Slovenský kouč Ľuboš Hudák ale stejně jako po utkání v Mostě neměl svým svěřenkyním co vyčíst. Jihomoravanky se i na konci sezony potýkají s marodkou. Zranění vyřadily ze hry střelkyně Šustkovou a Olšovskou. Obávané kanonýrky v sobotu seděly v hledišti mezi diváky, prostor ukázat se dostaly méně vytížené hráčky nebo dorostenky. „Museli jsme změnit taktiku, protože absence Šustkové a Olšovské byly citelné. Kromě nich nemáme v sestavě žádné jiné střelkyně, což bylo v zápase vidět. Ze střední vzdálenosti se nám nedařilo proměňovat šance, které jsme si připravili,“ upozornil domácí trenér.

Zato s výkonem defenzivy byl Hudák spokojený. „Nepouštěli jsme Olomouc do její hry, dobře jsme se vraceli. Naší trpělivou hrou jsme jim to narušovali. Obrana fungovala, i když z pravé strany jsme dostali hodně branek,“ uvedl veselský kormidelník.

Panenkám v derby utekl začátek. Než se domácí házenkářky rozkoukaly, prohrávaly 0:3. Veselanky se snažily, ale celý první poločas pouze dotahovaly náskok protivníka. Hanačky střelecky táhla hlavně Kubáčková, která proměnila šest sedmimetrových hodů a stejný počet branek vstřelila i ze hry.

Jihomoravanky překvapivě táhla křídelnice Novotná, ke které se přidaly pivotka Pastorková se spojkou Lukšíkovou. Do kabin šly ale panenky se čtyřgólovým mankem.

Hanačky ale vstup do druhé půle podcenily a dobře hrající Veselanky vycítily šanci. Domácí družstvo držela výtečná Lekešová. Slovácký celek hlavně díky skvělým zákrokům gólmanky skóre ve 43. minutě nečekaně otočil.

Na obratu se dvěma góly podílela také sedmnáctiletá dorostenka Kateřina Klimešová. Šikovná spojka si proti Zoře odbyla interligovou premiéru. Házenkářky Olomouce se ale za nepříznivého stavu probraly a duel v napínavé koncovce definitivně rozsekly. Střelu Novotné z křídla chytila brankářka Rašková, triumf Zory pak při posledním útoku stvrdila Gebre Selassie. „Dvěma bodům jsem rád. Vyhráli jsme totiž se štěstím,“ uznal kouč Olomouce Jan Bělka. „Veselí šlo v posledních zápasech výkonnostně hodně nahoru. Po celý týden jsem děvčatům zdůrazňoval, že i když soupeři bude nějaká klíčová hráčka chybět, o to větší motivaci bude zbytek týmu mít, což se také potvrdilo. Veselí hrálo velmi dobře,“ chválil moravského rivala hostující trenér.

S výkonem svěřenkyň ale Bělka tentokrát příliš spokojený nebyl. „I když se nám herně tolik nedařilo a udělali jsme spoustu technických chyb, holky bojovaly,“ ocenil snahu Bělka. Zbytečné fauly ale svěřenkyním vytkne. „Soupeř našich vyloučení využil,“ připomněl.

Veselanky dřely až do konce, porážku ale neodvrátily. „Děvčatům děkuji za bojovnost i nasazení. Zápas jsme odehráli takticky dobře, ve druhém poločase se navíc rozchytala Lekešová, což nám pomohlo. Byli jsme Olomouci stále na dostřel. Klidně jsme mohli vyhrát o dva góly,“ míní Hudák, který ve složité situaci využil některé dorostenky. „Chci je pochválit. Šance se nezalekly a podaly solidní výkon," řekl domácí kouč.

Házenkářky Veselí nad Moravou zůstaly v interligové tabulce na desátém místě. Panenky před sebou mají pět zápasů základní části. Už v pátek se představí v Michalovcích, kde se pokusí o zázrak. Šance na postup do play off už se blíží nule. „Uteklo nám to v domácích zápasech s Šaľou, Partizánským a dalšími týmy. Po Mostu jsme začal věřit, že se nakopneme a už pojedeme, bohužel přišly další zranění,“ dodal Hudák.

Interliga žen, 22. kolo

SHK Veselí nad Moravou – DHK Zora Olomouc 25:27 (13:17)

Nejvíce branek: Novotná 8/3, Pastorková 4, Lukšíková 3 – Kubáčková 12/6, Fryčáková 4, Gajdošíková 3

Rozhodčí: Kosa, Švidernoch

Vyloučení: 3:5

Sedmimetrovéhody: 3/3 - 6/6

Diváci: 220

Veselí nad Moravou: Lekešová, Vašulková – Kosinková 2, Novotná 8/3, Lukšíková 3, Slováková, Vinklárková 1, A. Klimešová, Pastorková 4, Melichárková, K. Klimešová 2, Vargová 2, Soldánová 2, Krokavecová 1

Olomouc: Rašková, Bártová - Hurychová 2, Růžičková 1, Trumpešová, Jansová 1, Sovová, Hvostaľová, Gebre Selassie 2, Salčáková, V. Fryčáková 1, Severová, Kubáčková 12/6, Salašová 1, Gajdošíková 3, T. Fryčáková 4

22. kolo: Partizánske - Poruba 27:31 (16:17), Šaľa - Michalovce 24:27 (12:13), ŠKP Bratislava - Prešov 18:30 (10:15), Trenčín - Most 21:30 (12:12)

Myslela jsem si, že budu celý zápas sedět na lavičce, říká Klimešová 

Veselí nad Moravou – Příjemné chvíle slávy si alespoň na chvíli užila Kateřina Klimešová. Šikovná sedmnáctiletá spojka si proti Olomouci připsala interligovou premiéru. Dcera známé házenkářské trenérky si svůj debut v nejvyšší ženské soutěži zpříjemnila dvěma góly.

„Teď mám příjemné pocity, ale zápasu jsem se docela bála, protože holky z Olomouce byly o hodně větší a těžší, ale nakonec to bylo celkem dobré,“ usmívala se po povedené premiéře Kateřina Klimešová.

Nadějnou dorostenku povolal kouč Hudák, který potřeboval kádr Veselí nad Moravou rozšířit, neboť kanonýrky Šustkovou s Olšovskou do derby nepustilo zranění. Slovenský kormidelník kromě Kateřiny Klimešové ukázal také na její sestru Alžbětu a Barboru Melichárkou. Nejvýraznější stopu ale na palubovce zanechala právě hráčka s číslem jednadvacet na zádech, která ve 43. minutě otočila výsledek na 21:20. „Nečekala jsem to. Myslela jsme si, že budu celý zápas sedět na lavičce,“ přiznává Kateřina Klimešová, která se proti Zoře prosadila ještě jednou. Nepříliš prudká střela z dálky skončila k údivu všech za zády jinak spolehlivé gólmanky Raškové. „Druhý gól byl takový haluzácký, ale jinak dobré,“ smála se sedmnáctiletá házenkářka.

Dobrou náladu jí nepokazila ani těsná porážka, která Veselanky definitivně připravila o play off. „Zápas nám celkem vyšel,“ uvedla Kateřina Klimešová, která si po boku zkušenějších spoluhráček musela zvykat na mezinárodní soutěž WHIL. „Bylo to o hodně rychlejší. Navíc mezi ženami je těžší dostat se na šestku a dát gól,“ upozorňuje talentovaná hráčka.