V roce 2013 však osmnáctiletá střelkyně absolvovala mnohem více úspěšných závodů. Vítězství, kterých dosáhla v České republice, už ani mladá reprezentantka nepočítá. Na mistrovství Evropy v jednotlivcích pak byla pátá.

„I když mi parádně vyšlo juniorské mistrovství světa, úplně nejlepší sezona to nebyla. Letos si chci ustálit výkonnost a být ještě lepší," říká Jitka Pešková, která je k sobě a svým výsledkům hodně přísná. „K úplné spokojenosti mi v některých závodech chybělo trochu štěstí a dva až tři trefení holoubci," pronesla Pešková.

Právě ve střelbě na asfaltové terče nemá sympatická studentka v Česku konkurenci. I když skeet není mezi sportovními fanoušky příliš známý, na Hodonínsku patří k nejúspěšnějším odvětvím. Už na olympijských hrách v Londýně reprezentoval Slovácko vnorovský Jakub Tomeček. Na paty mu šlapou odchovankyně Hodonína, Pešková s Mančíkovou. „Střílí se z brokovnice. Terče vyletují ze dvou věží, pálíme v půlkruhu a postupujeme po osmi stanovištích," popsala svůj sport Pešková.

Ta byla v hlavní ženské kategorii zvolena odbornou porotou nejúspěšnější sportovkyní Hodonína za rok 2013. „Ocenění si moc vážím. Je super být nejlepší v takové konkurenci. Je vždycky krásné být oceněna v jakékoliv kategorii nebo věku. Vždycky mě to nabudí do další práce. Jsem tomu moc ráda," prohlásila Pešková.

Sympatická dívka si slavnostní galavečer, který ve čtvrtek hostily Dubňany, náramně užila. „Akce se mi moc líbila. Je vždycky příjemné potkat se s ostatními kolegy z jiných sportů," řekla.

Na pódium pak studentku strážnického Purkyňova gymnázia vyzpovídal moderátor Ondřej Krátoška. Toho zajímalo hlavně juniorské mistrovství světa v Peru. „Vůbec jsem nevěděla, že skončím první, takže jsem to nečekala. Moderátor mě trochu zaskočil. Otázky byly trochu zákeřné," usmívala se Pešková.

I když loni v jižní Americe triumfovala, domů na Horňácko si nepřivezla pouze hezké vzpomínky. „V Peru to opravdu nebylo ideální. Špatná byla už samotná organizace. Problémy byly hned po příletu. Na letišti jsme museli několik hodin čekat až nám vydají zbraně. Bylo to takové stresující," pravila.

Ani prostředí na stadionu ji úplně neuchvátilo. „Problémy byly jinde. Když se má střelec soustředit, většinou má být klid. Ani fanoušci nesmějí nijak burcovat. V Peru jsme ale měly za zády staveniště, kde pracovali dělníci a byl tam hluk. Kvůli tomu to bylo náročnější," uvedla Pešková.

I když věkem stále patří mezi juniorky, letos se chce členka Komety Brno zaměřit na soutěže žen. Důvod je jasný. „Měla bych se zúčastnit několika závodů Světového poháru. Na nich budu bojovat o účast na olympijských hrách," pronesla.

Peškovou čekají závody v Kazachstánu nebo Číně. V září se pak česká reprezentantka zúčastní mistrovství světa, které hostí španělská Granada.

Ještě před letními prázdninami čeká na rodačku z Velké nad Veličkou mistrovství Evropy v Maďarsku. „Bude toho hodně," tuší Pešková, která by se moc ráda kvalifikovala na olympijské hry, které v roce 2016 hostí brazilské Rio de Janeiro. „Olympiáda je obrovská motivace," říká Pešková. „Abych se ale na ni probojovala, musím udělat velký kus práce," přidala.

Nadaná sportovkyně bude o postup na vrcholnou akci bojovat se ženami z celého světa. „Do Brazílie se podívá jenom dvacet nejlepších závodnic a pouze jedna Češka," připomíná.

Na prestižních akcích bude bojovat o takzvané „kvóta placi", které se dávají jen za mimořádné výkony a ještě kvalitní umístění na závodech Světového poháru, mistrovství světa a kontinentálních šampionátech.

Pokud se Peškové nepodaří do Brazílie postoupit, tragédii z toho dělat nebude. „Olympiáda je snem každého sportovce. Ale já momentálně nemám postup za úkol. Pořád jsem mladá a bude těžké se v silné konkurenci prosadit," prohlásila.

Přípravu na letošní sezonu ale hodonínská odchovankyně v žádném případě nepodceňuje.

„Trénuji třikrát týdně. Někdy v Hodoníně, ale většinou v Brně. V zimě jsem běhala a posilovala," informovala osmnáctiletá juniorka, které se daří skloubit tréninky se školou. „Výjimky ani individuální plán nemám, studuji úplně normálně. Ale úspěch v Peru mi ve škole pomohl. Když řeknu, že jedu na trénink, tak mi profesoři věří a nedělají mi problémy. Mám to mnohem jednodušší než dřív. Za to jim děkuji," dodala Pešková.