Vyhlášení nejlepší atletů Jihomoravského kraje se stejně jako v předchozích letech uskutečnilo v rámci Brněnské laťky Alfa Helicopter. „Z nominací a následného hlasování jednotlivých oddílů vzešli koneční vítězové jednotlivých kategorií, kteří si převzali ocenění za své celoroční snažení," informoval zástupce AK Hodonín Lukáš Lípa.

Ten rád připomněl úspěchy, kterých v roce 2012 nejúspěšnější hodonínští atleti dosáhli. „Veronika Paličková zazářila již v hale, kde ve sprintu na šedesát metrů zlepšila český žákovský rekord na 7,65 sekundy. Tímto výkonem získala na mistrovství České republiky zlatou medaili, ke které přidala další v závodě na sto padesát metrů. Své tituly obhájila také na dráze," informoval Lípa.

Pod otevřeným nebem zaostala Paličková za českým rekordem o pouhé dvě setiny vteřiny. Na mezistátním utkání v chorvatské Rijece zvítězila rodačka z Rohatce ve sprintu na sto metrů i na poloviční trati. Na třístovce přidala talentovaná závodnice nečekané druhé místo. Paličková ovládla české tabulky na šedesát i sto padesát metrů a nejlepší byla i na tratích sto a dvě stě metrů.

Sbírali tituly

Sběratelem nejcennějších kovů je i Filip Sasínek. „V kategorii dorostenců získal zlatou medaili na osmisetmetrové trati v hale i venku, k tomu přidal s kolegy Jakubem Žurovcem, Jindřichem Goišem a Davidem Herkou titul se štafetou na čtyřikrát čtyři sta metrů," řekl Lípa.

Sasínek rovněž vévodil tabulkám na osm set metrů (v hale i venku) a v závodě na dva kilometry s překážkami. Hodonínský běžec přidal také zasloužený republikový bronz v krosu.

Díky svým úspěchům byl zařazen do užšího reprezentačního výběru s výhledem na mistrovství světa sedmnáctiletých a již v halové sezoně 2013 se přiblížil k limitu na patnáct set metrů, které lze bohužel pro něj plnit až v letní části sezony. Sylva Škabrahová sice závodila v letní sezoně především z důvodů kvalitních startů v rámci extraligy za oddíl Brna, i tak je ale svěřenkyně Antonína Slezáka stále hodonínskou závodnicí.

Mezi její největší úspěchy roku 2012 bezpochyby patří seniorský titul mistryně České republiky v závodě na osm set metrů, ke kterému později přidala i zlato ze závodu na čtyři sta metrů ze šampionátu do dvaadvaceti let.

Na mezistátním utkání, které pořádal domácí oddíl AK Hodonín, doběhla za svou reprezentační kolegyní na druhém místě a přidala vítězství se štafetou. Významný byl také její start v předprogramu diamantového závodu v Curychu.

Poslední závodnice, která skončila v hlasování na druhém místě, je Tereza Korvasová. Ta v hale získala překvapivě dva tituly na patnáct set a následně i tři tisíce metrů. „Venku se jí sice nepodařilo tituly obhájit, ale i tak vylepšila svoji bilanci a do své sbírky přidala stříbro z patnáctistovky a bronz z trojky. Mezitím si odskočila pro bronz z krosu, a završila tak sezonu ziskem pěti republikových medailí," prohlásil Lípa.

Podle jeho slov si všichni své ocenění zasloužili. „Pevně věřím, že to nejsou poslední úspěchy těchto závodníků," dodal Lípa mladší.