Veslařská regata se nesla ve slavnostním duchu. Hodonínský klub totiž letos slaví výročí sto deseti let od svého založení. Závodu se zúčastnilo pět set sportovců z České republiky, Slovenska a Rakouska. „Regata patří k největším závodům v republice a bývá generálkou na přebory Moravy a republikové šampionáty,“ upozorňuje Švrček.

Putovní pohár jen s malým bodovým náskokem před domácími veslaři nakonec získali olomoučtí veslaři. „Naši závodníci před vlastním publikem ukázali, že jsou ve formě a mají ambice do následujících klání,“ říká předseda slováckého klubu.

Bronzovou medaili hned týden po regatě na mistrovství Evropy v Račicích vybojoval hodonínský odchovanec a rodák Milan Viktora, který se na vrcholné akci představil společně se svými kolegy na čtyřce bez kormidelníka.

Fotbalisté Strážnice (v modrých dresech) v nedělním přípravném zápase podlehli Dubňanům 1:4.
Vnorovy podlehly Hroznové Lhotě 1:4. Dubňany zdolaly Strážnici

Ani současní hodonínští veslaři ale nezaháleli. Ti nejlepší se vydali na Vltavu, kde se již po stočtvrté jely tradiční osmiveslice v rámci Pražských Primátorek. Největší úspěch se podařil jediné čisté klubové posádce, a to starším žákům ve složení Michal Caletka, Daniel Kouřil, Martin Slavík, Nikolas Dvorský, Filip Mlýnek, Radim Slabý, Patrik Madarás, Juraj Kříž s kormidelníkem Petrem Herzánem.

Hodonínský tým se probojoval do pětičlenného finále A. Stejně se v Praze vedlo také starším žákyním. Lea Hýbnerová a Bára Mlýnková ve společenství s Břeclaví a skončily na neoblíbeném čtvrtém místě.

Dorostenci Hodonína vyhráli finále B a celkově byli šestí. Stejnou příčku obsadila také Veronika Brázdová ve společenství moravských klubů v kategorii žen. Tradičně své finále vyhrály hodonínské veteránky, druhými místy se blýskli veteráni.

Ihned po Primátorkách se závodilo v Brně, které hostilo přebory Moravy. „I tam sportovci projevili své kvality napříč všemi kategoriemi,” těší Švrčka.

Oblíbenou disciplínou hodonínských veslařů je párová čtyřka. „Ve svých kategoriích triumfovali téměř všichni. Od mladších žáků přes dorost, juniory až po seniory,” chlubí se předseda VK Hodonín.

Individuálně se v seniorech na stupně vítězů prosadili Andre Rédr, který skončil první, a také Veronika Brázdová. Ta urvala v Brně stříbro. Druhou příčku obsadil junior Václav Baldrián.

Na Ždánickém okruhu se celkem představilo sedmdesát mužů a žen, kteří se na dvou tratích utkali o originální pohár a medaile.  Foto: Deník/Libor Kopl, Zuzana Bocková a Radim Svoboda
Ždánický okruh přilákal 70 cyklistů. Nejrychlejší byl Krpáček

Ve starších žákyních zazářila Lea Hýbnerová (1.), v mladší kategorii se dařilo jejímu bratrovi Šimonovi. „Všichni se na skifech umístili na medailových pozicích,” říká Švrček.

Na dvojskifech se mezi žáky prosadili Juraj Kříž a Patrik Madaras, v dorostu Patrik Hačunda a Ondřej Bolebruch a mezi dospělými Andre Rédr s Janem Brázdou. Poprvé se na přeboru utkaly dorostenky, které se pohybovaly na rozmezí malého a velkého finále. „Vzhledem k velkému vlnobití bylo pro některé vítězstvím i to, že se dostali do cíle,” upozorňuje Švrček.

Hodonínští veslaři z Brna jsme odjížděli příjemně naladění na následující vrcholy sezony. „Ještě před prvním mistrovstvím republiky jsme prověřili vybrané závodníky na super sprintu ve Vídni, kde se závodilo na malých disciplínách ve všech kategoriích,“ informuje Švrček.

Nejlépe si v Rakousku vedl žák Patrik Madarás a Andre Rédr, když své disciplíny na skifech vyhráli. Stejně tak se vítězství podařilo ženám na dvojskifu, Veronice Brázdové s Tamarou Konopovou, která závodí za Brno.

Dvojskif také přál Lei Hýbnerové s Bárou Mlýnkovou v žákovské kategorii. Hezkým překvapením byl dvojskif mužů, když stále nováček mezi veterány Radek Škodík, přiskočil k mladému Adré Rédrovi a společně si přijeli pro stříbrnou medaili.

Třináctý ročník Memoriálu Ondřeje Voříška vyhráli mladší dorostenci Hradce Králové, které vedl bývalý ligový stoper Adrian Rolko.
Voříškův memoriál rozhodly penalty. Triumf slaví Hradec Králové

Druhé místo na skifu obsadila Klára Caletková, Václav Baldrián a Veronika Brázdová. Ve Vídni se také ukázaly veteránky. Jejich čtyřka skončila na druhém místě. Zlatou tečku za závody vudělala mixovaná posádka čtyřky ve složení Andre Rédr, Radek Škodík, Veronika Brázdová a Tamara Konopová.

Vrchol sezony pro úspěšné členy slováckého klubu přišel na konci června v Račicích, kde se uskutečnilo mistrovství republiky žáků. Hodonínský tým vedený trenéry Stanislavem Bělochem a Jaroslavou Tauferovou s dvaceti svěřenci přijel do Račic raději v předstihu, následující dny však ukázaly, jak velká je konkurence v rámci České republiky. „Už jen fakt, že u většiny malých i velkých posádek bylo na start přihlášeno více než třicet lodí, vypovídá o náročnosti těchto závodů,“ říká Švrček.

Vedení VK Hodonín nejvíce očekávali od čtyřky mladších žáků ve složení Jakub Čech, Adam Kouřil, Šimon Hýbner, Šimon Foltýn s kormidelnicí Alenou Padun. Dále od Báry Mlýnkové a Lei Hýbnerové a také od skifaře Šimona Hýbnera a čtyřky starších žáků. „I když mladší kluci pomýšleli na medaile, vybojovali cenné páté místo. Stejnou pozici v těžkém závodě získala také Hýbnerová,“ hlásí Švrček.

Mladá hodonínská veslařka je díky posledním vydařeným závodům zvyklá sbírat medaile, a tak pro ni páté místo bylo menším zklamáním. Poslední finálovou účastí si vybojoval skif mladších žáků, kde si Šimon Hýbner přijel také pro páté místo. „Pětka nám zkrátka letos byla předurčena,“ povzdechl si Švrček.

Za zmínku dále stojí vítězství v malém finále čtyřek starších žaček Báry Mlýnkové a Lei Hýbnerové ve společenství s Břeclaví a také starších žáků Filipa Mlýnka, Radima Slabého, Juraje Kříže a kormidelnice Aleny Padun. Obě posádky skončily na celkovém sedmém místě. „I když jsme s trenéry čekali jednu až dvě medaile, rozhodně není důvod ke zklamání," prohlásil Švrček. „Nyní nás čeká hodně práce, abychom navýšili počty mladých veslařů a mohli se vyrovnat větším klubům. Přeci jen z většího počtu se lépe vybírá,“ pokračuje.

Fotbalisté FC Veselí nad Moravou ( v bílomodrých dresech) si v sobotním přípravném zápase bez problémů poradili s rezervou třetiligové Líšně 4:1.
Útočník Štefánek pomohl Veselí k výhře nad rezervou Líšně

Přelomový víkend pokračoval v Račicích při mezinárodním mistrovství České republiky dorostenců, juniorů a seniorů. „Po žákovském šampionátu vládla v týmu drobná nervozita a zodpovědnost za výsledek,“ přiznává Švrček. Družstvo vedené trenéry Jaroslavem Švrčkem a Pavlou Svitákovou však bylo odhodlaný uspět. V kategorii dorostu Hodonín reprezentovali Tomáš Hujňák, Patrik Hačunda a Ondřej Bolebruch na dvojskifech a čtyřce párové. „Hujňák spolu se svým kolegou Přemkem Piskořem z Ostravy dlouho atakovali medailové pozice, v samotném finiši však pár sekund ztratili a byli až čtvrtí,“ uvedl předseda jihomoravského klubu.

Hačunda s Bolebruchem na dvojskifu zajeli skvěle a rovněž si vyzkoušeli atmosféru velkého finále, kde skončili na šestém místě. Společně pak usedli do párové čtyřky a v nádherném závodě vybojovali bronzové medaile.

Republikovou premiéru si také odbyly dorostenky na párové čtyřce. Simona Bieliková a Blanka Koutná jely ve společenství s Pardubicemi. Pro cenné zkušenosti si přijely juniorky Klára Caletková a Veronika Brovjaková. Loňští mistři republiky z párové čtyřky, Václav Baldrián a Michal Hvorecký, tentokrát soutěžili v nově složené posádce s hostujícími juniory z Bratislavy Richardem Gondou a Jánem Michlíkem. „Od začátku závodu jejich loď jezdila na předních pozicích, ale až samotné finále prověřilo kvality. Jednoznačné vítězství reprezentační čtyřky dalo možnost závodit pouze o stříbrné a bronzové medaile,“ upozorňuje Švrček.

Hodonínští veslaři společně se Slováky bojovali od samotného začátku a nakonec skončili třetí. Chvíli po závodě čtyřek usedli na skify Baldrián s Michlíkem a zápolili ve finále individuálně proti sobě.
Baldrián předvedl výtečný výkon a nečekaně získal druhé místo. Skvělým výsledkem si navíc řekl o reprezentační dres. Ján Michlík skončil pátý.

Kromě párových disciplín se podařilo vybojovat medaili i na osmě juniorů, když Radek Sviták zasedl společně s výběrem z Moravy. Posádka v rychlém závodě skončila na třetím místě.

Mezi dospělými se ukázali pouze tři závodníci z Hodonína. Andre Rédr startoval ve třech disciplínách ve společenstvích a na skifu. Na čtyřce párové skončil s moravskými kolegy na pátém místě. Individuálně na skifu s ostatními soupeři proháněl i několikanásobného mistra světa Ondřeje Synka, který si přijel pro další zlato. Rédr skončil na nepopulárním čtvrtém místě.

Veronika Brázdová je tradiční sběratelkou cenných kovů. I letos se jí podařilo uloupit stříbrnou medaili na čtyřce párové ve společenství s kolegyněmi z Moravy. „Individuálně se Verči letos nepovedlo prosadit a skončila ve velkém finále na šestém místě. Bratr Jan Brázda usedl do společenství několika klubů na osmě a v úplně posledním závodě mistrovství republiky dojel pro čtvrté místo,“ dodal Švrček.

Týden neoblíbeného letního drilu mají za sebou házenkářky Veselí nad Moravou. Hráčky pod vedením kouče Ľuboše Hudáka trénovaly v posilovně nebo běhaly v zámeckém párku.
Házenkářky Veselí začaly přípravu na MOL ligu. Pastorková odešla do Trenčína