„Jsem ale samozřejmě strašně rád, protože takový začátek sezony jsem si vůbec ani ve snu nepředstavoval. Můžu být jedině rád, že ta dřina v Africe a na soustředěních se vyplácí," prohlásil po závodu. „Ale dalo se hodit dál, škoda, že mi to neuletělo. Mohlo se to podařit, zkoušel jsem to až do konce. Ale bohužel, tak snad jindy," řekl Veselý, který měl čtyři pokusy na hranici 85 metrů.

Jeho kouč Jan Železný, ředitel mítinku, mohl být spokojený. Vedle Veselého dnes v Ostravě vyhrála také další jeho svěřenkyně Barbora Špotáková. „Je ale škoda, že se ostatní kluci ze skupiny trápili, a doufám, že se dají dohromady a budeme bojovat i mezi sebou," připomněl Veselý kolegy Petra Frydrycha (73,55) a Jakuba Vadlejcha (75,56).

Před závodem byl trochu nervózní, navíc ho chytaly křeče do lýtek. A trápil ho i rozběh, neboť mu vycházel až k reklamním panelům. „Byla to škoda, byly tam rezervy v technice, ten rozběh mě trochu rozhodil," uvedl rodák z Hodonína. „Ale jsem rád, protože v dalším závodu to třeba může být zase o dost horší," dodal. Už ve čtvrtek letí do USA na mítink v Eugene.

Takové vítězné závody Veselý ale potřebuje. Byl dvanáctý na olympiádě v Pekingu, devátý na ME v Barceloně 2010, loni mu medaile z MS v Tegu utekla jen o 19 centimetrů. „Tohle jsou další zkušenosti. Je důležité si osahat, že člověk může vyhrávat i v takové konkurenci. Aby se pak nepoložil při důležitých závodech," vysvětloval. „Takže když budeme na olympiádu připravení dobře, může se stát cokoliv. Tam se bude lámat chleba," uvedl.

Výhrami si Veselý na sebe upletl bič, bude platit na ME v Helsinkách i na olympiádě za adepta na cenný kov. On si to ale nepřipouští. „Já doufám, že to nebude tak horké. Budu se ty tendence snažit krotit. Chci se soustředit na závody. Nechci dělat machry. Jsem tady od toho, abych závodil," prohlásil.

„Nebudu se nechat tlačit do role favorita, nebavím se o tom a lidi kolem mě to vědí. Takže mi dávají pokoj a neřeší to se mnou," uvedl. V tom mu pomůže i trenér. „To je velký a důležitý faktor. On s tím má velké zkušenosti a pomůže," dodal.