O vítězství na jubilejním desátém ročníku významného mezinárodního házenkářského turnaje žen si to poprvé rozdá osm týmů. Účastníci byly pořadateli rozděleni do dvou čtyřčlenných skupin, každé družstvo na jihu Moravy odehraje pět zápasů. „Napadlo nás, že při pořádání desátého ročníku by mohlo dojít k nějaké změně. Vůbec poprvé se tak u nás představí i zástupce německé ženské házené, která má v Evropě velký zvuk. Thüringer je navíc několikanásobným bundesligovým mistrem, takže náš turnaj staví do zcela jiné polohy," říká manažer klubu HK Hodonín a hlavní pořadatel mezinárodní akce Radek Bičan.

S Němkami na Slovácko přicestuje i jedna z nejlepších českých házenkářek Iveta Luzumová. Odchovankyně Písku, která v minulosti hrála i za pražskou Slavii, je však momentálně zraněná. Přestože kapitánka národního týmu laboruje s rukou, měla by se v Hodoníně ukázat. „Její start je ale nejistý," řekl Bičan.

Podle něj patří mezi hlavní spolufavority na celkové prvenství také maďarský Érd a francouzský Nantes Loire Atlantique Handball, jenž vede kouč české ženské reprezentace Jan Bašný. Právě kontakty známého odborníka pomohly k tomu, že se letos sejde v Hodoníně hned sedm týmů, které startují v evropských pohárech. V nich bude chybět pouze islandský celek Fram Reykjavík. Nejvzdálenější účastník absolvuje náročnou cestu, když do Vídně přiletí přes Berlín.

Po delší době se do Hodonína vracejí hráčky Minsku. Letošní mistr Běloruska může rovněž získat jeden z pohárů. Chorvatská Lokomotiva Záhřeb podle posledních informací přiveze na Moravu zcela nový tým, když z kádru, který se v Hodoníně představil v roce 2013, zůstala na soupisce pouze dvojice hráček. „Věkový průměr týmu by měl být kolem devatenácti let," hlásí Bičan.

Skuru zase na Slovácku ukáže pětici házenkářek, která na letošním světovém šampionátu dorostenek v Bratislavě hájila barvy Švédska.

Česko bude zastupovat Poruba. „Její šéf Libor Adámek projevil eminentní zájem o účasti na tomto klání a my jsme mu rádi vyhověli. Je to bývalý člen házenkářské exekutivy, který se výrazným způsobem zasloužil o pořádání jedné z kvalifikačních skupin v kategorii juniorek do dvaceti let na mistrovství světa v Rusku. Tato skupina, kde byl i český výběr, se konala v březnu tohoto roku právě v Hodoníně," připomněl Bičan.

Ten očekává špičkové zápasyevropské kvality a taky účast házenkářských osobností. „Nejen fanoušci, ale i trenéři a funkcionáři Mostu a Slavie si mohou prohlédnout své soupeřky v evropských pohárech. Severočešky totiž narazí na Minsk a Pražanky si to rozdají právě se Švédkami ze čtvrti Skuru ve městě Stockholm," připomíná Bičan.

Známý házenkářský činovník věří, že si do víceúčelové sportovní haly TEZA v Hodoníně najde cestu hodně fanoušků. Podle Bičana totiž nemá Slovácký pohár v České republice obdobu. „Přiznávám, že již v průběhu června tohoto roku jsme museli tři týmy odmítnout. Byly to Michalovce, dále mistryně Turecka z Ankary a taktéž mnohonásobný mistr našich jižních sousedů Hypo Niederösterreich," prozradil hodonínský šéf.

Letošní klání vynechá i poslední vítěz Slováckého poháru, ruská Lada Togliatti. „Do obsazení promluvily i letní olympijské hry, takže nemělo smysl kontaktovat třeba ruské týmy, které by k nám nemohly poslat to nejlepší a oni sami by určitě nechtěly sehrát podobný turnaj s rezervním týmem. Podobné to bylo i s holandskými a norskými celky," pravil Bičan.

Kvůli olympiádě do Hodonína nepřijdou ani elitní světoví sudí Jiří Novotný a Václav Horáček. Zkušení brněnství arbitři jsou právě v Rio de Janieru.

Součástí Slováckého poháru je i doprovodný kulturní program. Na své si přijdou hlavně trenéři a funkcionáři, jenž zavítají do známého hodonínského minipipovatu. Pořadatelé pro zahraniční hosty připravili i návštěvu soukromého sklípku v Prušánkách-Nechorech. „Zajistit obdobnou akci není vůbec nic jednoduchého. Na organizaci tohoto turnaje začínáme pracovat již v září předcházejícího roku, kdy naprosto rozhodujícím faktorem je pro nás rezervace ubytovacích kapacit v Hodoníně," dodal Bičan.

Program Slováckého poháru 2016

Skupina A: Nantes Loire Atlantique Handball (Francie), RK Lokomotiva Zagreb (Chorvatsko), Skuru IK (Švédsko) a DHC Sokol Poruba (Česká republika).

Skupina B: Thuringer HC (Německo), Érd HC (Maďarsko), BNTU BelAZ Minsk Reg. (Bělorusko) a Fram Reykjavík (Island).

Středa 17. srpna: BNTU-BelAZ Minsk Reg. – Thüringer HC (13.00), Nantes Loire Atlantique Handball – Skuru IK (15.00), RK Lokomotiva Zagreb – DHC Sokol Poruba (17.00), Fram Reykjavík – Érd HC (19.00)

Čtvrtek 18. srpna: DHC Sokol Poruba – Nantes Loire Atlantique Handball (13.00), Thüringer HC – Fram Reykjavík (15.00), Skuru IK – RK Lokomotiva Zagreb (17.00), , Érd HC – BNTU-BelAZ Minsk Reg. (17.00)

Pátek 19. srpna: DHC Sokol Poruba – Skuru IK (10.00), Nantes Loire Atlantique Handball – RK Lokomotiva Zagreb (14.00), BNTU-BelAZ Minsk Reg. – Fram Reykjavík (16.00), Thüringer HC – Érd HC (18.00),

Sobota 20. srpna: 3A – 4B (10.00), 3B – 4A (14.00), 1A – 2B (16.00), 1B – 2A (18.00)

Neděle 21. srpna: Zápas o 7. místo (9.00), Zápas o 5. místo (11.00), Zápas o 3. místo: 2B – 2A finále (15.00).