Pořádající družstvo zvučné zahraniční soupeře porazilo, ve skupině o první až třetí místo ale doplatilo na úzký kádr a nabitý program. Sedm zápasů ve třech dnech, devět hodonínských starších dorostenek si na víkendovém mezinárodním turnaji sáhlo až na dno. „Bylo to neskutečně náročné, ale stálo to za to. Ověřily jsme si, že se můžeme měřit i se silnými soupeři. Byl to úžasný turnaj," uvedla hodonínská rozehrávačka Lucie Bydžovská.

Na mezinárodním klání starších dorostenek v házené o Pohár VAG se představilo šest týmů, které se nejprve utkaly ve dvou dnech systémem každý s každým, aby pak v neděli zakončily úspěšné klání ve dvou skupinách o celkové pořadí.

Ve sportovní hale TEZA s domácím družstvem poměřily své síly celky Zlína, slovenské Stupavy, polského klubu Korona Handball Kielce, maďarského Érdu a reprezentace Běloruska do osmnácti let.

Pořádající tým absolvoval celý turnaj pouze s devíti hráčkami. „Když jsme se v pátek před turnajem na srazu v hale sešli a viděl jsem, kolik nás je, měl jsem z toho velké obavy. Děvčata ale svým přístupem, výkony, nasazením a bojovností potvrdila že v dorostenecké kategorii již nyní patří ke špičce české házené," chválil šikovné svěřenkyně hodonínský kouč Marián Šupík.

Jeho tým jako jediný v základní skupině ani jednou neprohrál. „První souboj se Stupavou byl takovým rozběhem, zápas se Zlínem už však měl velké parametry. Proti Kielcu nám skvěle zahrála obrana, ze které jsme vyráželi do gólových brejků. V zápase s Běloruskem se nám sice moc nevěřilo, ale po hodně bojovném průběhu jsme nakonec zaslouženě vyhráli. A s Érdem to bylo opět naše výtečné představení a pátá výhra v řadě," radoval se Šupík.

Vysílená hodonínská děvčata bojovala až do konce, na zlato ovšem nedosáhla. „V nedělních bojích o konečné první až třetí místo byla u našich hráček cítit značná únava. Holky ovšem posbíraly zbytek sil a díky velkému nasazení a výborné obraně odehrály opět dva skvělé souboje," řekl slovenský kouč. „Tímto před našimi děvčaty hluboce smekám. Takový výkon se na podobné akci vidí málokdy," vysekl družstvu poklonu Šupík.

V hodonínské brance kralovala Zichová. Mládežnická reprezentantka skvělými zákroky deptala soupeřky, spoluhráčkám znovu byla výraznou oporou. Výborně si rovněž vedly spojky Kalinová s Novákovou, na pivotu spoustu práce hlavně v defenzivě odvedla mladá bojovnice Klásková. „Celý turnaj s velkou chutí odehrála střední spojka Bydžovská, která byla na tomto turnaji zřejmě nejlepší rozehrávačkou, na čemž jsme se shodli i s druhými trenéry," prohlásil kouč HK Hodonín.

Podle Šupíka byla menší slabinou pouze hra křídel. „U nich byla cítit trochu psychická křeč, protože buď se z této pozice dokázaly prosadit nebo udělaly technickou chybu a bylo po možnosti," dodal Šupík.

Hodonínská kanonýrka Valerie Smetková opět po týdnu potvrdila svoji pověst a stala se nejlepší střelkyní mezinárodního klá­ní.

Cenu pro nejlepší brankářku obdržela Běloruska Hanna Pashko, nejlepší hráčkou pořadatelé zvolili Alexu Plesztovics z Érdu.

Mezinárodní turnaj starších dorostenek v házené o Pohár VAG 2016

Výsledky: HK Hodonín – Stupava 18:13 (9:5), HK Hodonín – Zlín 21:18 (11:9), HK Hodonín – Kielce 19:14 (8:6), HK Hodonín – Bělorusko U18 21:20 (13:11), HK Hodonín – Érd 14:13 (10:6), Zlín – Érd 19:20 (9:10), Kielce – Bělorusko U18 14:16 (7:6), Stupava – Bělorusko U18 15:23 (4:10), Érd – Kielce 19:14 (8:6), Zlín – Stupava 27:13 (14:6), Bělorusko U18 – Érd 24:18 (10:12), Zlín – Kielce 16:14 (7:7), Stupava – Érd 12:25 (6:12), Kielce – Stupava 14:8 (8:3), Bělorusko U18 – Zlín 19:17 (8:8).

Skupina o 1. – 3. místo: HK Hodonín – Érd 10:13 (7:6), Bělorusko U18 – Érd 17:16 (8:8). HK Hodonín – Bělorusko U18 13:16 (9:5).

Skupina o 4. – 6. místo : Kielce – Stupava 14:8 (8:5), Stupava – Zlín 13:23 (7:10), Zlín – Kielce 16:18 (10:12).

Sestava HK Hodonín: Barbora Zichová – Valerie Smetková, Zuzana Klásková, Nikola Kalinová, Hedvika Nováková, Nikola Vašková, Sarah Slobodová, Lucie Bydžovská, Veronika Vrbová. Konečné pořadí turnaje: 1. Bělorusko U18, 2. Érd, 3. HK Hodonín, 4. Kielce, 5. Zlín, 6. Stupava.

Nejlepší brankářka: Hanna Pashko (Bělorusko U18)

Nejlepší hráčka: Alexa Plesztovics (Érd)

Nejlepší střelkyně: Valerie Smetková (HK Hodonín)

Turnaj skončil spravedlivě, říká hlavní organizátor Bičan

„Myslím si, že se nám na Slovácko opět po roce podařilo dostat velice kvalitní mezinárodní konkurenci. Pro další hráčky z regionu, které to myslí s házenou do budoucna vážně, by měla být výzva zkusit si podobné zápasy a ne hledat nejrůznější výmluvy. To mě trošku zklamalo, protože přístup těchto hráček je mi záhadou a tak se ptám, zda má vůbec nějaký význam se takové výchově na úrovni dorostenek věnovat. Jinak turnaj skončil spravedlivě. Bělorusko se svojí mládežnickou reprezentací vyhrálo zaslouženě. Překvapil mě Érd, který hrál místy hodně tvrdě a emotivně, což pro nás bylo možná někdy až za hranicí, ale na druhé straně jiná cesta k úspěšnému mezinárodnímu postavení asi ani nevede. Polky byly zajímavým soupeřem. Ženy Kielce jsou stejně jako naše děvčata lídrem v první lize a jsme rádi, že jsme s nimi navázali dobré kontakty. Zlín stejně jako Stupava u nás sbíral cenné zkušenosti.

Jsem rád, že až na zranění zlínské hráčky Markéty Poláškové, kterou musela sanitka odvést do nemocnice, k ničemu vážnému nedošlo. Žádné problémy jsme řešit nemuseli, všechno jsme zvládli. Musím poděkovat hlavnímu sponzorovi, firmě Jihomoravská armaturka, členu skupiny VAG, která turnaj finančně podpořila. Věřím, že v podobném trendu budeme pokračovat i nadále."

Předseda HK Hodonín Radek Bičan