Oba letošní vítězové běželi v Bukovanech vůbec poprvé. Zatímco slovenská běžkyně se za rok do obce na Kyjovsku zřejmě vrátí, Bulis nejspíše obhajovat prvenství nepřijede. „Dvě minuty po doběhu si říkám, že jsem tady naposledy, protože to byl strašně těžký závod. Trať ale byla nádherná. Čekal jsem mnohem více aut, ale bylo to naprosto v pohodě," uvedl v cíli překvapivý vítěz.

Závodník z Pardubic, který pracuje v Uherském Hradišti jako bookmaker v sázkové kanceláři,

rozhodl o svém triumfu až při cestě nazpátek. „Na šestém kilometru jsem začal zrychlovat a v náročném stoupání jsem svůj náskok malinko zvyšoval," řekl Bulis, který odmalička dělal závodně atletiku a triatlon. V minulosti dohlížel jako kondiční trenér i na juniorské florbalové reprezentantky.

Neznámá tvář zaskočila i Luďka Durďáka. Rohatecký vytrvalec bral i druhou příčku. „Bukovanský mlýn je společně se Šaraticemi jednoznačně nejtěžší závod," prohlásil poslední vítěz Moravsko-Slovenského běžeckého poháru.

Durďák se až do otočky Bulise držel, ale při cestě do Bukovan už na protivníka, který se k závodění vrací po několika letech, neměl. „Na začátku nejprudšího kopce už za ním byla vidět jenom čára. Běžel krásně a lehce. Kdežto já jsem si potom hlídal druhé místo a čas," uvedl Durďák, který o půl minuty překonal v Bukovanech vlastní osobní rekord. „S tím jsem hodně spokojený," pravil.

Radost měla i Erika Farkašová, která si v sobotu poradila se Zuzanou Slafkovskou i Adrianou Slaníkovou. „I když foukal silný vítr, tak se mi běželo celkem dobře. Měla jsem tady dost silnou konkurenci, tak jsem musela makat až do cíle. Ale aspoň jsem měla pěkný čas," uvedla letošní vítězka Erika Farkašová.

Slovenská závodnice se v Bukovanech představila vůbec poprvé. Svoji premiéru tak závodnice ze Skalice přetavila v zasloužený triumf. Druhá Zuzana Slafkovská zaostala za Farkašovou o čtyřicet vteřin. „Po celý závod jsem si udržovala malý náskok," řekla zkušená vytrvalkyně.

Na start hlavního závodu se postavilo celkem třiašedesát závodníků. Náročný desetikilometrový běh odstartoval kyjovský starosta a ministr pro místní rozvoj František Lukl. „Ke sportu mám pozitivní vztah. Je to úžasná možnost jak vypnout, udělat vnitřní restart, přijít na jiné myšlenky a celkově se fyzicky a hlavně psychicky osvěžit," prohlásil před Bukovanským mlýnem Lukl, který dává před během přednost turistice. „Je mně bližší. Na druhé straně se vždy účastním Štěpánského běhu, kde jako starosta Kyjova předávám vítězům ceny," připomněl Lukl.

Toho těší, že se bude na druhý svátek vánoční závodit v královském městě i letos. „Našla se parta lidí, která chce navázat na tradici pana Vrbovského. Letos se Štěpánský běh nepoběží od Kostelce, ale trať povede přímo městem," informoval Lukl.

Známý politik se ale na start koncem letošního roku rozhodně nepostaví. „Závod zahájím, ale určitě nepoběžím. Přátelé mně sice nabádají, abych začal běhat, ale já na trénink moc času nemám," dodal Lukl.

Velké boje byly k vidění i v mládežnických kategoriích , kde se bojovalo o poslední body.

„Kdyby se ještě v mlýně mlelo obilí, tak to by v sobotu mlynář nadělal práce. U mlýna foukalo jak v Mikulčicích při Velké Moravě. Hlavně dětské kategorie si to musely v tom větru doslova odmakat. Proto byl skoro zázrak, že to proběhlo jenom s jedním pádem a malou odřeninou. Všichni účastníci dětských běhů obdrželi v cíli ,plyšovou hračku, a tak byla velká spokojenost i s posledním místem. Jenom ti nejlepší v kategoriích brblali, že pořadatelé neměli žádné stupně vítězů a byl tak trochu zmatek při vyhlašování," pronesl ředitel Moravsko-Slovenského běžeckého poháru 2013 Pavel Bíla. „I přes ten studený vítr se desátý ročník Bukovanského mlýnu vydařil," dodal známý atletický nadšenec.

Bukovanský mlýn 2013, 10. ročník

Muži: 1. Ondřej Bulis (Pardubice), 2. Luděk Durďák (Rohatec), 3. Jan Martínek (Slavkov u Brna).

Muži nad 40 let: 1. Petr Kadlec (Milotice), 2. Miroslav Minařík (Kunovice), 3. Miroslav Kaňa (Mikulčice)

Muži nad 50 let: 1. Václav Guliš (Dolní Bojanovice), 2. Josef Veverka (Čejkovice), 3. Ferdinand Kocák (Gbely).

Muži nad 60 let: 1. Vladimír Varmuža (Hodonín), 2. Miroslav Mikuš (Radošovce), 3. Karel Navara (Uherský Ostroh).

Muži nad 65 let: 1. Josef Šohaj (Uherský Brod), 2. Ondrej Tirpák (Senica).

Muži nad 70 let: 1. Karol Petöcz (Bratislava), 2. Květoslav Hána (Veselí nad Moravou), 3. Jozef Sedláček (Boleráz).

Ženy: 1. Erika Farkašová (Skalica), 2. Adriana Slaníková (Hodonín), 3. Michala Martišová (Jablonica).

Ženy nad 35 let: 1. Zuzana Slafkovská (Bratislava), 2. Miroslava Zíšková (Jablonica), 3. Irena Horňáčková (Veselí nad Moravou).

Ženy nad 45 let: 1. Marta Durnová (Veselí nad Moravou), 2. Anna Portášiková (Skalica), 3. Jana Klimešová (Kyjov).