhé straně Chadzidis a spol. za čtyřicet minut nepustili silného protivníka do pořádné šance. Sami pak potrestali chyby soupeře, který se za nepříznivého stavu odhodlal ke hře bez brankáře. Místo snížení ale inkasoval další dva góly a domů odjel s nečekaným přídělem. „V zápase jsme nepředvedli vůbec nic. Tango nechtělo hrát, pouze čekalo na naše chyby. My jsme svým výkonem nechali soupeře vyhrát," čílil se hostující trenér David Frič.

Kouč Sparty je v disciplinárním trestu, a tak páteční duel sledoval z tribuny. Pohled z balkonu se ale trenérovi Pražanů vůbec nelíbil. „Přístup hráčů je pro mě alarmující," řekl natvrdo. „Musím se zamyslet na tím, jestli do něčeho takového mám investovat energii a čas," přidal naštvaně Frič. Ještě předtím svěřence v kabině pořádně seřval, křik byl slyšet až na chodbu.

Zato hodonínští hráči slavili cenný triumf. Výhra nad Spartou chutnala báječně. Po tvrdé lopotě přišly zasloužené úsměvy, dobrá nálada kabinu Tanga zatím neopouští. „Pocity jsou fantastické. Je to pro nás důležitá výhra," uvedl hrdina pátečního duelu Tomáš Veselovský.

Byl to právě zkušený třiatřicetiletý útočník, kdo po bezbrankovém prvním poločase otevřel skóre zápasu. Ve 23. minutě, po dlouhém nákopu gólmana Lupače, důrazný Svoboda vyhrál hlavičkový souboj právě pro Veselovského, který odražený míč nekompromisně napálil pod břevno. Sparťanský brankář Mareš byl bez šance. „Věděli jsme, že Sparta má menší gólmany, proto jsme chtěli házet dlouhé míče do šestky soupeře. Z toho padl i vedoucí gól," poukázal Berky.

Druhou ránu Pražanům zasadil Juraj Višváder. Slovenský reprezentant překonal bezmocného Mareše po parádním vyšachování soupeřovy obrany. „Za stavu 2:0 jsem věřil, že vyhrajeme," přiznal progresivní kouč Tanga.

Hosté se za nepříznivého stavu pokusili výsledek zvrátit, ale hra bez brankáře jim vůbec nevyšla. „Power play Sparty jsme měli dobře nastudovanou. Věděli jsme, jak ji máme bránit, což se ukázalo jako nejdůležitější," řekl Berky.

Jihomoravané přesilu v tradičních rudých dresech do ničeho nepustili, navíc do opuštěné branky poslali dva míče. Na 3:0 zvýšil Veselovský, který ve 37. minutě završil svůj hattrick i triumf Tanga.

Hodonínskému týmu po druhé letošní výhře aplaudovala napěchovaná sportovní hala TEZA. Atraktivní duel zhlédlo necelých sedm stovek diváků. Zatímco skupinka příznivců Sparty odcházela domů zklamaná, domácí fanoušci se opíjeli štěstím a radostí. „Čekal jsem to. Věděl jsem, že pokud budeme hrát dobře a přijede atraktivní soupeř, hala se naplní, což se potvrdilo," řekl Berky.

Slovenský kormidelník příznivce chválil. „Byli vynikající. Byli naším šestým hráčem. Patří jim velký dík," pravil kouč Tanga.

Slovácký celek nyní čeká venkovní duel v Třinci. Před vlastním publikem se představí až v pátek 4. listopadu, kdy přivítá Slavii Praha s dvěma Brazilci a několika reprezentanty v sestavě. „Popereme se s tím a uvidíme, jakým způsobem zápasy zvládneme," dodal Berky.

FC Tango Hodonín – AC Sparta Praha 4:0 (0:0)

Branky: 23., 34. a 37. Tomáš Veselovský, 25. Juraj Višváder. Rozhodčí: Slanina, Vaněk (Havíř). Žluté karty: Chadzidis – Doša, Vodecký. Diváci: 670.

Hodonín: Lupač (Dvořák) – Chadzidis, Buršík, Belaník, Višváder, Veselovský, Řezníček, Svoboda, Gremmel, Vrba.

Sparta Praha: Mareš (Zyryanov) – Doša, Vodecký, Šafář, Jošt, Kubelka, Tichý, Rott, Zapletal, Křemen, Sláma, Hanzlík, Kilián.

5. kolo: Helas Brno – Třinec 6:2 (3:2), Slavia Praha – Litoměřice 3:2 (1:2), Vysoké Mýto – Zruč nad Sázavou 2:1 (0:1), Česká Lípa – Plzeň 6:4 (2:0).

Veselovský: Pro lidi to byl svátek, ale já beru duel se Spartou jako každý jiný

Hodonín – I když v kariéře zaznamenal spousty branek včetně několika hattricků, nepatří Tomáš Veselovský mezi typické futsalové bombarďáky. Dlouholetá opora Tanga se fanouškům pořádně připomněla v pátek večer, kdy Spartě nastřílela tři góly a Hodonínu pomohla ke třem bodům a cenné výhře 4:0.

Zkušený futsalista, který za měsíc oslaví čtyřiatřicáté narozeniny, byl ústřední postavou utkání pátého kola Chance ligy. „V kariéře jsem několik hattricků dal, ale ten poslední je pro mě hodně cenný," říká Veselovský.

Ten si po konci zápasu na palubovce společně se spoluhráči vychutnával ovace zaplněných tribun. „Pocity jsou fantastické," rozplýval se. Veselovského netěšily pouze góly, ale hlavně výsledek a tři body. „Je to pro nás důležitá výhra," ví zkušený útočník.

Tango se po pátém kole vyšvihlo před Spartu na čtvrtou pozici. „Začátek nám vyšel. Snad budeme dál vyhrávat," věří Veselovský.

I když výsledek 4:0 je jednoznačný, rozhodně se nerodil lehce. Pražané hlavně v prvním poločase drželi soupeře na distanc, ani jeden z týmů kromě několika tvrdých střel pořádně nezahrozil. „Pomohl nám první gól. Po něm jsme se uklidnili a hráli svoji hru," řekl Veselovský.

Zatímco v předcházejících domácích duelech s Českou Lípou a Hradcem Králové hráli hodonínští futsalisté otevřenou partii se spoustou branek, v pátek večer se Jihomoravané zaměřili především na obranu. „Defenziva byla výborná," souhlasil Veselovský. „Všichni kluci makali a hráli na sto procent," chválil parťáky Veselovský.

I přesto, že fanoušci se společně s některými hodonínskými hráči na duel se Spartou těšili dlouho dopředu, třígólový hrdina střetnutí se zvučným protivníkem nijak zvlášť neprožíval. „Pro lidi to byl svátek, ale já beru duel se Spartou jako každý jiný," zůstal Veselovský v klidu. „Zápas pro mě ničím specifický nebyl, na utkání jsme se připravovali stejně jako na ty předchozí," doplnil.

I když Pražané na Slovácku neuspěli, jejich hra byla organizovaná a technická. „Sparta chtěla hrát futsal. My jsme to však zavřeli, navíc se nám povedly brejky," uvedl Veselovský.

Ten po vyhraném špílu žádnou bujarou oslavu neplánoval. V sobotu ho totiž čekala bitva v krajském přeboru. Fotbalisté Moravská Slavie, jejíž dres Veselovský nosí, jeli na městské derby do Bosonoh.