Slovácký celek zatím naplňuje své předsezónní plány. Sourozenci Přemysl a Vít Kouřilovi společně s Pavlem Vašíčkem, Michalem Trcalou a Pavlem Niklem hájí ve třetí lize skupině D po první polovině sezony sedmou příčku.

K pěti výhrám přidali jednu remízu, zbývajících pět duelů Vracovští prohráli. „Podzimní část pro nás dopadla velmi dobře. V tabulce jsme tam, kde jsme chtěli v létě být," říká dlouholetá opora Vracova Přemysl Kouřil.

Vstup do sezony se však týmu z Hodonínska příliš nepovedl. Vracov těsně prohrál 
v Litomyšli a následně i doma se Slatinou Brno, a tak body musel nahánět jinde.

Vracovští stolní tenisté se však postupem času rozehráli a důležité body získali. Hlavně závěr byl nadmíru povedený. „Poslední tři zápasy nám vyšly, když jsme postupně porazili těžké soupeře Tišnov a Šarovy nebo sestupem ohroženou Strážnici," uvedl Kouřil.

Ratíškovický rodák letos odehrál pouze čtyři zápasy. Šestačtyřicetiletý hráč většinu sezony vynechal, když se na začátku října v zápase 
s Řeznovicemi vrhnul po míčku a poranil si rameno, se kterým stále laboruje. „Naštěstí za mě zaskakuje Honza Vašíček, který hraje velmi dobře." řekl Kouřil.

Vracov již několik let nastupuje v podobném složení. Kostru týmu kromě Přemysla Kouřila tvoří také jeho bratr Vít a Michal Trcala.

Na hostování z Břeclavi klub angažoval Pavla Vašíčka, občas mužstvu vypomáhá mazák Pavel Nikl, jenž ale většinou hraje za béčko.

„Úroveň soutěže je vyšší než před čtyřmi lety, kdy jsme ji opouštěli. Ve třetí lize nastupuje spousta hráčů, která hrávala nejvyšší soutěže. Každé utkání je pro nás náročné, není tady žádný lehký soupeř," říká Přemysl Kouřil.

Ten se svými tradičními parťáky hraje a trénuje ve zrekonstruované sokolovně, kde je nová podlaha, osvětlení i záclony. „Podmínky máme parádní," pochvaluje si zkušený stolní tenista.

Ve Vracově pracují i s mládeží. Silný je především ročník 1997. Ne všichni talentovaní hráči ovšem dávají oblíbenému sportu vše. „Kluci jsou šikovní, ale v poslední době to trochu flákají. Jejich přístup by mohl být lepší," ví Kouřil.

Podobná je ovšem situace i v dalších oddílech. „Samozřejmě se nemůžeme srovnávat třeba s Německem, kde je ping-pong nesmírně populární," prohlásil Kouřil. 
„Děti i lidé, kteří mají o stolní tenis zájem, postupně ubývá, ale to je problém celého sportu," přidal.

Hodonínsko podle Kouřila počtem oddílů i aktivních členů patří k největším okresům v České republice. „Na Hodonínsku přibyla jedna třída, v kraji před třemi lety další soutěž, takže spousta mančaftů se posunula nahoru. Objektivně musím říct, že okresní liga je slabší, než bývala před pěti lety. Celkově je to však dobré," dodal Kouřil.

Kromě Vracova ve třetí lize nastupují také další tři okresní týmy. Nejlépe si vedou Mikulčice, které se se čtyřiadvaceti body drží na třetím místě tabulky.

Béčko Hodonína je kvůli horšímu skóre páté, Strážnice je s jedinou výhrou poslední. Druhá polovina sezony odstartuje devátého ledna.