Druhého Slováka Josefa Urbana porazil o šestadvacet vteřin. Třetí doběhl do cíle český reprezentant Lukáš Olejníček. Nejlepší z okresních vytrvalců byl Luděk Durďák. Rohatecký závodník skončil v silné konkurenci sedmý. Závod žen si podmanila nestárnoucí Petra Kamínková.

Takovou výheň ve Vnorovech nepamatují. Desetikilometrový závod poznamenaly kruté podmínky, běžci a běžkyně si ve velkém vedru sáhli až na dno sil. „První kolo bylo ještě dobré, ale potom se začala únava načítat a vedro udělalo z desítky aspoň dvacítku," trefně poznamenal Lukáš Olejníček.

Český reprezentant v běhu na tři kilometry chtěl bojovat o vítězství, ale nakonec bral i bronz. „Slováka Urbana většinou porážím, ale dnes jsem měl trochu hendikep, protože jsem dvě a půl hodiny před startem běžel ve Zlíně steepla," uvedl Olejníček. „Takže je to ostuda pro všechny, které jsem nechal za sebou," doplnil s úsměvem.

Dobrou náladu mu nepokazilo ani šílené vedro. „Znám se s panem Korvasem i jeho dcerou, takže je to takový příjemný vesnický závod. Běžel jsem tady poněkolikáté, a pokud se nic nezmění, asi sem budu jezdit dál," pravil Olejníček.

Brněnský běžec zaostal za vítězným Ukrajincem o téměř minutu. Na zmiňovaného Slováka Urbana ztratil šestadvacet vteřin. Čtvrtý byl Robert Míč, pátý skončil v obci na Veselsku další Ukrajinec Sergej Raščupkin.

Mezi ženami kralovala Petra Kamínková. Na známou běžkyni neměla ani domácí Tereza Korvasová, která skončila druhá. Třetí příčku obsadila slovenská reprezentantka Lubomíra Maníková. „Běželo se mi hezky. Byl to skvělý závod. Čas mám na úrovni minulého roku, což je ve dvaačtyřiceti letech super a povzbuzení do tréninků," uvedla spokojená Petra Kamínková.

Členka Adidas Teamu očekávala velký boj. „Chtěla jsem soupeřit hlavně s Terkou Korvasovou. Vím, že má po soustředění a trénuje i s Anežkou Drahotovou. Tušila jsem, že bude velká soupeřka, ale potom jsem jí utekla a od druhého kilometru jsem si náskok hlídala," řekla Kamínková.

Ta se skvěle vypořádala s těžkými podmínkami i s konkurencí. „V tom vedru je příjemnější běžet pět kilometrů než deset," pravila.

Nejen kvůli zkrácení trati se do obce na Veselsku ráda vrací. „Vnorovy jsou hodně hezká vesnice. Je úžasné, že tady mají školu, tělocvičnu i koupaliště. Klobouk dolů před pořadatelem, že to tady o prázdninách tak dobře dělá," pochválila Kamínková.

Součástí Vnorovské desítky byl i běh s ženou na trakaři, sprint s pivní bečkou nebo závod štafet.

Populární podnik svým vystoupením zpestřily vnorovské mažoretky, akce se zúčastnil i legendární Josef Zimovčák nebo veselský kanoista Richard Hála. „Letošní ročník byl ovlivněný tropickými vedry, která v České republice poslední týdny panovala. Účast sice byla o něco menší než v minulých letech, ale s tím jsme trochu počítali. Letos jsme neměli žádné africké běžce, ale kvalitě startovního pole to moc neubralo," uvedl hlavní organizátor Vnorovské desítky Josef Korvas.

Toho těšil hlavně pohled na mladé sportovce a domácí závodníky. „Proto to děláme. Chceme, aby se lidé v obci hýbali. I proto jsme založili společnost Vnorovy v pohybu," dodal Korvas.

Celkem ve všech kategoriích startovalo 541 účastníků. Stovky diváků připravily závodníkům vynikající kulisu. Na trati kromě několika oficiálních vyrostlo dalších deset občerstvovacích stanic před rodinnými domy. „Voda z kelímků, hadic, rozprašovačů a houbiček tekla po stovkách litrů," hlásil rohatecký Luděk Durďák.

Vnorovská desítka 2015, 19. ročník

Muži (10 km): 1: Volodymyr Jurčuk (Ukrajina) – 31:34 minuty, 2. Josef Urban (Bardějov) – 32:00, 3. Lukáš Olejníček (Blanenská desítka) – 32:26, 4. Robert Míč (Univerzita Brno) – 32:51, 5. Sergej Raščupkin (34:21).

Ženy (5 km): 1. Petra Kamínková (Adidas Boost Team) – 16:49 minuty, 2. Tereza Korvasová (AK Hodonín) – 17:34, 3. Ľubomíra Maníková (Dubnica) – 18:16, 4. Irena Pospíšilová (Drnovice) – 18:35, 5. Jana Kunčická (Blanenská desítka) – 20:03.

Kompletní výsledkový servis najdete na www.bkhod.webnode.cz

Pokropení nebylo úplně šťastné řešení, řekla Korvasová

Vnorovy – Doma se chtěla ukázat, před kamarády a známými se vytáhnout. I když se vnorovská vytrvalkyně Tereza Korvasová ve velkém vedru snažila, na Petru Kamínkovou v hlavním ženském závodě tentokrát neměla. Za zkušenější soupeřkou na pěti kilometrech zaostala o pětačtyřicet vteřin. „Není to nejhorší, ale první místo by bylo lepší," uvedla v cíli Tereza Korvasová, která sice rychle vystartovala, ale postupem času zvolnila tempo a raději si střežila druhou pozici.

„Po bitvě je každý generál, ale určitě jsem měla na to, abych se Petry Kamínkové držela déle," řekla Korvasová.

Sympatická běžkyně a dcera ředitele Vnorovské desítky Josefa Korvase se na domácí podnik dlouho dopředu těšila. Nervozita ji nesvazovala a i s velkým vedrem se vypořádala slušně. „Je to jistá zodpovědnost, ale celkem se mi běželo dobře," řekla členka USK Praha.

Hodonínskou odchovankyni rozladilo pouze pokropení rozpálené silnice. „Vím, že počasí člověk neovlivní, ale toto podle mě nebylo úplně šťastné řešení," prohlásila Korvasová. „Jinak ale mám tento závod moc ráda," přidala s úsměvem.

Rodačka ze Vnorov nebyla pouze jednou z hlavních postav sobotního závodu, ale i součástí organizačního týmu, který se na pořádání tradiční akce podílel. „Na trati je to lepší," uvedla Korvasová.

„Lidé nebo fanoušci si to mnohdy ani nedokáží představit, ale organizace takového závodu je poměrně náročná. Je to práce na plný úvazek," říká.

Všestranná sportovkyně se v posledních měsících nevěnuje pouze běhu, ale také chůzi či cyklistice. „Před dvěma týdny jsem zjistila, že na atletické dráze to se mnou nevypadá úplně růžově, tak jsem začala zase více běhat. Ale ani po roce, co jsem změnila trénink, pořád nedám na další doplňkové sporty dopustit," dodala Korvasová.