O jeho uvedení na Horních Valech se zasloužil fotbalový a atletický klub Hodonín a sponzoři. Ve foyer kulturního domu mohli hosté věnovat dobrovolný finanční příspěvek na podporu mládeže fotbalového a atletického klubu.

„Výtěžek bude rozdělen těmto dvěma oddílům pro účely práce s dětmi," sdělil výkonný ředitel FK Hodonín Marian Vasilko.

Podle bývalého ligového obránce měla akce smysl a rozhodně splnila svůj účel. „I v Hodoníně a okolí jsou bohužel rodiče, kteří nezvládají finančně zabezpečit svoje děti a nemohou jim koupit vše, co potřebují k přípravě a k tréninku. Jejich děti by třeba rády trénovaly, ale nemají peníze na dopravu či oblečení. Proto vybranou částku použijeme na nákup pomůcek, potřeb, vybavení pro mládež ze sociálně slabších rodin," říká Vasilko.

Mimořádně povedený charitativní večer byl především věnován hráčům, trenérům, funkcionářům, příznivcům a partnerům obou zmiňovaných hodonínských klubů.

„Chtěli jsme poděkovat širokému spektru našich podporovatelů, sponzorů a dalších lidí, kteří se podílejí a pomáhají nám vytvářet kvalitní podmínky pro místní sportovce. Hlavně pro fotbalisty a atlety," prohlásil předseda FK Hodonín Zbyněk Parma.

Mezi čestnými hosty večera byl i předseda Fotbalové asociace České republiky Miroslav Pelta nebo bývalý asistent trenéra u české fotbalové reprezentace a nynější kouč divizního Hodonína František Komňacký. Byl to právě známý kormidelník, kdo šéfa svazu i ligového Jablonce nad Nisou na Slovácko pozval. „Večer jsem si užil. Bylo to příjemné," řekl Pelta.

Zástupci jihomoravského celku nezapomněli ani na trenéry Pavla Vrbu či Dušana Fitzela. Ti si ovšem uprostřed týdne plnili reprezentační povinnosti a připravovali se na páteční přípravný zápas se Srbskem.

Vasilko zvažoval i účast přítele Pavla Nedvěda. Držitel Zlatého míče pro nejlepšího fotbalistu Evropy roku 2003, kterého prezident Miloš Zeman nedávno vyznamenal medailí Za zásluhy, nakonec zůstal v Itálii. „Pavel by taky moc rád přiletěl, ale to by asi bylo nejdražší divadelní představení v historii Hodonína," vtipkoval Vasilko. „Opravdu nemělo smysl, aby kvůli divadlu přiletěl na pár hodin. Bylo to nereálné," přidal vážně. „Navíc má jako viceprezident Juventusu spoustu povinností v Turíně. Každopádně Moravu brzy navštíví inkognito," dodal.

Vasilko se za Nedvědem vydá ve čtvrtek 19. listopadu. Při návštěvě Apeninského poloostrova výkonný ředitel FK Hodonín zhlédne i zápas Serie A mezi Juventusem a AC Milán. „Je to naše tradice. Pavel nám vychází vstříc. Bereme tam i naše trenéry či sponzory," připomíná Vasilko.

Byl to právě bývalý hráč Dukly Praha a Trnavy, kdo přilákal do Hodonína známé herce Ondřeje Vetchého, Vandu Hybnerovou, Nelu Boudovou, Michala Novotného či Pavla Kikinčuka. „S Ondrou Vetchým se známe od roku 1991, kdy jsme se poprvé sešli na stadionu Dukly Praha. „Tehdy jsme si na malém házenkářském hřišti, které se jmenuje Katovna, zahráli fotbal," vzpomíná Vasilko.

Ten měl tenkrát po ligovém zápase a v kasárnách se spoluhráči odpočíval. „Najednou se rozrazily dveře a došli za námi herci, zda si s nimi nechceme zahrát. Tak jsme souhlasili a od té doby jsme kamarádi," uvedl.

Veselohra se líbila

Přední český herec patří mezi Vasilkovi rodinné přátele. Představitel hrobníka Brože z oscarového Kolji byl dokonce na křtinách kamarádova syna Marka. „Tenkrát akorát točili film Tmavomodrý svět," vybavuje si i po letech hodonínský funkcionář.

Nápad uspořádat benefiční představení vznikl v létě v nedalekých Kopčanech, kde Vetchý natáčel pohádku. „Bavili jsme se o možné spolupráci. Nakonec z toho vyšla divadelní hra na podporu mládeže," říká Vasilko.

Představení Prachy nakonec sklidilo zasloužený aplaus. Lidé hercům dokonce tleskali ve stoje. „Bylo to trefné," řekl Vasilko. „I když to nerad slyšíme, tak v životě bohužel v první řadě jde pouze o peníze. Byla to však veselohra a lidé se pobavili. Snad jsme jim trochu odlehčili od každodenních starostí," doplnil.

Vasilko závěrem poděkoval skupině pod vedením Pavla Kotáska, paní Pavle Suchánkové a Hrbáčkové či sekretáři Vlastimilu Polákovi. „Zvláštní poděkování patří Zbyňku Parmovi, Ondřeji Vetchému, uměleckému řediteli divadla Palace Milanu Školníkovi, Tomáši Kristovi, paní Miroslavě Tomšejové, Stanislavu Novákovi, Jindru Robkovi a všem účastníkům akce za benefiční finance," dodal.