„Jsme spokojení. Finále poháru jsme brali jako přípravu na ligu. Byl to vyrovnaný zápas. Nakonec jsme měli více štěstí,“ uznal hostující trenér Jan Loup.

Tradiční jihomoravští rivalové se utkali po téměř šesti měsících. Na další derby si ale musejí minimálně rok počkat. Zatímco Brňané v minulém ročníku proklouzli do play-off a v nejvyšší soutěži se s přehledem udrželi, hodonínský celek sestoupil do druhé ligy. „Tango mi bude chybět. Každý zápas s ním bylo derby,“ potvrzuje Loup.

Známý brněnský kouč doma nechal osm opor a do Hodonína přivezl omlazenou sestavu. Někteří hráči si dokonce odbyli soutěžní premiéru v dresu Helasu. Nikdo z nováčků zkušeného trenéra ale nezklamal. „Nestačím sledovat, jak se ostatní soupeři posilují. My ale stále jdeme vlastní cestou. Jsem v Helasu už pětatřicet let a pořád hrajeme bez Brazilců. Tango je na tom stejně. Snad se příští rok zase potkáme v lize,“ doufá Loup.

Čtvrteční večer ukázal, že mezi soupeři žádný velký rozdíl není. I když Tangu scházely opory Chadzidis s Levčíkem, byli domácí hráči v závěru střetnutí blíže vítězství v základní hrací době. „Na absence se ale nebudeme vymlouvat. I v sezoně přijdou zranění nebo karty. Musíme umět na ztráty zareagovat,“ ví hrající kouč Tanga Juraj Višváder.

Slovácký celek šel do finále stejně jako do Poháru česko-slovenského přátelství bez jediného tréninku. I přesto hodonínští futsalisté ligovému soupeři stačili. „Zápas byl pro nás takový bonus. Pohár pro nás není prioritou. Důležitější bude ligová soutěž,“ připomíná Višváder.

První půle ovšem mnoho vzruchu nepřinesla. Taktickou bitvu narušila pouze šance Svobody a rána Šarkózyho do tyče.

Branky padaly jen v sedmnácté minutě. Tango poslal do vedení Doubravský, na 1:1 téměř okamžitě srovnal pohotový Mužík, který do sítě dorazil trestný kop Kasálka.

Helas výsledek otočil po změně stran, když míč za brankáře Dvořáka dostal Mikeš. Brňané mohli vedení ještě navýšit, ale Presl orazítkoval tyč.

Hodonín se dlouho nemohl prosadit, ve 30. minutě však udeřil Svoboda. Pětadvacetiletý futsalista využil škobrtnutí Slavíka na polovině hřiště a po přihrávce Janulíka srovnal skóre na 2:2.

Tango bylo v závěru blízko výhře, Doubravský se Svobodou však promarnili trestný kop a na konci střetnutí zazdili i tutovku. „Hra do postavené obrany i standardní situace byla pouze improvizace,“ přiznává Višváder. „Snažíme se čerpat z minulé sezony, ve které jsme tyto věci měli nacvičené. Nestačí to pouze ukazovat na tabuli, musíme je mít natrénované,“ přidává hrající slovenský kouč.

Penaltová loterie přinesla více radosti Brňanům. Outrata, Šarkózy ani Mužík totiž nezaváhali, kdežto domácí Doubravský ve třetí sérii mířil vedle. „Pocity jsou smíšené. Zápas sice splnil účel, ale prohráli jsme na penalty, což je velká škoda,“ lituje Višváder, kterého mrzely především zahozené šance v posledních dvou minutách. „Takové příležitosti musíme proměňovat. Vždyť balon jsme nedostali do prázdné branky,“ kroutil hlavou hodonínský kouč.

Finále Krajského poháru FAČR -

FC Tango Hodonín – Helas Brno 2:2 (1:1), 2:3 na penalty

Branky: 17. Bohumír Doubravský, 30. Milan Svoboda – 17. a rozhodující penalta Jiří Mužík, 21. Miroslav Mikeš
Penaltový rozstřel: Outrata 0:1, Svoboda 1:1, Šarkózy 1:2, Buršík 2:2, Mužík 2:3, Doubravský nedal
Rozhodčí: Gasnárek, Vala (Stix)
Diváci: 75
 
Hodonín: Dvořák (Parobek) – Vanda, Brezina, Veselovský, Cenek, Doubravský, Gremmel, Višváder, Buršík, Svoboda, Janulík.
Brno: Konečný (21. Večeřa) – Bobylev, Outrata, Mužík, Kasálek, Presl, Lidmila, Mikeš, Slavík, Šarkózy.