A udělal moc dobře. V roce 2011 se Řičica podílel na zisku mistrovského titulu, když jeho Pardubice Jets po dlouhé sérii porážek od nejstaršího klubu Beroun Black Panters vyhrály celý ročník Rugby League.

Po úspěchu ovšem přišel pád o patro níž. Skvělá parta se kvůli nedostatku hráčů rozpadla a úřadující mistr v následující sezoně dobrovolně sestoupil z nejvyšší soutěže. Po velké náborové kampani v roce 2013 tým opět získal sílu.

Letos borci z Jets nastupovali společně se spřáteleným chrudimským týmem pod názvem Rabbitohs. Ti pod vedením kapitána Řičici došli až do finále, které nakonec po vyrovnaném boji prohráli. „Poslední sezona sice byla mojí nejlepší, ale já věřím, že se pořád mám kam posouvat," uvedl čtyřiadvacetiletý ragbista.

Rodák ze Slovácka se k jednomu z nejstarších míčových sportů na světě dostal před pěti lety. „Souvisí to s mým studiem v Pardubicích. Jeden kamarád mi tehdy oznámil, že začal hrát ragby, a zeptal se mě, zda ho nechci taky vyzkoušet, prý to bude něco pro mě. Nejprve jsem váhal, ale nakonec jsem se zúčastnil jednoho tréninku a hra se mi okamžitě zalíbila," vrátil se na začátek kariéry Řičica.

Ten se na východě Čech potkal se čtyřmi usměvavými hráči z Jihoafrické republiky a třemi Australany. „Kluci ze zahraničí do týmu přinášeli nikdy nekončící zábavu. Jak se moje angličtina zlepšovala, tak jejich se zhoršovala. Po zápasech a trénincích jsme totiž často chodívali na pivo," vzpomíná na příjemné období Řičica, který hned po dvou trénincích nastoupil k prvnímu utkání.

„Běhal jsem od ničeho k ničemu, dostal pár tvrdých hitů a pokazil, co se dalo. Přesto všechno mi nikdo nic nevyčetl. Ba naopak, podporu jsem cítil z každého hráče," pochvaloval si atmosféru v kolektivu.

Postupem času se pardubický celek rozrůstal a v roce 2011 se mu podařilo vyhrát celou soutěž. Hráči Jets se možná trochu nečekaně stali mistry České republiky v Rugby League. „Tenkrát se nám dařilo. I mně to šlo s přibývajícím počtem tréninků lépe," říká Řičica.

Slibně rozjetou kariéru ovšem zastavilo vážné zranění. Rodák ze Vnorov se na hřiště nepodíval dva roky. „Během této dlouhé doby jsem se věnoval cvičení. Chtěl jsem být po návratu zpět ještě silnější," prohlásil.

Comeback se Řičicovi povedl. Poctivý dříč patřil v Chrudimi, kam se s několika hráči v rámci užší spolupráce přemístil, mezi klíčové hráče. Nyní má za sebou dva ostré reprezentační starty. Dres národního týmu navlékl proti Maltě a Řecku. „Každý rok se vybere nejlepších dvacet hráčů. Já jsem se do kádru probojoval letos," řekl Řičica.

Ten si na ragby nejvíce cení tvrdosti a rychlosti. „Bolest musí jít stranou," usmívá se svalnatý muž. „Ve fotbale se učíte, jak bolest nejlépe zahrát, v ragby se ji naopak snažíte před soupeřem skrýt," přidává.

V rodných Vnorovech přitom hrál fotbal od mládí. Dres Agra oblékal od žáků přes dorost až po muže. Kvůli studiu na vysoké škole ovšem kariéru ukončil a dal se na ragby. „Každý sport má něco do sebe. Díky fotbalu jsem měl dobrou fyzickou kondici. Z ní jsem později těžil. Potřeboval jsem však získat ještě tvrdost a svaly," řekl Řičica.

Podle něj se oba kolektivní sporty jen těžko srovnávají. „Ragby je úplně jiné než fotbal," tvrdí.

Zatímco Rosický a spol. se mohou měřit i s těmi nejlepšími světovými hráči, Ragby League je v Česku nová. „U nás se zatím vyvíjí, proto se nemůžeme rovnat s Novým Zélandem či Austrálií," upozorňuje Řičica.

Fanoušci tvrdých střetů, rychlosti a nečekaných zápletek si však pokaždé přijdou na své. „Pro diváky je ragby hodně atraktivní sport. Opravdu se je na co dívat," pravil.

Na východě Čech trénují třikrát týdně. Kromě toho chodí hráči dobrovolně mučit svá těla ještě do posilovny. „Ragby může hrát opravdu každý. Právě proto je takové specifické. Každý si tam může najít svůj post. Rychlý malý útočník klidně může utéct velkému hromotlukovi, který je na hřišti od toho, aby soupeře zastrašil a ubránil," říká Řičica.

Fanoušek snowboardu, skoků do vody a fitness má pro příští rok 2015 hned několik cílů. „Chci trochu přibrat, vyhrát ligu a dostat se do reprezentace," přiznává.

Pokud bude dál na sobě tvrdě pracovat jako doposud, je na nejlepší cestě překonat svoji nejlepší sezonu. I díky ní byl nominován v anketě nejlepších sportovců obce Vnorovy.

I když v hlavní mužské kategorii nakonec zvítězil skeetař Jakub Tomeček, Řičica si slavnostní vyhlášení náramně užil. „Byl jsem příjemně překvapený. Nemám slov k tomu, jak se celá akce povedla. Byl to skvělý večer," dodal.

Na Hodonínsku fungují pouze Black Angels
Ragby je míčový sport, který se rozšířil v devatenáctém století v Anglii. Své počátky sdílí s fotbalem. V první polovině devatenáctého století se ve škole ve městě Rugby, podle kterého je hra pojmenována, prosadil typ fotbalu, v němž může hráč běžet s míčem v rukou.
V druhé polovině téhož století se z původního ragby staly dva sporty s odlišnými pravidly: Rugby Union (patnáctkové ragby, česky „ragby", rozšířenější varianta s patnácti hráči na každé straně) a Rugby League (třináctkové ragby, česky „třináctky", se třinácti hráči). Ze stejného základu se rovněž vyvinul australský, americký a kanadský fotbal.
Na Hodonínsku dlouho žádný tým nebyl. Až letos vzniklo družstvo s názvem Black Angels, které trénuje v Mikulově nebo v Petrově. „Takže i tady je možnost si ragby zahrát," potvrzuje Tomáš Řičica.