Akademický mistr světa zvládl dva kilometry za 5:46,9 minuty. „Titul má pro mě určitou hodnotu. Obhájil jsem svoje loňské prvenství. Ale není tady Ondra Synek, který by mě předjel. Na druhé straně v jeho přítomnosti bych jel trochu jinak,“ uvedl Podrazil. Pětadvacetiletý závodník porazil druhého Ouředníka o více než šest vteřin, třetí Melichar zaostal za obhájcem trofeje o osm sekund.

Sobotní závod naopak nevyšel Lukáši Helešicovi. Břeclavský odchovanec, který společně s Podrazilem startoval na olympijských hrách v brazilském Riu v párové dvojce bez kormidelníka, mistrovský závod nečekaně vzdal. „Nedopadlo to úplně dobře. Takový je ale někdy sport. Jako Břeclavák jsem se chtěl na Moravě před rodinou a přáteli ukázat, bohužel jsem byl přemotivovaný a nezvládl to,“ sypal si popel na hlavu Helešic.

Jihomoravan startující za pražskou Duklu zaskočil soupeře i kamarády. „V době, kdy se měl závod lámat a já měl přidat, jsem neměl z čeho brát,“ krčil rameny.

Stejně v sobotu skončil i hodonínský Andre Rédr, který se do mateřského klubu vrátil po několika letech. Další domácí veslař, Ján Brázda, obsadil v silné konkurenci sedmatřicátého místo.

Velkolepý návrat do Hodonína prožila Pavlína Flamíková. Osmnáctiletá závodnice v rodném městě získala hned dvě medaile. Odchovankyně slováckého klubu si na mezinárodním mistrovství České republiky v jízdě na veslařském trenažéru podmanila kategorii do třiadvaceti let a mezi ženami skončila druhá, když na dvou kilometrové trati podlehla pouze jmenovkyni Žižkové z Olomouce. „Jsem spokojená, že jsem to dojela, ale chtěla jsem jet ještě rychleji,“ přiznala talentovaná veslařka.

Flamíkové ke stříbru pomohla i absence české jedničky Miroslavy Topinkové. Bronz v sesterském souboji získala Lucie Žabová.

Kategorie lehkých vah ovládli Slovák Lukáš Babač a Zuzana Nečasová z Brna. „Věděl jsem, že v Hodoníně budou dobří soupeři, kteří mě vybičují ke skvělému výkonu. Doufal jsem v podobný čas,“ prohlásil mistr Evropy.

Babač nedal ve sportovní hale TEZA šanci ani českým reprezentantům Janu Vetešníkovi a Miroslavu Vraštilovi. Členové pražské Dukly obsadili druhé, respektive třetí místo. „Jelo se mi super. Až tři sta metrů před cílem to bylo takové hodně kyselé. Přece jenom jsme moc tréninků v závodním tempu neabsolvovali. Pořád jsme ve vytrvalostní přípravě,“ upozornil Vraštil.

Naopak na medaili v domácím prostředí nedosáhl. Milan Viktora. Hodonínský odchovanec, který hájí barvy ČVK Brno, obsadil před vlastním publikem pátou příčku. „Byl jsem hodně unavený. Před třemi dny jsme se vrátili ze soustředění, kdy jsme jezdili jenom na vodě. Na trenažéru jsem dlouho neseděl, což bylo na mém výkonu znát,“ uznal Viktora.

Juniorské kategorie opanovali Vít Šantrůček se Sofií Kinclovou. Hodonínská Klára Caletková byla třiatřicátá, Václavu Baldriánovi patřila čtyřiadvacátá pozice. Radek Sviták byl dvacátý a Michal Hvorecký obsadil pětačtyřicátou pozici.

Žákovská kategorie se premiérově uskutečnily formou trojboje, takže na mladé veslaře kromě jízdy na trenažéru čekal také člunkový běh a Jacíkův test. Domácí naděje Lea Hýbnerová se podělila společně s Karol Vašťákovou z Uherského Hradiště o třetí místo.

Cenné zkušenosti sbírali také Patrik Madarás, Michal Caletka, Radim Slabý, Filip Mlýnek a Daniel Kouřil šestnáctý. Mladší žák Šimon Hýbner skončil mezi mladšími žáky druhý, Jakub Čech byl šestý.

Novinkou letošního šampionátu byl závod čtyř za sebou propojených trenažérů, kterého se zúčastnily akademických posádky. Barvy VUT Brno hájila hodonínská Veronika Brázdová.

Divákům se představili také veteráni. O potlesk si svými výkony řekli Pavla Svitáková, Stanislava Michnová, Jarmila Myslíková, Milan Viktora starší nebo Radek Škodík.

Titulem čestného člena Českého veslařského svazu se od soboty může pochlubit dlouholetý trenér a předseda klubu Miroslav Hatala, kterému významné ocenění předali šéf veslařského svazu Dušan Macháček společně s předsedou Českého olympijského výboru Jiřím Kejvalem.

Fanoušci veslování si užili nabitý dvoudenní program. Ergoshow 2017, jak organizátoři dvoudenní akci nazvali, odstartovala už v pátek dopoledne, kdy na trenažérech zápolily posádky škol a firemní týmy.

Souboje celebrit se zúčastnili také stolní tenistka Iveta Vacenovská a atlet Filip Sasínek. „Důvod, proč jsme chtěli šampionát uspořádat je, že letos slavíme výročí sto deseti let od založení veslařského klubu. Chceme rozhýbat a rozpohybovat hodonínské občany směrem k řece Moravě a zároveň otevřít oči svazu. Prostě ukázat, že se i veslařské akce dají dělat ve větším měřítku a pro více lidí,“ prohlásil předseda pořádajícího VK Hodonín Filip Švrček.

Mezinárodní mistrovství České republiky ve veslování na trenažéru v Hodoníně

Muži: 1. Jakub Podrazil (Dukla Praha) 5:46,9, 2. Petr Ouředníček 5:53,0, 3. Petr Melichar (oba Slavia Praha) 5:55,3.
Muži - lehká váha: 1. Lukáš Babač (SR) 6:08,9, 2. Jan Vetešník 6:13,3, 3. Miroslav Vraštil (oba Dukla) 6:14,6.
Ženy: 1. Pavlína Žižková (VK Olomouc) 6:57,6. 2. Pavlína Flamíková (ČVK Pardubice) 7:04,7, 3. Lucie Žabová (Slavia) 7:07,2.
Ženy - lehká váha: 1. Zuzana Nečasová (LS Brno) 7:25,7, 2. Kristýna Neuhortová (Vajgar Jindřichův Hradec) 7:32,7, 3. Monika Nováková (Slavia) 7:33,4.
Junioři: 1. Vít Šantrůček (SK Hamr) – 6:08,8. 2. Gabriel Mahler (ČVK Praha) – 6:13,7, 3. Matěj Linhart (Dukla Praha) – 6:23,3.
Juniorky: 1. Sofie Kinclová (Bohemians Praha) – 7:12,8, 2. Zuzana Metlický (VK Blesk) – 7:18,7, 3. Josefína Lázničková (ČVK Praha) – 7:21,1.