Sítem, kterým letos prochází peloton na cyklistickém svátku Tour de France, propadlo už sedmnáct jezdců. Do druhého týdne „Staré dámy“, který startuje v úterý v Périgueux a po 178 kilometrech má cíl ve městě Bergerac, se kvůli těžkým pádům nepodívá několik zajímavých jmen. „Tour je každý rok nebezpečná. Tratě jsou dané dopředu, každý si je může najet. Je jen na závodníkovi, jakou míru rizika podstoupí,“ prohlásil bývalý vynikající cyklista Ján Svorada pro Deník Rovnost.

Lídlův dům na Zelném trhu v Brně.
Chátrající Lídlův dům opraví za sto milionů. Nádvoří zaplní vertikální zahrada

Jak se Tour zatím vyvíjí?

Druhý týden
10. etapa: úterý, 178 kilometrů, rovinatá etapa
11: středa, 203,5 km, rovinatá
12: čtvrtek, 214,5 km, horská
13: pátek, 101 km, horská
14: sobota, 181,5 km, kopcovitá
15: neděle, 189,5 km, kopcovitá
Volný den – pondělí

ZLOMENÉ KLÍČNÍ KOSTI. V prvním týdnu jezdci absolvovali několik sjezdů, na což doplatili závodníci z elitní desítky. V nedělní horské etapě do Chambéry na kluzké silnici upadl druhý muž závodu Velšan Geraint Thomas a končí. Zlomil si klíční kost stejně jako jeden ze spolufavoritů Australan Richie Porte z týmu BMC, jenž má navíc zlomenou pánev. „V části tratě pod stromy to bylo hodně kluzké. Organizátoři dostali, co chtěli. Nemyslím si, že někdo chtěl riskovat,“ stěžoval si pro server Cycling news šestý muž závodu Dan Martin, který přepadl přes chybujícího Porta. Na Tour ale irský jezdec pokračuje.

KITTEL BEZ KONKURENCE. Německý spurtér Marcel Kittel se přibližuje k zisku zeleného dresu. Posbíral tři triumfy a v bodovací soutěži drží na čele náskok 52 bodů. Navíc mu odpadl francouzský soupeř Arnaud Démare, který v neděli nedojel v časovém limitu. „Na každého může přijít krize, nasazení je velké. Co se týče Démarea – špatná Tour to pro něj nebyla. Jednou vyhrál a může být spokojený, ale evidentně nebyl dobře připravený na další etapy,“ povídal Svorada.

Krajský soud v Brně - ilustrační foto.
Krajské zásady územního rozvoje míří před soud. Napadá je čtyřicet žalobců

Mistr světa Peter Sagan pak skončil už ve čtvrté etapě, kdy ho rozhodčí vyloučili po kolizi s Markem Cavendishem. „Každý profesionální cyklista musí uznat, že to nebyla Peterova chyba,“ zastal se týmového kolegy Jan Bárta ze Sobůlek na Hodonínsku.

TÝMOVÉ ÚKOLY. Čeští jezdci jsou zatím svázaní taktikou, ale plní ji obstojně. Roman Kreuziger je průběžně na 25. místě, Ondřej Cink na 51. příčce a Zdeněk Štybar na 78. pozici. „Roman je k ruce svým lídrům a jede velmi dobře. Pro Ondru může ještě přijít nějaký den, kdy vynikne. V týmu Quick-Step se počítají vyhrané etapy a Zdeněk splňuje, co se od něj čeká,“ shrnul Svorada, který bydlí nedaleko Brna.

Náměstek primátora Richard Mrázek.
Náměstek figuruje v sedmi společnostech. Půlku dne dělám pro město, říká Mrázek

FROOMEA NAHÁNÍ ARU. Jen osmnáct sekund dělí obhájce žlutého dresu Frooma od druhého Fabia Arua. Peloton čekají v Pyrenejích dvě horské a později dvě kopcovité etapy. Ital ovládl tu s výstupem na La Planche des Belles Filles a ve stoupáních bude dál zlobit. „Froome zatím plní roli favorita. Sky i bez Thomase zvládá závod kontrolovat a nemuselo vynaložit víc sil, než je potřeba. Aru má k ruce Jakoba Fuglsanga a může Froomea potrápit,“ dodal Svorada.