Hráčky, realizační tým, vedení i fanoušci Brittermu jsou v šoku. Nikdo krok Iuventy, který na Slovácku vyvolal vlnu nevole, nechápe. „Jsme překvapení. Nejen já, ale všichni lidé z klubu. Nikdo neví, proč Michalovce volí takovou cestu. Takový klub to podle mě nemá zapotřebí. Zápas se podle mě rozhodl na hřišti,“ kroutil ve středu večer hlavou kouč Veselí Peter Sabadka.

Ten je zároveň i trenérem slovenského národního týmu. Proto by měl i mít o nominacích a zdravotním stavu hráček Slovenska velký přehled.

Podle Michalovců neměla Rajnohová v sobotním zápase nastoupit, neboť se pro zranění omluvila ze srazu slovenské juniorské reprezentace, který se uskutečnil od 25. do 28. března v Partizánskem.

Michalovce se odvolávají na soutěžní řád Slovenského svazu házené, kdy v případě neúčasti hráčky v reprezentaci nemůže za klub nastoupit dva dny před a sedm dní po skončení akce. „V tomto smyslu jsme podali protest vedení interligy a žádáme kontumaci výsledku v náš prospěch,“ uvedl v Deníku Šport sportovní ředitel Iuventy Jaroslav Čurný.

S některými jeho výroky a názory Sabadka zásadně nesouhlasí. „Nevím, jestli za těmi lži a výmysly stojí pan Čurýn, nebo někdo jiný. Každopádně v článku, který vyšel v deníku Šport, se spousta věcí nezakládá na pravdě,“ říká kouč úřadujících českých mistryň.

Rajnohová se omluvila z juniorské reprezentace kvůli poranění kotníku, s nímž laboruje dlouhodobě. „Po kvalifikačních zápasech žen Slovenska těsně před soustředěním juniorek se jí zranění vrátilo. Proto jsme se domluvili s vedením juniorské reprezentace, že Rajnohovou z následného soustředění uvolní a v klubu ji doléčíme,“ řekl sportovní ředitel házenkářek Veselí Vlastimil Procházka.

Za pravdu mu dává i kouč slovenské osmnáctky. „Procházka mi zavolal, že Rajnohová má zdravotní problémy. Dohodli jsme se, že ji v klubu dají do pořádku, aby byla 2. dubna, tedy v den, ve který jsme začali záverečnou přípravu na kvalifikační turnaj o postup na mistrovství světa juniorek, zdravá. Proto jsem místo ní pozval Máriu Olšovskou z Michalovcí,“ uvedl trenér Jozef Hanták.

Rajnohová si navíc v sobotu kotník opět poranila a poslední čtvrthodinu zápasu už nehrála. „Hráčky Michalovců zanechaly ve Veselí fantastický dojem, neboť se skutečně snažily. Mně jako reprezentačního trenéra těší, že řada z nich ukázala dobrou výkonnost. Ať se Michalovce podívají do vlastních řad. Všechny triumfy měly v zápase ve vlastních rukou. Všichni viděli, kdy se zápas zlomil,“ naráží na vyloučení Tobiašové Sabadka.

Podle něj nemá disciplinární komise žádný důvod interligový šlágr kontumovat. „Věřím, že v tomto případě zvítězí zdravý rozum,“ říká slovenský lodivod. „Jsem přesvědčený, že lidé ze svazu nemohou tento protest uznat, neboť podobné argumenty nemají své opodstatnění,“ doplnil.

Jednání Iuventy se nelíbí ani samotným hráčkám. „S ničím podobným jsem se nikdy nesetkala. S protestem nesouhlasím, přijde mi to ubohé. Hráčky Michalovců by nemohly mít z takového titulu ani radost. Doufám, že to dobře dopadne a že titul WHIL zůstane ve Veselí,“ přeje si veselská spojka Jitka Tomečková.

Ta si společně se spoluhráčkami sobotní výhru pořádně vychutnala. „Vítězství jsme samozřejmě oslavili. Bylo to moc fajn, ale zase nic divokého,“ dodal s úsměvem Tomečková.

Iuventa podala protest

Šlágr sobotního 25. kola WHIL Veselí – Michalovce, ve kterém (22:21) si domácí hráčky zabezpečily premiérové vítězství v základní části této nadnárodní soutěže házenkářek, bude mít zřejmě za zeleným stolem. Funkcionáři Iuventy totiž podali protest proti neoprávněnému startu Moniky Rajnohovej v drese Veselí. „V zápase proti nám neměla nastoupit," tvrdí sportovní ředitel Iuventy Jaroslav Čurný. „Zmiňovaná hráčka byla totiž pozvaná na sraz juniorské reprezentace, který se konal od 25. do 28. března v Partizánskem. Pro údajné zranění nepřišla nejen na něj, ale ani na lékařskou prohlídku k reprezentačnímu lékaři, na kterou se měla dostavit.

Podle Soutěžního řádu Slovenského svazu házené – konkrétně bodu 7 článku 8 – v případě omluvení, či neúčasti hráčky na akci reprezentačního družstva, nemůže nastoupit za svůj klub dva dny před a sedm dní po ukončení akce. V případě, že hráčka nastoupí, považuje se její start za neoprávněný a budou vůči ní vyvozené hrací a disciplinární důsledky. V tomto smyslu jsme podali protest na vedení WHIL, ve kterém žádáme zkontumování výsledku zmiňovaného zápasu ve prospěch Michalovec. Mrzí nás, že musíme takto postupovat, ale na poradě klubů hrající ve WHIL, která byla 28. března v Brně, to byl právě trenér slovenské ženské reprezentace Peter Sabadka, který je zároveň i koučem Veselí, kdo vyzval kluby, aby mu v případě potřeby uvolňovaly hráčky i mimo asociační termíny. No a při první příležitosti udělá jako klubový kormidelník pravý opak. Mimochodom, Peter Sabadka poslal z nedávné akce slovenské ženské reprezentace dvě své hráčky, Drotárovou a Rajnohovou, domů, neboť byly zraněné. Zatímco naši Szöllösiovou, která přinesla potvrzení lékaře, že má naraženou patu, držel až do samého konce.“

Manažer Britternu Veselí Vlastimil Procházka nám pověděl svůj názor na vzniklou situaci: „Když Rajnohová byla v čase srazu slovenské juniorské reprezentace zraněná, osobně jsem telefonoval jejímu trénérovi Jozefovi Hantákovi, aby ji omluvil. Chtěli jsme totiž, aby se před důležitým zápasem s Michalovcemi doléčila. Pan Hanták pochopil naše důvody a ubezpečil mě, že ji omluví. Pokud se chtějí Michalovce dopracovat takovým způsobem k vítězství ve WHIL, ať se jim daří. My jsme uspěli na hřišti, ať to lidé z Michalovců zkusí za zeleným stolem, když je to potěší."

Slova Vlastimila Procházky potvrdil i Jozef Hanták. „Postupoval jsem ve smyslu směrnic SZH, tudíž klubům i hráčkám jsem poslal pozvánku měsíc před soustředěním. Vlastimil Procházka mi zavolal, že Rajnohová má zdravotní problémy. Dohodli jsme se, že ji v klubu dají do pořádku, aby byla 2. dubna, tedy v den, ve který jsme začali závěrečnou přípravu na kvalifikační turnaj o postup na mistrovství světa juniorek, zdravá. Proto jsem místo ní pozval Máriu Olšovskou z Michalovcí.“

Mimochodem, Rajnohová 25. března tohoto roku, tedy v den, kdy začínalo soustředění juniorek Slovenska v Partizánskem, byla na soupisce seniorek pro kvalifikační střetnutí ME 2012 v Hlohovci s Itálií. Záleží na vedení WHIL, aby posoudilo, či došlo, anebo nedošlo k porušení předpisů a či protest Michalovcí je, nebo není oprávněný.

Text uveřejněný v deníku Šport

Veselí se brání. Pravda je na naší straně

Klub HK Britterm je zklamán z toho, že se funkcionáři klubu Iuventy Michalovce snaží degradovat letošní ročník Interligy dohrou u zeleného stolu poté, co nedokázal jejich tým zvítězit na palubovce. Klub nicméně respektuje právo soupeře na podání protestu za předpokladu, že by se klub HK Britterm dopustil nekalého jednání. Ohrazuje se však proti, aby v něm byla použita naprosto vylhaná tvrzení, která lze jednoznačně vyvrátit.

V protestu je jasně uvedeno, že zatímco byly Zuzana Drotárová a Monika Rajnohová (obě hráčky Veselí) poslány domů, zraněná Tereza Szöllösiová z Michalovců byla na soustředění držena až do samého konce.

Pravda je ovšem taková, že Szöllösiová byla ze soustředění kvůli zranění omluvena a již v pondělí odcestovala domů. Obě zmíněné házenkářky Veselí naopak s týmem Slovenska ve středu odcestovaly do Itálie a byly na soupisce týmu v tomto důležitém kvalifikačním utkání a to přesto, že měly velké zdravotní komplikace. Szöllösiová byla následně omluvena pro zranění i z nedělního odvetného utkání v Hlohovci. Následující sobotu přitom odehrála téměř celé utkání proti týmu Veselí, což je jasným porušením soutěžního řádu Slovenského svazu házené, neboť následujících sedm dnů po omluvě z asociačního termínu nesmí nastoupit za mateřský klub!

Na utkání proti Itálii byla z pozice první náhradnice donominována jiná hráčka Michalovců Marianna Rebičová. Ačkoliv zmiňovaná házenkářka měla velkou snahu za národní tým nastoupit, klub Iuventa Michalovce ji bez řádného odůvodnění odmítl na reprezentační akci v době asociačního termínu pustit, čímž se dopustil dalšího porušení stanov Slovenského svazu házené. Navíc i tato hráčka v duelu proti Veselí byla na soupisce Michalovců.V protestu se píše, že Monika Rajnohová se nepodrobila prohlídce reprezentačního lékaře a navíc, že nastoupila za Veselí poté, co byla omluvena z juniorské reprezentace Slovenska pro zranění a tudíž tedy nemohla za Veselí nastoupit.

Tuto část je třeba rozdělit na dvě části. Co se týče srazu slovenské juniorské reprezentace, tak ten se konal ihned poté, co skončil sraz slovenské ženské reprezentace, a to v termínu, který nebyl asociační. Jelikož Monika Rajnohová je hráčkou českého klubu, postupuje se v tomto případě podle legislativy Českého svazu házené. V něm jednoznačně stojí, že klub nemusí na takovou akci hráčku vůbec uvolnit. V žádném případě by se tak nemohlo jednat o porušení stanov, a to ani v případě, že by zmíněná hráčka byla zdravotně fit. Rajnohová ovšem zraněná skutečně byla, navíc byla i řádně omluvená u trenéra juniorské reprezentace, se kterým bylo dohodnuto, že se k juniorskému týmu Slovenska připojí po odehrání utkání Veselí – Michalovce. Veledůležité také je, že byla vyšetřena lékařem slovenské reprezentace, což lze opět doložit! Stejně jako jeho jednoznačný hodnotící závěr. Koneckonců o tom, že Rajnohová má zdravotní problémy, se mohli přesvědčit i funkcionáři Iuventy ve zmíněném vzájemném zápase obou týmů, neboť tato hráčka, která má velký zájem reprezentovat svou zem, utkání kvůli zranění nedohrála!

Klub HK Britterm je proto velmi rozladěn tím, že se představitelé Iuventy Michalovce neumějí sportovně vypořádat s porážkou a snaží se zpochybnit zdravotní stav teprve osmnáctileté spojky HK Britterm, která vždy měla a má zájem nastupovat nejen za náš klub, ale zejména za slovenský národní tým.

Reakce klubu HK Britterm Veselí nad Moravou